Sabadell, ciutat sense música

Sabadell: de la Ciutat de la Música a la ciutat sense músics?

  • Les taxes per ensenyaments musicals pugen entre el 170 i el 300 per cent.

  • Un centenar de persones de l’Escola i el Conservatori protesten per l’increment amb un guirigall a plaça Sant Roc.

Amb les noves taxes per l’Escola i el Conservatori de Música, Sabadell sonarà molt malament. Així ho pensen part del professorat, alumnat i pares i mares de l’Escola de Música i el Conservatori. Es queixen de les noves taxes i s’han concentrat a la plaça Sant Roc per denunciar els preus i fer un concert cacofònic.

Els concentrats asseguren que la pujada de taxes a l’Escola de Música i el Conservatori oscil·la entre el 170 i el 300 per cent i suposa la privatització de l’oferta musical pública a Sabadell. L’acte ha estat la traslació local del que s’ha celebrat dijous al matí a Barcelona per commemorar de forma reivindicativa el Dia de la Música.

La Generalitat baixa l’aportació un 62 per cent

La Generalitat continua reduint les seves aportacions als ensenyaments no obligatoris. I l’ajuntament ha revertit aquesta reducció en un increment de preus per a les famílies. Així si fins fa uns anys les famílies pagaven un 20 per cent del cost de la plaça, ara hauran de pagar la meitat. La Generalitat pagava el 50 per cent i ara vol pagar el 25. L’ajuntament, més o menys, queda igual. “Aquesta proporció fa inviable la majories d’escoles de música públiques a Catalunya”, diu Anna Fàbregas, secretària de l’AMPA. “Aquests estudis són molt personalitzats i tenen uns costos molt elevats”, diu.

Ningú discuteix que la Generlitat té part de culpa però a Sabadell han arribat molts diners per al projecte Ciutat de la Música i aquí no n’hem vist res; tenim tres centres dispersos amb tres ubicacions separades i això no fa la vida fàcil per l’alumnat trajinant contrabaixos amunt i avall. Ens agradaria que aquests diners haguessin anat a parar no a una ofera faraònica i desmesurada com la Ciutat de la Música sinó per un Conservatori com Déu mana, com el de Terrassa, ben dimensionat. Som conscients que és car, però tenen un bon equipament. I a sobre nosaltres ara ens col·locarem capdavanters en preus a Catalunya”, diu Fàbregas.

La tarificació social és “draconiana”

Durant un parell d’anys la reducció de l’aportació de la Generalitat es va assumir pel consistori. Ara, encara s’ha reduit més, però l’Ajuntament ha traspassat als pares la rebaixa de la Generalitat via taxes. “Per maquillar-ho apliquen una tarificació social poc addient pel tipus de públic del Conservatori i ens trobem que la majoria de famílies hem d’arribar a pagar l’import d’una carrera universitària per un curs del Conservatori i se’ns fa insostenible”, diu Sílvia Senz, de la comissió creada expressament per la pujada de taxes.



Segons les dades que aporten, els cursos superiors tenen un cost de 1.700 euros, 1.300 els cursos inferiors. “La matrícula suposa un increment de 1.000 euros per alumne i curs respecte el que pagàvem fins ara”, diu Fàbregas.

El fantasma de la Ciutat de la Música

S’han destinat més de 2 milions d’euros destinats a la ciutat de la Música. La majoria de diners han anat a les butxaques de les persones que han anat a les comissions i a la ciutat no n’ha quedat res que podem fer servir”, diu Senz, molt indignada.

Consideren, tal com han llegit en el manifest, que l’ajuntament ha posat l’escola de música i el conservatori en la pitjor situació de risc de tota Catalunya.

Preocupats pel futur del centre

En conjunt, entre l’Escola de Música i el Conservatori hi ha uns 610 alumnes. Tot queda pendent, però, del procés de matriculació. Des de l’AMPA temen que amb l’increment de taxes moltes famílies no s’apuntin a l’escola. Un fet que ja ha passat, per exemple, a Castellar, on s’ha perdut un terç de l’alumnat degut a la pujada de preus. “Tenim la previsió que baixin els inscrits”, diu Senz, que assegura que si sobren moltes places el curs 2013-2014 es podrien tancar els centres.

Creuen que a Catalunya perillen 3.000 llocs de treball i 158 centres musicals.

One Comment