Ahmed

Unnim cedeix i Ahmed accedeix a un lloguer social amb sabor a victòria

  • Després de quatre dies de mobilització sense precedents, la PAH Sabadell aconsegueix un acord pel veí de Torre-romeu.

  • Una comitiva de la Plataforma es reuneix amb Unnim durant hores. No hi ha dació formal però sí a la pràctica.

Regust a victòria a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sabadell. Després d’una llarga mobilització, que va començar dijous amb una acció a l’oficina d’Unnim a Torre-romeu, l’ocupació de la seu durant més de 72 hores i un desallotjament polèmic, aquest dilluns Unnim ha acceptat un solució pel veí del barri Ahmed Khennoussa.

Ahmed Khennoussa, de nacionalitat marroquina i resident a Sabadell des de fa més de 10 anys, ha pagat durant una dècada la hipoteca del seu pis al carrer d’Onyar. Fins que a causa de l’atur no ha pogut afrontar els seus compromisos. A través de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteva demanava la dació en pagament mentre que Unnim volia més de 4.000 euros per accedir a la dació.

Aquesta xifra, uns 4.000 euros, ha estat la clau de volta de tot el conflicte entre la PAH i Unnim. Després de diverses negociacions, una trentena de membres de la PAH es van presentar dijous a l’oficina de l’antiga Caixa Sabadell a Torre-romeu. La van ocupar i amb un pols inèdit entre l’entitat financera i la plataforma, hi van passar més de 72 hores. Van tenir el suport de bona part del veinat i s’hi volien estar fins aquest dilluns, quan volien reprendre les negociacions.

Unnim Torre-romeu
L'oficina de Torre-romeu, tancada aquest dilluns. Foto: J.d.A

Unnim va denunciar l’ocupació divendres al migdia però fins aquest diumenge a la nit els Mossos no van desallotjar. Ho van fer de forma expeditiva i amb l’argument que l’entitat financera havia d’obrir l’oficina aquest dilluns. Un fet que no s’ha produit ja que l’oficina, i també el caixer, han estat tancats tot el matí.

Polèmic desallotjament

Una trentena d’antidisturbis van desallotjar l’oficina davant el rebuit de les gairebé 300 persones que estaven a fora. Entre ells, el diputat d’EUiA i regidor a Sabadell, Joan Mena (antic president de l’associació de veïns) i des de dins de l’oficina el diputat de la CUP Quim Arrufat. Segons la PAH, dues persones van haver de ser ateses per cops. Tot i això, però, la tensió, que en alguns moments va ser molt elevada, no va anar a més.

El grup parlamentari d’ICV-EUiA, a través de Mena, ha introduit una bateria de preguntes al govern català. En aquest sentit, volen saber quant va costar l’operatiu policial, perquè els antiavalots anaven sense identificar, pregunten si es farà alguna investigació i volen saber què pensa el govern del fet que nens, homes grans i dones hagin rebut, segons EUiA, cops de porra.

Acció a la central del carrer de Gràcia

La PAH va convocar una roda de premsa per aquest diluns davant la seu central d’Unnim, al carrer Gràcia. S’hi han concentrat més d’un centenar de persones. Després d’una llarga espera i una negociació a través d’unes reixes sobre quantes persones de la Plataforma podien reunir-se amb representants de l’entitat, finalment una comitiva de quatre persones (després ampliada a cinc: l’afectat, l’advocada de la PAH i tres dels portaveus) s’han reunit amb Unnim.

Un negociador de l'entitat amb Pau Llonch, de la PAH. Foto: J.d.A
Un negociador de l'entitat amb Pau Llonch, de la PAH. Foto: J.d.A

Poc abans de les 14 hores, han sortit i han fet públic que l’entitat havia acceptat el que feia setmanes negaven: una solució molt propera a la dació en pagament per a l’Ahmed (és a dir, que el seu deute quedarà saldat amb l’entrega de les claus) i li lloguen el pis amb un preu de 120 euros mensuals. Una part d’aquests 120 euros mensuals, al cap de cinc anys de pagar, hauran fet els 4.000 euros que Unnim demanava des de l’inici. No hi ha cap condonació formal del deute però l’Ahmed n’ha sortit molt satisfet:

Vull donar les gràcies a tota la gent de la Plataforma, que és la meva segona família, i a tota la gent de Torre-romeu. També a l’associació de veïns i la nostra advocada. Moltes gràcies a tots”, ha assegurat Khenoussa a la sortida d’Unnim.

Concentracions i peticions de trencar relacions

Es desconeix, malgrat que probablement superi amb molta facilitat els 4.000 euros, quina despesa comportarà a l’antiga Caixa d’Estalvis de Sabadell en quant a prestigi el que ha passat durant aquests cinc dies. Aquest matí, activistes de la PAH s’han concentrat davant oficines d’Unnim a municipis com Gijón, Castellar, Caldes de Montbui, Barcelona, Terrassa, Manlleu, Mataró, Sentmenat o Badalona.

PAH Unnim
Concentració a la seu d'Unnim de Sabadell, aquest dilluns. Foto: J.d.A

D’altra banda, Iniciativa per Catalunya Verds ha entrat una proposta a l’ajuntament de Sabadell per deixar d’operar  amb Unnim. ICV, que té dos regidors, vol que el consistori trenqui relacions amb aquesta entitat financera.

Foto portada: L’Ahmed, amb samarreta verda, el primer dia de l’ocupació. Foto: J.d.A.

2 Comments