Bustos jutjats

Bustos està imputat per malversació de fons públics

  • Sota la imputació de delictes contra l’administració pública, Bustos té aquests tres: malversació, tràfic d’influències i omissió del deure de perseguir el delicte.

  • Bona part dels regidors i càrrecs locals imputats ho estan per delictes contra l’administració pública.

Malversació de fons públics, omissió del deure de perseguir el delicte i tràfic d’influències. Són els tres càrrecs dels que està imputat l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en el cas Mercuri. Així ho han assenyalat diverses fonts a iSabadell. Els tres càrrecs estan sota el paraigues dels delictes contra l’administració pública.

A la sortida dels Jutjats aquest dilluns a la matinada, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha estat preguntat de forma directa sobre els càrrecs que li imputa la justícia en el cas Mercuri. La seva resposta ha estat que són els que ja es sabien. Aquest dilluns al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, i preguntat pel mateix, ha dit no recordar-ho.

I és que, en contades ocasions des que va començar l’Operació Mercuri, el passat dimarts, l’alcalde ha reconegut, primer la seva imputació i després els seus càrrecs. Fins el passat divendres, en una reunió amb els portaveus no va reconéixer que estava imputat.


Podeu veure l’àlbum ‘Declaracions cas Mercuri a Sabadell‘ a Flickr.

Sobre els seus càrrecs, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van assegurar per la nit que Bustos estava imputat per delictes contra l’administració pública. Un grup de tipologies delictives que abarca una gran varietat. Segons les mateixes fonts, Bustos tenia diversos càrrecs, però segons avanci la investigació, s’anirien perfilant.

Bustos reconeix que està imputat per malversació

De moment, segons ha pogut saber iSabadell, l’alcalde de Sabadell estaria imputat per tres delictes: el primer, el ja conegut de l’omissió del deure de perseguir el delicte. En segon lloc, el tràfic d’influències. Finalment, també ho estaria de malversació de fons públics. Així ho ha reconegut aquest matí davant la Junta de Portaveus.

Caldrà veure encara com avança la investigació, que fa públic Fiscalia i quin és l’auto. I és que sembla que aquest càrrecs podrien reduir-se, mantenir-se o ampliar aquestes tres suposicions.

Les altres imputacions

A part de l’alcalde, l’ajuntament de Sabadell té altres imputats en el cas Mercuri. Segons la Fiscalia Anticorrupció, el consistori era l’epicentre d’una presumpta xarxa de cobrament de comissions i corrupció urbanística. Tots els imputats han negat aquests supòsits. Després de declarar davant el jutge, s’han conegut les seves imputacions. Són les següents:

· Joan Manau, tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme i regidor de Seguretat: va declarar la nit del dissabte a diumenge de matinada. Està imputat per delictes contra l’administració pública.
· Paco Bustos
, regidor d’Espai Públic: està imputat per tràfic d’influències i delictes contra l’administració pública. Va declarar la nit del dissabte.
· Ricard Estrada
, regidor de Sostenilitat i Gestió d’Ecosistemes: va tancar les declaracions la nit del dissabte. Imputat per delictes contra l’administració pública.

Càrrecs de confiança

· Montserrat Costa, directora de l’àrea de Presidència: la cap d’Alcaldia està imputada per tràfic d’influències. Va declarar en poc menys de mitja hora, un dels interrogatoris més breus dels gairebé 40 que s’han produït entre divendres i aquest dilluns.
· Manuel Somoza
, cap d’àrea d’Urbanisme: Somoza va declarar durant unes tres hores la matinada de dissabte. Juntament amb Bustos i Soriano va ser la declaració més llarga. Està imputat per delicte contra l’administració pública.
· Xavier Izquierdo
, coordinador d’Espai Públic: Izquierdo va declarar aquest diumenge al migdia. Està imputat per delictes contra l’administració pública.
· Josep Miquel Duran
, cap de la Policia Municipal de Sabadell: Duran va obrir el torn d’interrogatoris de diumenge al matí. Està imputat per delictes contra l’administració pública.

En les imputacions també hi ha presentes altres funcionaris municipals, imputats pel mateix delicte que la majoria: delictes contra l’administració pública.

Què és el delicte contra l’administració pública?

Segons el codi penal de 1995, s’inclouen dins aquesta tipologia de delictes una àmplia varietat d’infraccions: entre elles es troba la prevaricació, l’omissió del deure de perseguir delictes, la infidelitat en la custòdia de documents, la violació del secret, el suborn, el tràfic d’influències, la malversació de fons públics o els abusos en l’exercici de la funció pública.

Es desconeixen, encara, els delictes concrets que s’imputen als regidors. S’aniran veient en el curs de la investigació que segons totes les fonts consultades, dóna ara les seves primeres passes.

Foto portada: L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a la sortida dels Jutjats de Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.