Membres de la FAV a Sabadell. Foto: J.d.A

Comença una campanya contra l’euro per recepta

  • La Federació d’Associacions de Veïns inicia repartint fulletons la protesta contra la taxa.

  • Consideren que el “repagament” es pot aturar si molta gent es suma a la desobediència.

Aquest dilluns s’ha iniciat el copagament del medicaments en funció del nivell de renda. Ja fa dos mesos però que cada medicament comprat amb recepta a Catalunya és gravat per un euro (sense comptar les exempcions i exepcions). La Federació d’Associació de Veïns considera que la mesura és injusta. Han iniciat una campanya informativa per esquivar aquesta taxa.

Una vintena de persones han repartit aquest dilluns informació sobre la famosa taxa de l’euro per recepta. S’han centrat al Passeig de la plaça Major i asseguren que fins el dia 15 aniran informant també als barris.

La iniciativa vol sumar persones que es neguin a pagar l’euro per recepta. Com? Quan un ciutadà compra els medicaments i a la farmàcia ha de pagar l’euro, si no ho vol fer ha de portar una fotocòpia del Document Nacional d’Identitat. En el moment de pagar, s’ha de negar, omplint un formulari per recepta del CatSalut amb les dades personals.

Ciutadans entregants i recollint els opuscles informatius. Foto: J.d.A
Ciutadans entregants i recollint els opuscles informatius. Foto: J.d.A

Segons Josep Estañol, portaveu de la Plataforma en Defensa de la Sanitat i vocal de Sanitat de la FAV, les farmàcies estan obligades a tenir aquest formulari. Un cop omplert, el farmacèutic ha d’entregar les medicines al ciutadà.

A què s’arrisquen els objectors?

Segons els promotors de la campanya, “en el pitjor dels casos, la Generalitat pot iniciar un procediment de liquidació i recaptació de taxes per cobrar amb un recàrrec del 20 per cent la quantitat demandada”, és a dir que pot acabar costant 1,20 euros.

Els impulsors consideren que si són molts ciutadans els que es sumen a la proposta, la tramitació per executar aquesta taxa serà tan carregosa que no li compensarà al govern català. “No és descartable que reconsiderin el greuge i retirin el repagament”, diu Estañol. Algunes formacions, com ICV, també assessoren sobre com esquivar aquesta taxa.

Foto portada: J.d.A

Comments are closed.