Reunió CAPs Sabadell

Marxa enrera: bona part dels CAP obriran a la tarda aquest agost

  • L’Institut Català de la Salut replanteja la mesura i sis ambulatoris obriran el seu horari habitual.

  • L’Ajuntament i la Plataforma per la Defensa de la Sanitat valoren positivament la decisió.

Finalment, la retallada en els horaris dels Centres d’Atenció Primària de Sabadell aquest mes d’agost quedarà lluny del que s’esperava. En lloc de mantenir només dos ambulatoris oberts a les tardes per a tota la ciutat seran sis els que mantindran el seu horari habitual i el de Can Rull també ho farà la primera quinzena d’agost.

El consens s’ha fraguat aquest matí en una reunió a l’Ajuntament entre els representants del govern català, el govern local, els operadors, els grups municipals i la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública. Representants d’algunes entitats veinals del nord de Sabadell han volgut seure a la taula però se’ls ha permès perquè no estaven convidats.

Poc menys d’una cinquentena de persones s’han concentrat a les portes de l’Ajuntament per pressionar el CatSalut davant l’imminent tancament dels ambulatoris durant les tardes d’agost. Era la tercera protesta, després d’un concentració aquest dilluns i una mobilització massiva dimarts al barri de Ca n’Oriac.

Durant la reunió s’ha acordat mantenir més Centres d’Atenció Primària. Si inicialment només es plantejava mantenir el CAP Sant Fèlix i el CAP Ca n’Oriac, se n’han afegit també els del Centre, Nord, Merinals i Creu de Barberà. El CAP Can Rull, que depèn del Taulí, obrirà en l’horari habitual fins el dia 14 d’agost i tancarà a les 15 hores durant la segona quinzena del mes d’agost.

Veïns en protesta mentre a l'Ajuntament es feia la reunió. Autor: J.d.A.
Veïns en protesta mentre a l'Ajuntament es feia la reunió. Autor: J.d.A.

Durant aquest mes, tancaran completament les portes els tres ambulatoris que ja ho van fer l’any passat: Gràcia, Poblenou i Sud (Campoamor). Però s’afegirà, segons informa el consistori, el CAP Concòrdia. La resta de centres (Creu Alta, Sol i Padrís i Torre-romeu), segons informa la Plataforma per la Defensa de la Sanitat, obriran fins a les 15 hores.

Reforços

El portaveu de la Plataforma, Josep Estañol, assegura que l’acord és “positiu” i destaca que els agents socials s’han emplaçat a veure’s al setembre per valorar les afectacions al sistema i possibles correccions futures. Tot i així, en principi quan arribi setembre també tornaran els horaris habituals a tota la xarxa d’atenció primària de Sabadell.

Estañol assegura que l’Institut Català de la Salut s’ha compromès a reforçar el servei de medicina i infermeria als CAP oberts. També a tenir especialistes en malalties cròniques a disposició de fer visites a domicili i a estar alerta davant les probables onades de calor.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, també es mostra satisfet:

És una proposta molt diferent de la que es va presentar inicialment, l’ICS ha atès la petició dels grups municipals, de la Plataforma, de les associacions de veïns i de l’Ajuntament”. També ha afirmat que “som conscients de les obligacions pressupostàries i crec que ICS ha fet l’esforç per donar resposta a les demandes, s’ha demostrat sensibilitat i ganes de parlar”.

Durant aquest tarda, entre 200 i 300 persones s’han concentrat de nou a les portes del CAP Nord, en una assemblea informativa. Allà bona part dels ciutadans que van sortir al carrer dimarts han conegut el consens al que han arribat els representants polítics.

La queixa de Rosa Hernández (AA.VV. La Roureda)

A mitja assemblea, segons asseguren alguns presents, la presidenta de l’associació de veïns de la Roureda, Rosa Hernández, ha carregat públicament contra les portaveus d’Iniciativa per Catalunya Verds, Carme Garcia, i de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, perquè, segons ella, no l’havien permès assistir a la reunió del consistori.

La representant veinal ha volgut entrar a la reunió i seure a la taula, mentre representants d’altres barris es concentraven a la plaça Sant Roc pancarta en mà. Al no estar prevista la seva participació, i estar el moviment veinal representat en general per la Plataforma per la Sanitat Pública, bona part dels assistents l’han convidat a marxar. Segons algunes fonts, fins i tot l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha hagut d’insistir perquè deixés la sala. Un fet que Hernández, Medalla d’Honor de Sabadell fa uns anys, s’ha entumat tan malament que l’ha denunciat davant l’assemblea del barri, assenyalant, però, les dues portaveus dels grups de l’oposició.

Foto portada: Reunió a la sala de govern de l’Ajuntmaent. Foto: J.d.A.

2 Comments