REINNOVA Sabadell 2012

REINNOVA: el difícil repte de passar del concepte residu al concepte recurs

  • Fira Sabadell acull la sessió REINNOVA, amb l’objectiu de conéixer experiències low cost de gestió de residus.

  • Es posen sobre la taula diversos models: pagar pel que es genera, abocadors com a mines d’extracció…

Fira Sabadell ha acollit aquest dijous la sessió REINNOVA, organitzada pel Consorci de Gestió de Residus comarcal i l’Àgència de Residus. Hi han participat empreses del sector i coneixedors del món de l’aprofitament dels residus. REINNOVA arriba en moments de crisi. Per això, conèixer models de baix cost per gestionar els residus ha estat un dels punts centrals.

Els residus no són un tema maco ni fàcil. No forma part dels temes atractius. Durant molt de temps, la seva gestió ha estat a l’ombra, amagada, entre el desinterès de la ciutadania i la, sovint, no massa transparència administrativa. Però és un tema d’importància capital. Per exemple, la principal concessió de l’Ajuntament de Sabadell és pel servei de neteja viària i recollida d’escombraries. Per davant dels Serveis Socials, l’enllumenat viari o l’arbrat. No passa només a Sabadell sinó a bona part de les ciutats.

En aquest sentit, gestionar els residus de forma eficient és capital per a gastar menys, tant a les llars com, de forma indirecta, a través de les administracions. Cal, per un costat, tenir models de gestió de residus eficients i del mínim cost possible i per altra banda, aconseguir quants més recursos possibles del residus millor.

Línies d’actuació

REINNOVA, que s’ha fet a Fira Sabadell, s’ha centrat en aquests aspectes. Unes 200 persones han assistit a la jornada, tant del sector públic com el privat. S’han abordat models de gestió low cost i com valoritzar les diferents fraccions.

Reinnova_web2
El president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, i el director de l'Agència de Residus, Josep Mª Tost. Foto: J.d.A

Per exemple, s’ha comentat la possibilitat que els abocadors es reciclin en mines d’extracció i reaprofitament, per exemple, de ferro. També d’adaptar els sistemes de recollida a les singularitats de cada municipi o millorar les infraestructures. Fins i tot de sistemes segons els quals cada ciutadà paga pels residus que produeix, produint un clar efecte dissuassori. La clau per abaratir costos, en qualsevol cas, passa per les llars, potenciant la separació correcta de fraccions.

Exposició d’art residual

Les ponències s’han completat amb dos espais: per un costat, una exposició artística a partir de materials provinents de residus. Per exemple, hi ha hagut un vestit fet a partir de bosses d’infusions o altres objectes. L’exposició es basa en els premis ResiduArt que atorga l’empresa Hera. S’otorguen cada any a un artista consolidat i diversos incipients.

Vestit fet a partir de bosses usades d'infusions. Foto: J.d.A
Vestit fet a partir de bosses usades d'infusions. Foto: J.d.A

D’altra banda, s’ha disposat d’un espai de networking perquè els diversos representants d’empreses i institucions poguessin fer contactes empresarials.

Finalment, bona part de l’espai ha explicat la campanya del Consorci de Residus ‘Si recicles bé, tothom estalvia‘. Sota aquest títol es duen a terme des de fa uns mesos activitats de sensibilització a les escoles, els carrers o fins i tot cursos de cuina per reduir el consum, reutilitzar productes i reciclar. I és que el Consorci assegura que generant des de casa menys residus i de millor qualitat bona part del repte està aconseguit.

Foto portada: Sabó extret d’oli de cuina, exposat a l’estand del Consorci comarcal de residus. Foto: J.d.A

Comments are closed.