Sánchez FAV

El moviment veinal demana canvis després del cas Mercuri

“Sabadell no necessita tebiors, sinó que s’adoptin mesures que il·lusionin la societat civil perquè apuntin que realment es canvien les formes de fer i entendre la política, que no es tracti d’un simple canvi de cromos”. Així de clara comença la petició que la Federació d’Associacions de Veïns fa a l’Ajuntament després del cas Mercuri.

La FAV creu que cal regenerar la democràcia local per aconseguir una ciutat més justa. El document aprovat pel plenari de la Federació, que segons el seu president, Amador Ruiz, s’ha treballat durant dos mesos, s’estructura en 13 eixos i unes conclusions finals. S’ha entregat a tots esl grups municipals de Sabadell amb l’objectiu de generar un debat i perfilar canvis en l’estructura municipal.

En aquest sentit, el documetn forma un conjunt de reflexions i peticions amb les següents línies.

1. Austeritat

La FAV demana revisar els sous de regidors i alts càrrecs, equiparant-los a la situació actual del mercat laboral. Volen que el salari màxim d’un regidor sigui de 50.000 euros anuals per tots els conceptes. Això significa eliminar les dietes i “prebendes de qualsevol tipus”. “En el sou s’inclou tot el necessari per al desenvolupament, en condicions dignes, del seu càrrec”, diu el text.

2. Limitació de mandats

Sabent que la decisió última recau en els partits, es mostren partidaris de que els càrrecs polítics tinguin una limitació de dos mandats, el que equival a 8 anys. “Els càrrecs vitalicis és un altre element que potencialment afavoreix les corrupteles.

3. Càrrecs de confiança

“Es tracta d’una pràctica utilitzada amb interessos polítics per col·locar persones en càrrecs i amb generosos sous”, assegura el document. La FAV es mostra a favor d’eliminar aquestes fórmules, apostant pel personal municipal i la promoció interna.

4. Subvencions

Cal revisar la política de subvencions per “finalitzar amb les presumptes xarxes clientelars creades en els últims anys amb interessos clarament partidistes”, un de les crítiques de bona part de l’oposició política i ciutadana als mandats de Manuel Bustos des de 1999.

5. Auditoria

Cal fer una auditoria econòmica i política de l’Ajuntament, fent-la pública a través del web municipal. Cal conéixer l’estat de comptes del consistori, els seus ingressos, les despeses i l’endeutament. També caldria saber quines operacions immobiliàries (requalificacions, concessions…) s’han fet, quines dietes i emoluments han percebut els regidors, les despeses en seguretat, vehicles oficials i també les aportacions directes o indirectes a mitjans de comunicació (premsa, ràdio i TV).

6. Participació

Revisió dels mecanismes de participació. Afavorir una participació activa de la ciutadania. Impulsar la transparència i deixar de banda l’opacitat o els excessius tecnicismes. “Cap pregunta, cap consulta, pot quedar sense resposta”, asseguren.

7. Cohesió, solidaritat i integració

Elaborar plans integrals als barris per barrar el pas a les conseqüències socials de la depressió econòmica: l’agumentat de la marginalitat i el trencament de la cohesió social.

8. Les concessions

Revisar els criteris que s’utilitzen a l’hora de concedir serveis a empreses externes per impedir que els treballadors cobrin per sota de conveni o tinguin condicions laborals poc decents. Revisar a fons les externalitzacions i les seves conseqüències. “No pot ser que l’administració pública sigui col·laboradora necessària de la precarietat laboral i/o el frau de llei”, diu el document.

9. Desnonaments

Cal anar més enllà de les bones paraules. Prendre mesures pràctiques contra els desnonaments. Així mateix, cal fer un cens d’habitatges desocupats i concretar quants pisos buits tenen les entitats financeres i immobiliàries a la ciutat. Establir una taxa per fer aflorar al mercat els pisos buits.

10. Defensa dels serveis públics

La FAV assegura que els que van provocar la crisi s’estan enriquint a costa de la majoria mentre els drets, prestacions i el futur de la ciutadania es va reduint. Volen que l’Ajuntament mantingui una postura ferma. Calen, per això, mapes de la ciutat sobre sanitat, serveis socials i diagnòstic perquè els serveis públics no es degradin.

11. Política laboral

Volen que l’Ajuntament revisi les últimes retallades i consensui els acords amb els treballadors i treballadores municipals.

12. Urbanisme i medi ambient

La FAV parla de l’ús de l’anomenat “urbanisme a la carta”, seguidisme sobre infraestructures poc necessàries i poca atenció ambiental. Volen un canvi de rumb.

13. Patrimoni i cultura

Cal preservar el patrimoni ciutadà com una herència per a les futures generacions. La cultura ha de quedar fora de pressions i clientelismes.

Conclusió

La FAV proposa distribuir de forma equitativa els recursos estalviats en algunes de les seves propostes per pal·liar i abordar les conseqüències que la crisi i les retallades estan generant en sectors socials de la ciutat.

Foto portada: Reunió entre el regidor de Relacions Ciutadans, Luis Monge, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i representants de la FAV, el passat mes d’abril. Autor: J.Peláez.

Comments are closed.