Ple Paco Bustos

Els regidors imputats abandonen el ple a mitja sessió

  • Ricard Estrada primer i després Joan Manau i Paco Bustos marxen del Ple a mitja moció de l’oposició.

  • ICV trenca el bloc de l’oposició votant tres punts amb el PSC i abstenint-se en un quart.

Aquest dimarts s’ha celebrat el ple municipal del mes de febrer. Un ple, enmig de la crisi Mercuri, amb algunes novetats respecte als últims i a l’espera que dijous torni a les seves funcions l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

L’oposició ha tornat a aprovar una moció per anar retirant els imputats de la representació, tot i que de caràcter menor. La principal novetat ha estat que ICV s’ha desmarcat del conjunt de l’oposició facilitant així l’aprovació de quatres punts de l’ordre del dia al govern.

El Ple municipal de febrer, en la línia de les sessions plenàries des del 4 de desembre (amb molt públic, sense Manuel Bustos i en aquest amb algunes pancartes del públic demanant dimissions) es pot dividir en cinc moments.

1. Els regidors imputats abandonen la sessió

A les 18.40 hores, i justament quan es començava a debatre l’única moció que portava l’oposició a l’ordre del dia, el regidor de Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, ha agafat la seva jaqueta, s’ha aixecat i ha sortit de la sala de plens sense més explicació.

Ricard Estrada, abans de deixar el Ple. Foto: David B.
Ricard Estrada, abans de deixar el Ple. Foto: David B.

Al cap d’un quart d’hora, quan estava intervenint la portaveu de l’Entesa per Sabadell, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, i el regidor d’Espai Públic, Paco Bustos, s’han aixecat i han sortit també de la sala de plens. En aquest moment, Domínguez assegurava que la moció, que demanava apartar els imputats dels càrrecs de representació, seria “innecessària si vostès [en referència als imputats] tinguessin una mica d’ètica política”.

A diferència d’Estrada, del qual es desconeix el motiu de la seva marxa, Manau i Bustos han assegurat a la premsa:

No estic disposat a aguantar una falta de respecte. Estan tergiversant tot el que diu el sumari on queda clar que cap de nosaltres no estem imputats en cap trama de corrupció”, ha dit Manau. “Que expliqui Rossinyol [portaveu de CiU] perquè aquí no dóna confiança a imputats i a la Diputació vota a favor com a vicepresident d’un alcalde que està imputat”, ha dit Bustos, en referència a l’alcalde del municipi de Cercs.

Cap dels imputats del govern ho està per suborn. Sí per diversos delictes contra l’administració pública. Consultant les 31 peces en que s’ha dividit el cas, Paco Bustos està imputat per tràfic d’influències per fer gestions per trobar una plaça laboral a una persona a l’ajuntament de Montcada. Joan Manau ho està per delictes contra l’administració pública pels abocaments de terres a la finca de Can Xupà. En aquesta peça també està imputat Ricard Estrada. A més, Manau apareix en una altra peça per temes de multes de trànsit. Paco Bustos està implicat en una nova peça per unes obres al carrer Folch i Torras i també per malversació en el pagament d’un viatge a Almeria a un jutge. L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, absent de nou en el ple, està imputat en gairebé una desena de peces per malversació de fons públics, tràfic d’influències i omissió del deure de perseguir el delicte.

2. ICV trenca el bloc opositor i facilita al PSC aprovar quatre punts

En quatre dels punts que el govern socialista votava a Ple, Iniciativa per Catalunya Verds ha facilitat la seva aprovació, votant en positiu a tres d’ells i abstenint-se en un quart. Són l’aprovació del Pla de Drets Civils, la concessió al Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI) d’una subvenció, una subvenció a l’Associació Solidaris amb el Poble Sahrauí i la incorporació a la plantilla municipal de quatre persones provinents de l’extint Consorci del Parc Central del Vallès.

La portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha assenyalat que desmarcava el seu vot de la resta de l’oposició, com havia anunciat feia uns dies. La formació ecosocialista assegura que les entitats i la plantilla municipal són línies vermelles que no creuaran en la seva oposició al govern. Tot i així, ha reafirmat que els imputats han de dimitir i ha anunciat el seu suport a la moció de censura contra el govern socialista.

L'oposició, tret d'ICV, oposant-se a un punt de l'ordre del dia. Foto: David B.
L'oposició, tret d'ICV, oposant-se a un punt de l'ordre del dia. Foto: David B.

La resta de l’oposició (CiU, PP, Entesa i EUiA) mantenen que mentre el govern socialista no compleixi les mocions del ple i aparti els càrrecs públics imputats no poden votar cap dictamen del govern local.

3. L’oposició aprova una nova moció per apartar càrrecs imputats

Finalment, l’oposició, ara sí de forma conjunta, ha aprovat una moció per canviar els càrrecs electes i de confiança imputats en el cas Mercuri a les institucions i administracions on l’ajuntament de Sabadell té representants. Segons ha assegurat la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, és una moció d’abast menor que les ja aprovades (s’ha reprovat l’alcalde i s’ha aprovat demanar la dimissió dels imputats) però va en la línia d’anar canviant les persones imputades per altres que no ho són en els organismes on estan representant el consistori.

La moció s’ha aprovat per 14 vots a favor i 9 en contra (davant les absències de Manuel i Paco Bustos, Joan Manau i Ricard Estrada).

4. Punts sobre la taula i votacions perdudes pel PSC

El PSC ha deixat sobre la taula 9 dels 22 punts que portaven a la sessió plenària. Ho han fet davant l’anunci de tota l’oposició de votar-hi en contra. Segons l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, s’ha evitat la votació per no repetir tot el procés administratiu que implica perdre una votació i dur-la de nou al ple. En aquest bloc, hi havia la concessió de la Medalla de la Ciutat, canvis de reglaments, llicències urbanístiques, i dues noves ordenances.

Pancartes Ple
Públic al ple municipal de febrer, aquest dimarts. Autor: David B.

En canvi, sí s’ha votat tot allò relatiu a l’establiment de preus, tot i que també estava anunciat el vot en contra de tota l’oposició, que té majoria al Ple. S’han votat 7 dels 22 punts, sent rebutjats. Inclou els preus del Gimnàs Municipal, les piscines Joan Serra, els aparcaments subterranis, les tarifes de taxi o dels autobusos urbans.

5. Pancartes i crides a l’ordre

De nou, el ple municipal ha tingut bastant seguiment per part de la ciutadania. En aquesta ocasió, però, hi ha hagut més pancartes i objectes demanant dimissions i mostrant-se contra la corrupció que simpatitzants socialistes. En aquest sentit, el murmuri del públic davant algunes intervencions i fins i tot algun crit han fet que l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, demanés ordre i respecte pels regidors en gairebé mitja dotzena d’ocasions.

Foto portada: El regidor Paco Bustos abandonant la sala de plens. Autor: David B.

5 Comments