Carta oberta a la ciutat de Ricard Estrada

CARTA OBERTA
Ricard Estrada, enginyer tècnic agrícola

És obvi que ens trobem en un entorn de pertorbacions sòcio-ambientals i ciutadanes d’abast. Aquesta realitat té com a conseqüència, entre d’altres qüestions, que en el nostre entorn més immediat (de per sí complex) és freqüent l’extensió de la pobresa i l’emergència de col·lectius vulnerables. Les qüestions econòmiques en poden ser les causants principals, però sorgeixen massa sovint situacions que qüestionen drets i valors i això sobrepassa greument el llindar del menyspreu a la dignitat de masses persones.

En front d’aquesta situació i atesa la meva vocació de servei a través de la funció pública durant més de 35 anys de vida professional, especialment en el medi natural i ambiental, la Res publica, he pres la decisió de finalitzar el compromís que vaig contraure amb la ciutadania en el moment de la meva presa de possessió com a regidor del seu Ajuntament des del 2007, i renunciar irrevocablement tant a la condició de regidor com als càrrecs públics que se’n derivin. El bé general i la pau social són elements que toquen el sentiment de les persones i crec sincerament que hi puc contribuir prenent aquesta decisió, presa amb temps i després de valorar-ho amb persones properes, les quals

han aportat consideracions i reflexió. La meva ciutat continua essent un referent en la meva vida, com ha estat sempre. Les pertorbacions sobre la ciutadania, accelerades com a conseqüència dels fets del passat dia 27 de novembre, han influït en la decisió, però també el sotrac pel que fa a l’absència d’altres models de gestió. Aquesta és una decisió estrictament personal, sense subjeccions, des de la meva independència partidista. Vaig entrar a formar part d’aquest projecte perquè l’alcalde Manuel Bustos m’ho va demanar. Amb la seva dimissió com a alcalde i tota la resta de motius que exposo considero que és el moment de prendre aquesta decisió.

Constato que amb les circumstàncies actuals, no puc continuar amb el treball i el compromís públic i polític que vaig contraure. Haig de fer una consideració especial i positiva pel bon tracte rebut tant dels treballadors municipals com dels companys electes. Vull transmetre la satisfacció per la feina que he pogut fer, juntament amb tot l’equip de persones que hi han contribuït, mitjançant l’encàrrec que em va fer l’alcalde en la seva delegació de comandament, especialment en els temes relacionats sobre la sostenibilitat i la gestió dels ecosistemes naturals.

Gràcies a la seva confiança s’ha pogut desenvolupar un ordenament i un planejament del sòl no urbanitzable en l’espai del Parc Agrari i en l’espai del Parc Fluvial del Ripoll i, sobre tot, s’ha avançat en l’establiment de directrius que han de fer possible una vida més “educada” en l’entorn urbà, en concret, amb l’aprovació d’Ordenances sobre: el soroll i les vibracions, l’ús sostenible de l’aigua potable, el sanejament de les aigües residuals i la gestió del Rodal.

L’Oficina Municipal de l’Energia, la Fundació Miquel Agustí, el Pla de connectivitat de la biodiversitat, la senyalització del medi natural per la comprensió ciutadana i llur importància per la salut de les persones, han estat algunes de les accions que s’han executat.

Tot això ha estat possible amb el consens establert mitjançant els Protocols de participació ciutadana i el  compromís dels grups polítics de l’Ajuntament que han aportat criteris i la seva conformitat en la majoria d’aquestes iniciatives.

Mereix un apartat especial, al meu entendre, els dos documents que han marcat l’eix de treball de la sostenibilitat a la ciutat durant aquest període. Em refereixo a l’Agenda 21+10 i a l’Estratègia Municipal sobre la mitigació del

canvi climàtic. Durant aquest temps, 2007 – 2013, el riu Ripoll ha estat declarat Refugi de Pesca, i la biodiversitat és un actiu consolidat. Tenim a la ciutat bioindicadors de qualitat, tot i que cal millorar. Queda encara molta feina per fer. És bo mirar també què és el que no s’ha resolt, tot i que s’hi treballa, amb l’objectiu de passar de nivell. Em refereixo, entre d’altres, a la qualitat de l’aire atmosfèric, al soroll ambiental, a la millora del servei sobre la distribució i el preu de l’aigua potable, la prevenció dels incendis forestals, la gestió de la fauna salvatge, l’ordenament definitiu de l’horta pública en els espais del Ripoll i altres indrets del rodal, l’estructuració de l’educació ambiental com una peça troncal en els centres educatius de la ciutat, la finalització de la restauració vegetal dels efectes de la construcció del gaseoducte i l’estalvi, l’eficiència i la suficiència energètica, tant a les nostres llars, com també en l’ordenament públic. La ciutat amb intel·ligència com la infraestructura i l’equipament de tothom. També vull informar que amb data d’avui he lliurat al Secretari General de l’Ajuntament, per a la seva custòdia, les còpies de les meves declaracions de renda corresponents als exercicis de 2004 a 2011, ambdues  incloses; així com les dades de la meva declaració de béns, tal com prescriu la normativa.

Desitjo que el camí seguit vers la sostenibilitat ambiental tant de la ciutat urbana com de la ciutat rural continuï amb criteris sorgits del debat amb la ciutadania, tal com s’ha fet fins ara. Les qüestions i les decisions ambientals superen el calendaris legislatius.

Moltes gràcies per tot i disculpar-me si no he estat prou amatent en el servei pel que vaig ser elegit.

*Ricard Estrada ha estat regidor de Sabadell entre 2007 i 2013. Ha estat imputat pel cas Mercuri, i ha dimitit el 17 de febrer de 2013.

Foto portada: Estrada, amb un comptador intel·ligent. Foto: David B.

One Comment