La Ciutat de la Música, un projecte enterrat

La Ciutat de la Música: 1,5 milions d’euros gastats en un projecte en via morta

  • L’ajuntament aparca el projecte perquè el canon de l’hotel no cobreix per si sol l’obra.

  • Les entitats musicals denuncien manca d’informació i que tot el projecte s’ha fet “al revès”.

La Ciutat de la Música està aturada, tot i que l’Ajuntament ha gastat prop de 1,5 milions d’euros. El regidor de Cultura, Joan Carles Sánchez, ha admès que aquest projecte que havia de convertir Sabadell en una ciutat de referència pel que fa a la creació, la producció i la formació musical, ha quedat aparcat a causa de la crisi.

El complex cultural de l’Eix Macià havia d’estar situat en un solar de propietat municipal ubicat entre l’avinguda de Francesc Macià, el carrer de Lluís Companys, la Via Augusta i l’avinguda dels Paraires. En aquest terrenys, de més de 16.000 metres quadrats, s’hi havien de contruir l’equipament musical (teatre, conservatori, escola de música, escola d’òpera i seu de l’orquestra), a més de l’hotel i un aparcament. Les obres haurien d’haver començat el 2007 i acabat el 2012.

Els problemes de finançament, però, han condemnat el projecte, que s’havia convertit en el buc insígnia del govern de Manuel Bustos. El regidor de Cultura ha justificat la decisió d’aturar el projecte afirmant que la situació actual obliga a destinar els recursos a “altres prioritats que són més urgents”. La clau de volta del complex era l’hotel, la venda dels terrenys per construir-lo havia de facilitar el pagament de la resta d’equipaments.

La crisi ha impedit que aquesta jugada estratègica hagi tingut un bon resultat. Sánchez ha indicat que el cànon de l’hotel “no cobria” per ell mateix l’obra. A més no tenia sentit que l’operador hoteler tirés endavant l’edifici sense que hagués cap possibilitat d’envoltar-lo dels equipaments culturals. Amb tot, Sánchez ha deixat la porta oberta a reemprendre l’execució del complex cultural quan s’obtinguin els recursos. “Sap greu perquè són elements de valor afegit ciutadà”, ha remarcat Sánchez.

Ciutat de la Música Sabadell
Foto de portada del web dedicat al projecte. Font: Ajuntament

Malgrat que la Ciutat de la Música estigui en via morta, l’equip de govern ha continuat incloent una partida en els pressupostos municipals cada any. Així, en la liquidació dels pressupostos del 2008, apareix una inversió prevista de 2.693.852 euros. En la liquidació dels comptes municipals del 2009 consta que l’Ajuntament va invertir 1.303.476  euros en el concepte Ciutat de la Música on s’incloïen 1 milió en inversions en edificis, 109.878 euros en d’altres inversions en noves associacions al funcionament del servei, 22.000 en despeses especials de funcionament  i 21.600 euros en treballs i estudis tècnics, entre d’altres. El 2010, el pressupost inicial era de 100.169 euros. Ni al 2011 ni al 2012 ja no es va pressupostar cap partida per aquest complex cultural, fet que va aixecar les crítiques de la portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez.

Malgrat les previsions inicials,  l’Ajuntament va acabar destinant-hi 1.449.332 euros en aquest projecte aturat. En els comptes de l’any 2008 es va invertir 1.164.007 euros i el 2009, 285.325 euros. Amb aquests diners es va pagar part del projecte bàsic i executiu de l’edifici, 1.260.000 euros,  que es va encarregar als arquitectes Carles Ferrater i Ramón Sanàbria per un cost total de 3 milions d’euros. De fet, l’Ajuntament i els arquitectes van arribar a un acord per fer una moratòria de crisi i el contracte està congelat durant tres anys, segons va respondre el regidor Joan Manau a una pregunta de l’Entesa per Sabadell. També s’han d’afegir els 28.000 euros en un estudi de viabilitat.

A més, dins de les despeses més rellevants hi constava el sou del comissionat, Joan Francesc Marco, que ara està al Liceu, que era d’uns 110.000 euros. El 50% li pagava la Generalitat i l’altre 50% l’Ajuntament. A més, es va crear una comissió tècnica assessora on la vintena de  participants cobraven 500 euros  per assistir a cada reunió. Se’n van fer tres trobades.

Manca d’informació

La presidenta de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra, que va formar part de la comissió tècnica ha lamentat que “no s’ha dit, però el projecte s’ha anat deixant”. De fet, recorda que fa més de dos anys que la comissió no es reuneix. Lacambra ha destacat la importància que tindria concentrar el teatre, les sales d’assaig i el conservatori en un mateix indret. Per això, espera que en un futur s’acabi fent.

Constitució  de la comissió tècnica de la Ciutat de la Música, ara desactivada. Autor: Ajuntament
Constitució de la comissió tècnica de la Ciutat de la Música, ara desactivada. Autor: Ajuntament

La directora del Centre d’Estudis Musicals Especialitzats (CEME), Ruth Ortin, que va integrava la comissió ciutadana, ha indicat que “dedueixo que s’ha aturat, a nosaltres ningú ens ho ha dit”. Ortin ha afirmat que el projecte “no s’ha fet bé”, ja que, segons la seva opinió, “s’han invertit molts diners i no tenia viabilitat”. A més, segons la directora del CEME, el projecte s’ha dut a terme “al revès”, ja que s’ha pensat en els edificis abans que en el contingut cultural i pedagògic.

En la mateixa línia, la presidenta  de Joventuts Musicals de Sabadell, Joana Soler, que també formava part de la comissió ciutadana, va indicar que fa més d’un any que no sap res de la Ciutat de la Música. Soler entén que les necessitats socials fan que “no sigui el moment addient per tirar-ho endavant”. Tot i això, espera que un cop s’acabin les retallades es pugui reemprendre el projecte.

Informació relacionada:
La Ciutat de la Música, en silenci

2 Comments