Bustos i Manau presenten a la premsa la proposta de conveni. Foto: J.d.A

Es trenquen les negociacions entre l’ajuntament i els bancs

  • Van començar per buscar una sortida al problema dels impagaments.

  • El consistori acusa els bancs de negar-se a cedir pisos buits a “preu social”.

Les negociacions entre l’ajuntament de Sabadell i la desena de bancs que operen a la ciutat per trobar punts de sortida al problema dels impagaments dels habitatges i els desnonaments han acabat amb trencament. El consistori assegura que ha pres la decisió després que, segons l’ajuntament, els bancs es tanquessin a oferir pisos buits a preus socials.

Les negociacions van començar el mes d’abril, després d’una proposta municipal presentada per l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. El consistori volia evitar desnonaments, potenciar la dació en pagament (saldar el deute hipotecari amb l’entrega de claus) i també incorporar pisos buits dels bancs a la borsa d’habitatges d’emergència. Aquest últim punt ha estat el centre del debat, i el que ha provocat la ruptura. El consistori ha mantingut diverses reunions amb les entitats. Excepte el Banco Santander Central Hispano y NovaCaixaGalicia, que des de l’inici no han segut a la taula, segons va denunciar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Segons el consistori, els bancs es neguen a oferir pisos a preu social. Sí accepten, i no totes, fer-ho a preus de mercat. L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha lamentat la situació:

Des de l’Ajuntament teníem esperança en aquest enteniment però ens hem trobat la porta tancada, a més nosaltres hem predicat amb l’exemple i tenim prop de 200 habitatges de VIMUSA destinats a emergències socials”.

En declaracions del tinent d’alcalde d’Habitatge a Catalunya Informació, Joan Manau, el consistori no tanca la porta a reprendre les negociacions. “Confiem que la cruesa de la realitat els faci canviar d’actitud”, diu Bustos.

Deixant de banca l’evident problema humà que comporta no poder pagar la hipoteca, associat sovint a la pèrdua de la propietat i de l’habitatge, el consistori afegeix que si no es troba una solució també perillen les finances locals:

Quan les famílies accepten la dació en pagament, a més de perdre la propietat, es queden al carrer, i recorren a l’administració pública perquè els busqui un allotjament d’emergència”, assegura Manau.

La proposta de conveni municipal es va presentar un dia després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es presentés a l’ajuntament protestant perquè algunes persones eren dirigides a pisos pastera quan no podien pagar el lloguer o la hipoteca. En aquell cas concret, denunciaven el cas d’una família d’origen guineà que per no estar a un pis pastera dormien a casa d’una membre de la PAH.

Manau (d'esquenes) parlant amb membres de la PAH. Foto: J.d.A
Manau (d'esquenes) parlant amb membres de la PAH. Foto: J.d.A

La PAH volia que el consistori reconeixés que està desbordat, tal com van plantejar en persona a Manau. Davant aquest fet, un dia després el consistori va demanar col·laboració a les entitats financeres. En la mateixa roda de premsa, Bustos va carregar amb duresa contra els gestors de la (ja antiga) Unnim, perquè havien perdut la “sensibilitat social” i aplicaven respostes estàndard als diferents drames personals.

El consistori ha pactat convenis de col·laboració amb Càritas, Creu Roja o Ofideute Catalunya per pal·liar els efectes del problema dels impagaments. Sovint les persones que no poden pagar les obligacions relatives a l’habitatge no tenen cap ingrès, prestació o subsidi. D’altra banda, a part de perdre el seu pis molts el tenen avalat pels pares o altres familiars.

També, a través de l’Oficina d’Habitatge, han intermediat 72 vegades entre les entitats i els usuaris. Tot i així, la PAH de Sabadell calcula que els desnonaments seguiran augmentant aquest any.

Comments are closed.