Grupo Vendex a Sabadell nega cap relació amb la ‘Operació Pokemon’

  • L’Agència Tributària investiga la seu del Grupo Vendex a Catalunya per la ‘Operación Pokemon’. La direcció assegura que la gestió a Sabadell no té res a veure amb la gallega.

  • El PP es mostra “molt preocupat” i la CUP municipalitzar el servei de neteja viària. La direcció demana tranquilitat als treballadors i responsabilitat als “polítics”.

Fa uns dies que la política gallega està remoguda. L’Operació Pokemon, sobre pressumptes adjudicacions irregulars, suborns i tràfic d’influències, va fer detenir una deseana llarga de persones, entre ells càrrecs públics socialistes i populars. Al mig de l’operació, el Grup Vendex, que presta serveis a centenars d’ajuntaments a tot l’Estat. També té una forta presència a Catalunya, i la seva seu a Sabadell.

Què és l’Operació Pokemon?

Tal com informa La Voz de Galicia, és una operació anticorrupció iniciada a Galícia i que esquitxa a càrrecs públics tant del Partit Socialista de Galícia (PSG) com del Partit Popular, així com a directius de Grupo Vendex i altres empreses. L’operació s’ha saldat fins ara amb una desena llarga de detencions per pressumptes casos d’adjudicacions irregulars i tràfic d’influències.

El principal càrrec públic detingut va ser l’alcalde d’Orense, Francisco Rodríguez, del PSG, que ja està en llibertat i assegura que és innocent. També va ser detingut l’alcalde popular de Boqueixon, Adolfo Gacio, que ha dimitit. El principal responsable de l’empresa, Rolando Rodríguez, també va ser detingut.

En el marc d’aquesta operació, l’Agència Tributària s’ha presentat a diverses seus de Vendex a l’estat espanyol. Entre elles, la de Sabadell. Segons un portaveu de l’empresa, van rebre la visita el dijous 20 de setembre. S’hi van estar tota la tarda. Van demanar informació, van marxar i no n’han sabut res més. La direcció assegura que està tranquil·la i que ha demanat a la plantilla del grup que mantinguin la calma. “La gestió de Sabadell no té res a veure amb la gestió de Galícia”, assegura Eugenio Díaz, director general del Grupo Vendex a Catalunya. Díaz assegura la gestió és totalment independent i que només comparteixen la pertenència al grup empresarial. “Ens  han demanat informació, contractes… ens facilitat tota la informació”, diu.

Díaz assegura que han emès un missatge de tranquilitat i esperança a la plantilla. També posen en valor la relació amb la ciutat des de l’any 1976.

Grupo Vendex a Sabadell

Grupo Vendex té la seva seu a Catalunya a la nostra ciutat. A més, mantenen una relació històrica amb el consistori, ja que són l’empresa concessionària del servei de recollida de deixalles i la neteja viària des de més de vint anys. També gestionen el servei de recaptació de la zona blava a través de Serveis Generals per a Muncipis (SGMSA) i la neteja dels equipaments municipals, a través de Servicios Semat.

Grupo Vendex, a través de l’empresa Serveis de Medi Ambient SA (SMATSA) va renovar la concessió del servei fa només uns mesos. És el contracte més elevat que té l’ajuntament i s’estèn durant 15 anys.

Grup Municipal Partit Popular
El PP de Sabadell es mostra preocupat per les derivades locals. Foto: David B.

L’ajuntament va crear una comissió de contractació especial per aquest procés, amb participació entre altres del Col·legi d’Enginyers, per ser transparent i que no hi hagués cap tipus de suscicàpies, tal com va dir l’alcalde, Manuel Bustos, a l’inici del procés.

Però, algunes formaciones polítiques com Convergència i Unió o el Partit Popular van mostrar les seves reserves al procediment. SMATSA va guanyar el concurs tot i no presentar l’oferta més econòmica. CiU va posar el crit al cel perquè el Col·legi d’Enginyers no havia pogut accedir a les pliques de contractació sinó que ho van fer a un resum. SMATSA gestiona el servei a Sabadell des de l’any 1987.

El PP de Sabadell, molt preocupat per les derivades locals

En un comunicat fet públic fa uns dies, el Partit Popular de Sabadell es mostra molt preocupat per la possible afectació del cas a la ciutat.

No sabem si la responsabilitat patrimonial que podria dur una sentència desfavorable per al senyor Rodríguez [Rolando Rodríguez, administrador de Vendex i principal detingut] podria afectar a les finances d’aquestes empreses. Aquests contractes suposen un càrrec molt elevat als pressupostos de la ciutat i de les dues empreses depèn el treball de molta gent”, assegura el portaveu del PP, Esteban Gesa.

El PP creu que les acusacions de suborn i tràfic d’influències poden ingerir en el normal desenvolupament de Serveis de Medi Ambient SA (SMATSA) i Serveis Generals per Municipis (SGMSA), encarregades de la neteja viària i la vigilància de les zones blaves a Sabadell.

Preguntat sobre les valoracions del PP, el director de Vendex a Catalunya, Eugenio Díaz, convida els populars a preocupar-se també per exemple amb la gestió a la ciutat de Burgos (amb alcalde popular), on Vendex treballa des de fa més de 20 anys. “Apel·lo a la responsabilitat i al sentit comú dels polítics; estaria bé que no generalitzin”, diu Díaz.

L'administrador de Vendex, a l'arribada als jutjats. Foto: Efe

En un altre ordre de coses, la Candidatura d’Unitat Popular (que no té cap regidor a l’ajuntament de Sabadell) demana que el consistori recuperi el servei. El portaveu de la CUP, Pau Comellas, demana que es trenqui amb aquestes empreses i s’iniciï un procés de recuperació per oferir un “bon servei i garantir els drets dels i les treballadores; cal deixar de beneficiar als interessos empresarials”. La CUP també demana transparència total amb els balanços de les empreses concessionàries a Sabadell i que surtin a la llum els sous dels directius.

Durant el procés d’adjudicació del servei de recollida viària, altres formacions amb representació al consistori, com Esquerra Unida i Alternativa, ja van demanar recuperar el servei.

4 Comments