Berto Romero en Sabadell

Berto Romero: “Com més gaudeixo és aprenent coses noves”

Un dels rostres televisius més coneguts, l’humorista Berto Romero, visita Sabadell aquest divendres al Teatre La Faràndula de la mà dels promotors UiU. Artista multitasca, als seus 38 anys ha escrit al diari Público, forma part de la Productora El Terrat, de la companyia El Cansancio, i combina les seves funcions amb els programes televisius i radiofònics.

El seu espectacle Sigue con nosotros després de fer temporada al Teatre Alexandra de Barcelona, va encetar una gira que l’ha portat fins Burgos, León, Andorra (“sense motxilles plenes de diners”, puntualitza) i fins i tot Londres i ara recala a la nostra ciutat “amb moltes ganes de fer-vos riure”, ens assegura

Definir-te com humorista no és una mica reduccionista tenint en compte tots els terrenys que toques?
En absolut! Jo és el que sóc i em sento, humorista, o còmic, i m’agrada que em defineixin així. Sóc totalment autodidacta, no tinc formació actoral ni crec que se’m pugui considerar com a actor pròpiament dit. Sóc molt feliç dient que sóc humorista.

Treballes a televisió, ràdio, teatres… quin mitjà és més agrait?
A mi m’agrada tot, perquè amb el que més disfruto és aprenent coses noves. Com dic, sóc 100 per cent autodidacta i estic constantment en procès d’aprendre més. I una de les parts d’aquest procés és poder combinar i fer de tot, perquè de tot n’aprèns . No m’agradaria haver d’escollir un sol format

Hi ha algun humorista que hagi estat per tu un referent?
No pas conscientment, mai he dit ‘vull semblar-me a’ però sí és cert que quan comences, inconscientment vas agafant i et bases en el què a tu t’agradava. A mi personalment m’agradaven molt Faemino y Cansado, Pepe Rubianes, Woody Allen… i pel que fa als guions, els del Simpsons o Monty Phyton per exemple.

Què aporta de diferent el teu espectacle en un context on tots els locals de copes ofereixen monologuistes i les cadenes de televisió col·loquen models, fills de famosos, exesportistes i altres fent aquest format?
Penso que s’ha de diferenciar molt l’humorista profesional d’aquell personatge famós que esporàdicament apareix en pantalla a fer un monòleg.

Un humorista el què ofereix és la seva propia manera d’explicar les coses. Jo sempre m’he escrit els meus propis guions i per tant sempre dono la meva pròpia visió del que estic dient. Després sí és cert que els temes són quasi sempre els mateixos a tot arreu, tots parlem de temes com la parella, l’amor, etc. Però la gràcia està en la manera de presentar-los.

En aquest espectacle, per exemple, els monòlegs van combinats amb vídeos i molta música, i crec que us agradarà molt.

Tot és susceptible de fer riure? T autoimposes (o us imposen les cadenes televisives) límits o temes tabú?
Jo crec que sí, que tot és susceptible de ser tractat des de la comèdia, tot i sabent que hi ha certs temes delicats com la malaltia, o la mort, que són més complicats, però que sempre pots donar-los un gir còmic. En el cas de Sigue con nosotros per exemple, hi ha un petit fragment que parla de la mort, i la gent riu, tot i el tema.

El que has de ser molt conscient és que tu com humorista has de fer riure al públic, no a tu mateix. Per tant vas trovant límits, matisos, maneres de dir les coses, veus el que el públic accepta o no i en funció d’allò ho adaptes. Mai s’ha d’insistir amb un tema que veus que la gent no riu, i s’ha de tenir molt clar que el públic és qui paga l’entrada i és a ell a qui s’ha de complaure.

Dit això, el públic és bastant universal i acostumen a riure de les mateixes coses a tot arreu, a Burgos o a Barcelona, i per això l’ espectacle funciona igual de bé a tot arreu.

Vas començar (i segueixes) amb Buenafuente, formes part de la productora El Terrat, i tot i que paralelament tens el projecte amb El Cansancio el públic encara associa molt el teu nom al de l’Andreu. Personalment, t agradaria reivindicar més la teva carrera o “personatge” en solitari?
Al contrari, per mi és un honor poder treballar amb ell en parella, tot i que també gaudeixo molt en solitari. És un altre cop allò que et deia de fer de tot, aprendre de tot i gaudir de tot. Jo mai he vist el nom del Buenafuente com un llast per la meva carrera sinó al contrari, un enriquiment. I a ell ara li passa igual, quan va en solitari molta gent li pregunta pel Berto!

Berto Romero porta Sigue con nosotros aquest divendres a les 21 hores a La Faràndula. El preu és 18 euros. Recordeu que les entrades es poden adquirir per internet.

Foto portada: Berto Romero, en una imatge extreta del seu web.

Comments are closed.