‘Oci’: Revetlla de Sant Joan plena de festa, color i germanor

  • L’arribada de la flama del Canigó és un dels actes més importants de la festa

  • Cada barri ha preparat diferents activitats.

Es tracta d’una nit plena de màgia, color i llums. Cada Sant Joan, els carrers s’omplen de gent per celebrar l’arribada de l’estiu i de les vacances per a molts nens i joves. Alguns opten per sopar amb la família, altres s’ajunten amb els veïns del seu barri o s’apunten a les diferents festes que tenen lloc durant la revetlla, i molts queden amb els amics. Què faràs tu durant ‘la nit del foc’?

Nit de Sant Joan, Nit del foc, nit de les bruixes… La pots anomenar de diverses formes, però l’essència és la mateixa: es tracta d’una festa on les fogueres, les coques, la pirotècnia i el cava envaeixen totes les ciutats de Catalunya.

A Sabadell, l’Ajuntament, les diferents associacions de veïns de la ciutat i altres entitats han preparat diverses activitats per a que puguis gaudir d’una bona revetlla sense sortir de la ciutat. Aquest any predominen els sopars ‘de barri’ i les actuacions musicals.

L’acte més important de la ciutat durant la revetlla és l’arribada de la flama del Canigó a la plaça del Doctor Robert a les 20 hores. Un acte organitzat per l’ajuntament de Sabadell, Òmnium Cultural, Sabadell Cultura i la Joventut Atlètica Sabadell. Pels que encara no coneixen aquesta tradició, es va iniciar al 1955 quan en Francesc Pujades, un enamorat del massís del Canigó, va encendre els focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya inspirat pel poema de Verdaguer, i després va repartir la flama per totes les contrades de Catalunya. Més de 50 anys després, encara es conserva aquest ritual que arriba a més de 350 municipis, entre els que no hi podia faltar la nostra ciutat.

Per rebre la flama com es mereix, a les 19:30h el duet Arnau Gil i Maria Lamata amenitzaran la plaça amb la seva música. Abans del repartiment de la flama per les diferents fogueres, tindrà lloc la lectura d’un manifest. Aquest any, recolliran la flama les associacions de veïns de Les Termes, Can Feu, Gràcia, La Plana del Pintor, Serra d’en Camaró, Torrent del Capellà i Creu Alta.

Un cop la flama arribi als diferents pebeters de la ciutat, molts dels barris faran sopars a la fresca, on pot participar tothom qui vulgui. En la majoria dels casos s’ha de portar la taula, les cadires i el sopar, però a canvi la gresca està assegurada. Després arribarà el torn de les revetlles populars. A les 21:30h a la Plaça de Les Termes comença la Festa amb Disco Mòbil. Des de l’Associació de Veïns de les Termes expliquen que és el segon any consecutiu que porten aquesta disco mòbil al barri després de recollir el foc a l’Ajuntament i encendre una petita foguera simbòlica “realitzem un sopar de germanor i cap a mig sopar comença la música per a que la gent es vagi animant”.

Una hora després, al carrer Magnòlies comença l’actuació del grup Músic Sebastià, mentre que al carrer Sant Jordi és el torn del grup “Sr. Smith” i d’una sessió de Dj’s. Al carrer Caucas 85, l’Orquestra Atlanti amenitzarà la festa de La Plana del Pintor a les 23h, i passada mitja hora tocarà el grup Blue Maresme a la plaça Cambó. Finalment, amb l’arribada de la mitjanit s’iniciarà el ball tronera a la plaça Pompeu Fabra.

A més, aquests dies també se celebra la Festa Major dels Merinals (del 22 al 24 de juny). Els veïns del barri no s’han volgut oblidar de la revetlla de Sant Joan i per això el dia 23 comptaran amb l’actuació de l’Orquestra Saturno a la plaça Doctor Basting i Best a les 23h.

Els petards no hi poden faltar

La setmana passada us vam portar una petita guia de pastisseries on comprar la coca de Sant Joan i aquesta us hem ressenyat les principals activitats que es portaran a terme durant la revetlla a Sabadell. Però encara ens falta una cosa per gaudir d’una vetllada perfecta: els petards. S’han convertit en un altre dels símbols de la nit del foc, especialment si hi ha nens i joves a la família o si es passa la festa amb els amics.

On els podeu comprar? A la ciutat hi ha multitud de botigues i diferents paradetes on trobar una gran varietat de fonts, traques, coets… i tots els petards que se t’acudeixin. Una de les més conegudes és la Gironina, situada a la Creu Alta (Taulí, 40) o a la història botiga de l’avinguda de Barberà. També en podràs trobar a la tenda 4×4 (Fuerteventura, 38 – Els Merinals), que aquest any sorteja regals relacionats amb el CE Sabadell (com una samarreta signada pels jugadors) entre els seus consumidors i té lots especials per als arlequinats; a Venta Petardos (Pl. Jonqueres, 8), que està molt a prop de l’estació de rodalies de Sabadell Nord; o a Anita (Carretera de Prats, 179), al costat del Mercat de la Creu Alta.

Un cop estigueu ben equipats amb les coques i els petards, només us queda escollir lloc i companyia i gaudir de la revetlla!

Recordem que la selecció d’establiments a la secció ‘Oci’ es fa en base a criteris objectius de la redacció i en funció de les vostres recomanacions. No hi ha cap tipus de pagament ni patrocini econòmic al darrere.

El proper divendres us presentarem una petita guia de bars amb terrassa per passar millor els dies d’estiu. Tens alguna terrassa preferida a Sabadell? Anima’t i explica’ns quina és, els vostres comentaris són molt importants. Us esperem la setmana vinent!

Foto portada: Flama del Canigó a Sabadell, en una imatge d’arxiu. Font: Òmnium.

Comments are closed.