Gabriela Montero a la Simfònica

Gabriela Montero i la Simfònica duen el Principal a Veneçuela

  • La pianista toca davant un Principal amb una assistència de tres quarts d’entrada.

  • La Simfònica fa un concert eclèctic amb Beethoven, Montero i referències a Queen.

L’orquestra Simfònica del Vallès i la pianista Gabriela Montero van oferir divendres el quart concert dels sis que compta aquesta temporada. S’esperava aquesta actuació, no tan sols per la presència de la pianista veneçolana sinó també per la interpretació del Concert per a piano i orquestra núm. 5, op. 73, “Emperador”.

El concert, però, va constar de dues parts ben definides. L’Orquestra va sorprendre el públic amb picades de peus i de mans al ritme de We Will Rock You, de Queen mentre s’explicava per megafonia que aquest grup de rock s’havia inspirat en part de la Fanfare for the Common Man d’Aaron Copland. Aquesta peça, creada per a obrir els concerts de les diferents orquestres nord-americanes, va sonar amb gran potència, gràcies, especialment a la força dels trompetes, els trombons, les trompes i la tuba, acompanyades d’una percussió també enèrgica i dinàmica.

Igualment en la interpretació del Ballet Estancia, op. 8 de l’argentí amb orígens catalans, Alberto Ginastera, es va poder comprovar la força i el brio del conjunt de vent i de la percussió, en una obra dedicada als treballadors del camp. Només a la Danza del Trigo es va copsar la calmosa delicadesa dels violins. Una vegada més, l’orquestra, amb bon sentit de l’humor, i aprofitant l’animositat de l’últim moviment, la Danza Final, es va aixecar i va marxar ballant, mentre els percussionistes seguien la melodia amb els seus instruments.

A la segona part es va produir un canvi radical i una elegant Gabriela Montero va agafar el micròfon per explicar al públic assistent els sentiments que expressa la seva primera composició Expatria, un retrat musical del seu país on vol reflectir la violència, la corrupció, els empresonaments sense judici i el fet de ser uns dels països amb la taxa més alta d’homicidis i va demanar a tothom que com a mínim se n’assabentés de la situació a Veneçuela. Després d’agrair a tots l’acolliment que el poble de Catalunya ha tingut sempre envers els seus compatriotes, va advertir de la duresa d’aquesta peça on podrem trobar violència, els trets de les metralladores, tristesa i, finalment, el caos.

El concert va finalitzar de la manera més tradicional possible, i amb una Simfònica a la qual li van les peces més clàssiques, on se sent més a gust i on s’observa una vegada més la qualitat musical de tot el conjunt. El Concert per a piano i Orquestra, Emperador de Beethoven, va ser interpretat amb la màxima soltesa i perfecció habitual ja en aquesta orquestra, sota la direcció de Rubén Gimeno.

El pròxim Concert Simfònic tindrà lloc al Teatre La Faràndula el 5 d’abril a les 21 hores i s’interpretaran obres de Benet Casablancas i Beethoven.

Comments are closed.