8 zones fosques de la versió municipal sobre el polèmic vídeo ‘Compra en Sabadell’

  •  Les principals associacions de comerciants es mostren indignades amb el resultat de vídeo.

  • Les tres entitats assenyalen de forma directa o indirecta la implicació municipal o, al menys, del regidor de Comerç.

Les tres principals associacions de comerciants de Sabadell (Comerç Centre, Comerç Creu i Ca n’Oriac Comerç) es mostren dolgudes per la imatge del vídeo viral ‘Compra en Sabadell’. Més de 120.000 visites acumula ja un muntatge musical que els comerciants creuen que perjudica més que beneficia la ciutat. Assenyalen durament el paper del consistori i en concret del regidor, Carles Bosch.

L’ajuntament de Sabadell assegura que no té res a veure en la creació, gravació i difusió d’aquest vídeo que ha causat sensació a Youtube. Però els seus arguments tenen diverses contradiccions.

Les 8 zones fosques de la versió municipal

1. Per un costat, el regidor de Comerç, Carles Bosch, havia dit fa unes setmanes i públicament davant de les associacions de comerciants i dels mitjans de comunicació locals que l’Ajuntament volia promoure un vídeo amb aquesta mateixa música i cançó per moure’l a través de les xarxes socials. L’objectiu era promoure de portes enfora de Sabadell la marca ‘Comerç de Sabadell’.

2. El regidor de Comerç, Carles Bosch, com a president del districte 3, ha reconegut que estava al cas de la iniciativa d’una comerciant de Torreguitart, la perruquera Ana Lorente, per fer un vídeo. Han autoritzat els assajos al centre cívic de Ca n’Oriac i segons la pròpia comerciant, des del centre cívic els van facilitar els permisos per accedir i gravar a la Bassa de Sant Oleguer, únic recinte privat des del que es grava el vídeo.

3. Segons apunta Diari de Sabadell, els locutoris de l’emissora municipal Ràdio Sabadell han servit per fer millores tècniques en el so del vídeo. Un extrem confirmat per la pròpia impulsora del vídeo.

4. La qualitat de les imatges i el muntatge disten molt d’un grup d’aficionats que fan un vídeo per passar una estona. Diverses persones han confirmat a iSabadell que van veure un grup de gent amb dos tècnics i càmares professionals gravant amb micròfons poc amateurs una mena de videoclip a les rodalies de l’estació Sabadell Centre una tarda a principis del mes de juny. L’edició del vídeo posterior sembla professional. El menys professional, de llarg, és la veu del cantant, un client de la perruqueria d’Ana Lorente.

5. Les valoracions que el propi regidor de Comerç, Carles Bosch, fa als diversos mitjans de comunicació on ha intervingut han destacat positivament el volum de visites que ha aconseguit el vídeo, animant els crítics a fer-ne un de similar o millor que aconsegueixi més difusió. Bosch no vol entrar a valorar la qualitat del muntatge però no té clar que sigui perjudicial per al comerç local.

6. La persona que puja el vídeo inicialment a Youtube és Jordi Bosch, comerciant del barri de Ca n’Oriac i germà de l’actual regidor de Comerç, Carles Bosch. Després van canviar el nom del compte de Youtube i van posar ‘Jordi El’.

7. El president de Comerç Centre, Josep Maria Porta, ha assegurat a iSabadell que fa setmanes van rebre trucades per a participar en la gravació del vídeo. Per la seva part, la presidenta de Comerç Creu, Neus de la Cruz, assegura que malgrat no haver rebut la trucada, sabia que es feia una gravació en aquest sentit al parc de Catalunya.

8. El periodista del Diari de Sabadell Víctor Colomer assegura a Twitter que els creadors del vídeo promocional han rebut pressions perquè no es vinculi el consistori amb aquest muntatge.

Totes aquestes evidències de la connivència entre el consistori o al menys l’actual regidor i el vídeo ‘Compra en Sabadell’ han indignat encara més els comerciants locals. “Bosch va fer pública la idea de fer un vídeo així i potser ara veient la repercussió que ha tingut se’n vol desdir”, assegura el president de Ca n’Oriac Comerç, Josep Brunet. Sigui com sigui,’Compra en Sabadell’ ha tensionat molt el sector comercial de la ciutat.

Josep Ma Porta, president de Sabadell Comerç Centre: “No podem continuar així”

El president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, es mostrava ja indignat aquest dilluns a primera hora, quan el vídeo tenia poc més de 15.000 visites. Ara l’efecte viral l’ha fet pujar fins a 100.000. Porta assegurava que si havia estat una iniciativa particular “s’ho hauria d’haver repensat” però hi veia clarament la mà del consistori al darrere. “No podem seguir així”, assegurava, mentre recordava que el nou regidor de Comerç no ha convocat el Consell de Comerç des que porta la regidoria.

Porta demana que els creadors del vídeo el retirin de les xarxes, per l’efecte negatiu que creu pot tenir.

Neus de la Cruz, presidenta de Comerç Centre: “Estic molt decebuda”

La presidenta de l’associació de comerciants Comerç Centre, Neus de la Cruz, es mostra “molt decebuda” per aquest vídeo. De la Cruz assegura que va saber de l’existència del vídeo pels mitjans de comunicació. Tot i així, recorda les declaracions de Bosch. “Mai més vam tornar a ser res”, diu de la Cruz, malgrat que “ens havien dit algun cop que farien diversos rodatges”.

Estic totalment en contra del vídeo que s’ha fet, respectant les persones que han sortit en ell. Crec que s’hauria d’haver controlat més perquè al cap i a la fi és la imatge que donem com a comerç i com a ciutat. I a sobre, l’únic comerç que hi surt al final de tot és l’Ikea”, assegura de la Cruz, molt dolguda. “Estic molt decebuda amb tot plegat i amb aquesta manera de portar les coses. A Sabadell hi ha gent més representativa i cal tractar el comerç, més en els temps que estem, amb més cura”, diu

De la Cruz assegura que no ha parlat amb el consistori després de la publicació del vídeo, però creu que les 100.000 visites seran més aviat contraproduents per a la ciutat.

Josep Brunet, president de Ca n’Oriac Comerç: “Cal pensar les coses 10 vegades abans de fer-les”

Tot i que reconeix que no ha vist el vídeo en tota la seva integritat “perquè el meu ordinador no té altaveus ni so així que m’he perdut el que m’han dit és el pitjor” (en referència a la veu del cantant), el president de Ca n’Oriac Comerç també es mostra molest amb el vídeo. Assegura que l’Ajuntament potser no l’ha impulsat “però tampoc hi ha posat pegues” i creu que el consistori n’estava clarament al corrent. “Cal demanar permisos a la Bassa”, a més d’assajar en equipaments municipals. Brunet s’ha mostrat sorprès al saber que al migdia d’aquest dimarts el vídeo té més de 120.000 visites i assegura que si s’hagués volgut fer un vídeo seriós “hauríem hagut de seure o parlar perquè potser els comerciants tenim també alguna cosa a dir per promocionar la ciutat, o no?”.

Finalment, Brunet creu que cal pensar les coses una desena de vegades abans de fer segons què, perquè “es poden fer les coses amb dignitat i algunes parts del vídeo no en tenen gaire”. El comerciant no descarta fer algun escrit o reclamació conjunta entre les associacions de comerciants de cara a l’Ajuntament.

L’Entesa demana explicacions a Sánchez

Qui també es mostra contrari al vídeo, “que dóna una imatge patètica de la ciutat” és la formació política Entesa per Sabadell. Demanen a l’Ajuntament transparència i que expliquin totes les relacions entre el consistori i el muntatge que ha causat furor, a base de crítiques i ridiculitzacions, a les xarxes socials.

One Comment