Juan Carlos Sánchez y Manuel Bustos

Bustos nomena Juan Carlos Sánchez com alcalde accidental “uns dies o setmanes”

  • Manuel Bustos fa un pas enrere “de dies o setmanes” per “dedicar temps a la família”.

  • Juan Carlos Sánchez presidirà el ple aquesta tarda. L’oposició manté que els regidors i càrrecs imputats siguin apartats.

  • L’alcalde assegura que el Fiscal Anticorrupció desconeix el funcionament de l’administració.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha signat aquest matí el decret de nomenament de Juan Carlos Sánchez, com a alcalde accidental. Segons Bustos aquesta decisió s’allargarà durant uns “dies o setmanes”. Bustos ha dit que ha pres la decisió per “atendre la família” i espera que així que sereni el debat polític després de l’inici del cas Mercuri.

A mig matí, l’ajuntament de Sabadell ha convocat els mitjans de comunicació a la sala de Plens municipal. Una setmana després que esclatès el cas Mercuri, amb epicentre a l’Ajuntament, Bustos ha signat aquest matí el decret de nomenament de Juan Carlos Sánchez com a nou alcalde accidental.

L’alcaldia accidental és una figura que s’utilitza habitualment per substuituir Bustos en els seus períodes de vacances o quan s’ha ausentat del consistori per temes personals, com va fer fa unes setmanes. Es signa per decret d’alcaldia. Segons Bustos, aquesta situació s’allargarà durants uns dies o setmanes. Tot i que la renúncia temporal està vinculada al cas Mercuri, Bustos ha assegurat que la seva família “necessita ara atenció”.

Escollir un alcalde accidental fins que s’aclarexin els fets era una proposta de l’oposició pel ple d’aquesta tarda. Després de diverses converses, tots els grups de l’oposició havien acordat donar-hi suport, tenint la majoria del Ple (14 de 27 regidors). La decisió de Bustos s’avança, per tant, unes hores a l’aprovació prevista de la moció que instava Bustos en aquest sentit.

Reitera que ningú ha cobrat comissions

Bustos ha comparegut amb tot l’equip de govern (ell i 12 regidors més) una setmana després de fer-ho el mateix dia que l’ajuntament era escorcollat pels Mossos d’Esquadra. Aquest dimarts ha assegurat que, després que diversos càrrecs de confiança, tres regidors i ell mateix hagin comparegut als Jutjats per ser interrogats, cap càrrec de confiança ni polític de l’Ajuntament està involucrat en una trama de corrupció urbanística i cobrament de comissions.

Manuel Bustos ha recordat que aquest dimarts s’ha inaugurat IKEA, un projecte “on he treballat moltes hores i molt temps” i ha dit que no hi ha pogut ser perquè no volia ser el protagonista. “Per a mi primer està la ciutat i després jo, per això m’aparto uns centímetros i nomeno Juan Carlos Sánchez”.

Se sent víctima i mal tractat

L’alcalde ha assegurat que les filtracions del sumari als mitjans han fet mal la ciutat i l’Ajuntament. “Hem seguit el secret de sumari pels mitjans de comunicació una setmana”. Ha assegurat que ningú els ha preguntat durant les declaracions pel cobrament de comissions. Bustos s’ha mostrat dolgut. Mentre la nota de Fiscalia parlava d’una trama de cobrament de comissions de 120.000 euros per empresa que volgués tenir una obra pública i un 3 per cent del pressupost al final, s’han filtrat i conegut molts més aspectes:

He de donar explicacions durant set dies per tenir converses fora de to per telèfon o tretes fora de context? Estic set dies a la premsa per fer algun comentari desafortunat? Per donar instruccions a la Policia que no es permeti vendre begudes alcohòliques als menors o que no hi hagi tràfic d’estupefaents a la Zona Hermètica? Per demanar a la Policia que sigui tolerant amb els pares que aparquen el cotxe a l’hora de buscar els nens a l’escola? Per demanar-li diners al meu germà per un tema personal? Per tenir converses amb gent rellevant i dir que amb mi no acabaran? És inacceptable el mal que algun estan fent a la ciutat, l’ajuntament i la meva persona”, ha dit justament abans d’avançar que fa un pas “uns centímetres enrere”.

Insinua que el fiscal desconeix com funciona l’administració

Sobre les seves gairebé sis hores d’interrogatori diumenge, on el jutge tenia una quarantena de folis amb preguntes, Bustos s’ha mostrat molt respectuòs amb el jutge. No tant amb el fiscal, de qui va assegurar que va haver de donar explicacions sobre el funcionament de l’administració (per exemple, pel que fa a la Federació de Municipis de Catalunya o els càrrecs de confiança). El Fiscal que porta el cas és el d’Anticorrupció de Catalunya, Fernando Andreu.

L’oposició manté que regidors i càrrecs de confiança s’apartin

Després de nomenar Sánchez com alcalde accidental, Bustos ja no serà aquesta tarda al Ple municipal. L’oposició mantindrà la seva moció per demanar que els regidors imputats i els càrrecs de confiança s’apartin fins que s’aclareixi el cas Mercuri.

EUiA, un dels cinc grups de l’oposició, creu que la decisió que ha pres Bustos aquest migdia és una fugida cap endavant per “guanyar temps”.

Foto portada: Compareixença d’aquest matí, a la sala de plens. Autor: David B.

Comments are closed.