Bustos

Bustos ja és exalcalde de Sabadell: “Ho deixo pel bé de la ciutat”

  • Manuel Bustos renúncia a l’alcaldia després de 14 anys pel cas Mercuri.

  • Ho fa “conscient” del canvi social sobre la corrupció però assegura: “Nosaltres no som d’eixe món”

  • L’oposició valora el gest però diuen que és insuficient per sortir de la crisi política del cas Mercuri.

Manuel Bustos ja no és, des d’aquest dijous, alcalde de Sabadell. A les 9 hores s’ha fet el ple de renúncia de l’alcalde. Bustos ha fet un discurs, breu, en el que ha assegurat que deixa l’alcaldia “pel bé de la ciutat” enmig de molts casos de presumpta corrupció a la política. Bustos diu que ni ell ni els companys hi tenen res a veure.

Un ple breu, d’uns 45 minuts, i amb només dos punts. Un la dimissió de Ricard Estrada com a regidor de Sabadell. L’altre la renúncia de Manuel Bustos com a alcalde (continuarà com a regidor). Estrada, que ja no ha assistit, ha rebut bones paraules de gairebé tots els portaveus.

L’oposició pren la paraula

Cada portaveu muncipal ha tingut cinc minuts. La portaveu d’Esquerra Unida i Alternativa, Marisol Martínez, ha carregat fortament contra Bustos assegurant que l’alcaldia de Manuel Bustos “ha sortit cara a la ciutat” i que “del seu llegat no en queda res més enllà del ciment i el totxo”. Finalment ha acusat l’alcalde de crear “una aristocràcia cutre que s’ha cregut propietària de la ciutat”.

Al deixar el càrrec, a l’exacalde Antoni Farrés l’esperava la gent a la plaça, avui vostè marxa amb el cap cot i només l’espera el jutge”, ha dit Martínez.

La portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha dit que la renúncia de Bustos és un “primer pas” però que no és suficient. “Voldríem pensar que avui s’obre un procés de transició i que aquest és el primer moment”, ha dit Garcia.

La portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, també ha estat dura. com Martínez. Ha dit que la renúncia de Bustos és positiva però no suficient i que cal que els tres regidors imputats pel cas Mercuri que segueixen haurien de fer com Ricard Estrada. Domínguez ha recordat que Bustos seguirà com a regidor de Sabadell cobrant de la Diputació, un fet que considera “inadmissible”. S’ha mostrat partidària de tenir “tolerància zero contra la corrupció”.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, també ha assegurat que la renúncia és insuficient i ha demanat que el govern compleixi els acords de Ple. Conciliador, ha assegurat que ja “hem perdut massa temps” i desitja sortir de la crisi política. Gesa ha mostrat el seu respecte “personal” a la figura de Bustos.

Finalment, Carles Rossinyol, portaveu de CiU, ha demanat a Bustos que faciliti la “nova etapa” entregant l’acta de regidor. Així mateix, ha assegurat que la manca de confiança amb el govern i “l’immobilisme” del PSC ha provocat un “col·lapse que ha fet ingovernable la ciutat”. Rossinyol ha dit que amb les implicacions del consistori al cas Mercuri “per acció o per omissió han quedat invalidats per gestionar els interessos de la ciutat”.

El PSC assegura que ja fa la “regeneració democràtica”

Per part del PSC, ha parlat el portaveu, Ramon Burguès. Ha acusat EUiA i l’Entesa de “fonamentalisme” pel dur discurs que han fet i a tota l’oposició de no desenvolupar de forma democràtica el seu “rol d’oposició” des del 27 de novembre.

Burguès ha justificat la gestió de la crisi Mercuri del govern, assegurant que han defensat la innocència dels imputats i mantenint que una imputació no ha de significar el cessament dels càrrecs. Burguès manté que el govern està complint els acords de Ple i que els càrrecs de confiança ara “no fan gestió sinó assessorament”. “Per nosaltres és un dia trist. Perdem un gran actiu però seguirem endavant. Demanem responsabilitat”, ha acabat.

Bustos s’acomiada “des del cor”

Finalment, ha tancat el ple Manuel Bustos. En la seva intervenció, sense papers, ha assegurat que deixa l’alcaldia pel bé de la ciutat en el context de tot un seguit d’escàndols relacionats amb la corrupció. Bustos ha incidit en que els companys de govern no tenen res a veure amb cobrament de comissions, lamentant que no sigui suficient el fet que, segons assegura, “avui està més demostrat que fa dos mesos”.

És un moment històric. És cert. La situació global, a l’entorn… Les consequències del que passa al conjunt de la societat fan que haguéssim de prendre decisions pensant en el conjunt de la ciutat. Si renuncio és pensant en la ciutat. Sempre ho he fet. És evident que la condemna política arriba molt abans que el judici. Alguns han tingut pressa perquè la condemna i la sentència avui ja estigués executada. Però nosaltres tenim pressa perquè es conegui tota la veritat”, ha dit. “Els meus companys i càrrecs de confiança no han tingut res a veure a cap de les trames de cobrament de comissions. Avui està més clar. Però no és suficient. Per molt que aixequis el dit per dir ‘no som deixe món’, alguns no volen ni escoltar”.

Bustos ha donat per aixecada la sessió, rebent l’aplaudiment del seu equip i de bona part de les persones que han vist el ple des de la sala municipal.

El nou alcalde, abans del 5 del març

Amb la renúncia de Bustos, ara el primer tinent d’acalde és l’alcalde en funcions. Es tracta de Juan Carlos Sánchez. Si el procés de renúncia i elecció d’un nou alcalde té tres fases, ja només queda l’última. Abans del proper 5 de març s’haurà de fer un ple de nomenament del nou alcalde. El PSC ha de decidir quin candidat presenta. En totes les travesses hi ha quatre noms: Juan Carlos Sánchez, Ramon Burguès, Marta Farrés i Montserrat Capdevila.

Per part de l’oposició, després de la renúncia de Bustos i el reposicionament de les cinc forces de l’oposició, sembla difícil trobar un candidat de consens i gairebé es dóna per fet que el proper alcalde tornarà a ser socialista. Si el PSC no aconsegueix la majoria absoluta en primera votació i cap altre candidat suma com a mínim 14 vots, serà investit alcalde el candidat de la llista més votada a les darreres eleccions. Per tant, el candidat socialista.

Foto portada: Manuel Bustos, durant el Ple. Autor: David B.

3 Comments