Foto portada: Bustos, esperando a declarar en Sabadell, pocos días después de estallar el caso. Autor. David B.

Els imputats pel cas Mercuri recorren les escoltes telefòniques

  • L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos i la resta de càrrecs imputats, invoquen la doctrina dels ‘fruits enverinats’.

  • Demanen també que s’aixequi totalment el secret de sumari.

Segons informa l’agència de notícies Europa Press, la defensa dels càrrecs públics imputats pel cas Mercuri, ha demanat que es declarin nules les escoltes telefòniques. L’advocat penalista Cristóbal Martell creu que les intervencions de les comunicacions era injustificada i demana la nul·litat de les diligències.

Manuel Bustos ha presentat dos recursos contra 11 actes judicials que van donar peu a punxar els telèfonos per investigar el cas Mercuri. Els escrits representen també a la resta de càrrecs públics imputats de l’Ajuntament de Sabadell.

Què passaria si es declaressin nul·les les punxades?

Si es declaressin nul·les les intervencions de les comunicacions, volen que s’anul·li tot allò actual, ja que sense aquestes intervencions no hi hauria hagut investigació, escorcolls, documentació, detencions ni interrogatoris. És l’anomenada doctrina dels ‘fruits enverinats’ segons la qual si les fonts de la prova són nul·les les diligències estan contaminades. El cas Mercuri, per tant, quedaria en molt poca cosa:

Després de tres anys d’investigació sota secret, en els que s’ha comptat només amb converses telefòniques sense atendre el contingut dels expedients administratius adjudicats, segueixen sense aparèixer indicis d’irregularitat administrativa”, asseguren en el text citat per Europa Press.

Consideren que si hi havia sospites d’un delicte contra l’administració pública en algun procediment, el processalment adequat hauria estat la “immediata intervenció judicial” per evitar-ho. Així mateix, consideren que el jutge hauria d’haver consultat els expedients administratius per saber la tramitació i resultat, sense ser necessari intervenir els telèfons.

En definitiva, el jutjat acorda mesures d’intervenció telefònica completament inadequades i totalment prescindibles per a l’esbrinament del fet”, asseguren, “de manera que s’incompleix l’exigència de necessitat i proporcionalitat”.

També demanen que s’aixequi el secret de sumari

D’altra banda, Bustos també sol·licita que s’aixequi totalment el secret de sumari. Fins ara s’ha aixecat només la part corresponen des de l’inici de les investigacions, al febrer de 2010 fins el novembre de 2010, quan es va punxar el telèfon de Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors i tiet de Bustos.

Asseguren que si el jutje ja ha informat de qui són les persones investigades, mantenir el secret de sumari només serveix per obstaculitzar “el dret de defensa dels diferents imputats”.

La instància presentada considera que el secret està faltat de fonament, perquè ja se saben els investigats i els objectes processals. Creu a més que el fet de saber les causes no posa en risc el bon desenllaç de la investigació.

Foto portada: Manuel Bustos, esperant als Jutjats per declarar al desembre. Autor: David B.

4 Comments