La plaça de Fidela Renom.

‘Carrers amb història (IX)’: Fidela Renom, la primera regidora

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Fidela Renom?

Fidela Renom és la primera dona en ser regidora de l’ajuntament de Sabadell. Va esdevenir regidora l’any 1934, durant la Segona República Espanyola. Va neixer al carrer d’Horta Novella l’any 1891, i va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza de Sabadell.

Com a regidora, va encarregar-se de l’Assistència Social, renovant la clínica de maternologia, que no tenia ni gineòleg titular. Va instituir la Diada de la Mare i crear la Lliga Laica Femenina, que tenia com a responsabilitat les llars d’infants. Va crear el cos d’infermeres laiques i va promoure els enterraments civils.

L’any 1939, amb la desfeta republicana i la dictadura franquista, es va exiliar a França tornant a Sabadell vuit anys més tard. A començaments de la dècada dels 60 reprèn l’assistencialisme que havia iniciat des del consistori. L’any 1984 va rebre un homenatge. Va morir el dia de la Diada de l’any 1987 i, com predicava, va ser enterrada al departament laic del Cementiri municipal.

On està situada la plaça dedicada a ella?

La memòria de Fidela Renom va haver d’esperar fins l’any 1998 per a tenir un carrer o plaça dedicat a la ciutat. Això sí, la seva ubicació és ben cèntrica. La plaça de Fidela Renom està situada a un pas de l’ajuntament, en una placeta amb només dos accessos que té una sèrie de jocs infantils en ple Centre i que servei de respir als ciutadans del Centre i dels sabadellencs en general.

Dones i política a Sabadell

Des de que Fidela Renom va ser regidora, desenes de dones han ocupat un acta de regidor a Sabadell. En l’actual mandat, dels 27 regidors que té l’ajuntament un terç, un total de nou, són dones. Tres dels sis grups municipals tenen una dona com a portaveu. Són l’Entesa per Sabadell, amb Virgínia Domínguez, Iniciativa Verds, amb Carme Garcia, i Esquerra Unida i Alternativa, amb Marisol Martínez.

Dues dones sabadellenques són diputades, una al Parlament de Catalunya, la socialista Montserrat Capdevila, i una segona al Congrès dels Diputats, la convergent Lourdes Ciurò.

Sabadell encara no ha tingut cap alcaldessa. La dona que ha estat més a prop va ser Dolors Calvet, que va encapçalar la llista de l’Entesa per Sabadell l’any 1999 i va obtenir 10 regidors. Calvet també va ser ponent de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979.

Us sembla un balanç suficient per a més de 30 anys de democràcia? Podeu donar la vostra opinió a l’apartat de comentaris.

Comments are closed.