Bustos jutjats

Bustos renuncia a declarar per segon cop pel cas Mercuri i el jutge aixeca bona part del secret de sumari

  • El jutge del cas Mercuri assegura que Bustos renuncia a declarar de nou malgrat tenir data.

  • S’aixeca el secret de sumari de la majoria de causes secundàries.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han fet públic que el jutge instructor del cas Mercuri ha dictat aixecar el secret de sumari d’una vintena llarga de les causes en que va dividir el cas. A més, el jutge fa saber que Manuel Bustos ha rebutjat declarar per segona vegada.

L’alcalde de Sabadell va assegurar que volia tornar a declarar davant el jutge instructor per aclarir les seves imputacions en les causes del cas Mercuri. Està imputat per diverses causes per delictes com malversació, tràfic d’influències i omissió del deure de perseguir el delicte.

Segons el jutge s’havia acordat que Bustos declarés aquest divendres al migdia. Una data acceptada per les dues parts. Malgrat tot, la semana passada sempre segons la versió judicial Bustos va renunciar a declarar de nou. El passat dijous, el dia que va renunciar a l’alcaldia, Bustos va mostrar el seu desencís pel fet que no hagués pogut declarar de manera immediata i va optar per aportar la declaració per escrit.

S’aixeca el secret de sumari de bona part del cas

D’altra banda, el magistrat del cas ha aixecat el secret de sumari d’una vintena llarga de peces. El cas Mercuri té 31 peces. La setmana passada es va aixecar la peça 5, relativa al presumpte tràfic d’influències per afavorir una alt càrrec en una contractació a l’ajuntament de Montcada. També s’ha aixecat un part del secret de sumari relativa a la causa 1, que investiga la presumpta xarxa corrupta que utilitzava l’Ajuntament per cobrar comissions a empreses que treballaven a la ciutat.

Les cinc peces que queden ara sota secret

Després d’aquest aixecament, només queden cinc peces sota secret de sumari. Són les següents:

· Causa principal: presumpte delicte de suborn del que seria el principal imputat Jordi Soriano. Hauria rebut diners de diversos empresaris per obtenir adjudicacions. Implica a l’exportaveu popular i diversos empresaris i constructors. Una part d’aquesta peça ja no està sota secret.

· Peça 22: concessió de subvencions amb diners públics per a cursos de formació per part de la Fundació Laboral de la Construcció al Gremi de Constructors. Implica el president del Gremi i oncle de Manuel Bustos, Melquíades Garrido.

· Peça número 25: malversació de fons públics al contractar la presidenta de la Asociación Latinoamericana de Sabadell, Ligia Castelo, a través d’una subvenció de la Fundació Privada ACSAR per part de la Federació de Municipis de Catalunya. Implica Manuel Bustos i el secretari general de la FMC, Adolfo Moreno.

· Peça número 28: irregularitats en l’adjudiació del servei de recollida i tractament de residus de Sabadell. Implica el coordinador d’Espai Públic de l’ajuntament, i a Manuel Bustos.

· Peça número 31:regularitat o no de la contractació de diverses persones en el Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental i en el Consorci de Residus. Implica a Manuel Bustos.

El jutge matisa que degut a la complexitat de la causa només s’aixeca el secret en relació a aquella informació que afecta estrictament a l’objecte de la peça en qüestió. Per tant, l’aixecament de totes les peces no és total sinó parcial.

El TSJC admet a tràmit la peça relativa al diputat Fernández (PSC)

D’altra banda, el Tribunal Superior de Justífia ha admès a tràmit la peça relativa al tràfic d’influències a Montcada, per la qual està imputat el secretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández. Els tres magistrats que formaran la sala seran Joan Manel Abril Campoy, Miguel Ángel Gimeno Jubero i Maria Eugenia Alegret.

Foto portada: Bustos, sortint dels Jutjats, a començaments de desembre. Autor: David B.

Comments are closed.