Compra en Sabadell

El polèmic vídeo ‘Compra en Sabadell’ va ser gravat i muntat per l’empresa del fill d’un regidor

  • Comerç Centre aporta noves dades de la connivència entre el presumpte vídeo dels comerciants i el consistori.

  • El propi periodista ho reconeix a iSabadell però assegura que no ha cobrat res pel treball.

L’associació de comerciants Comerç Centre assegura que el vídeo ‘Compra en Sabadell’ que tant èxit ha tingut a les xarxes socials però tant ha indignat bona part del comerç i la ciutadania sabadellenca treu a la llum públic aquest dijous nous exemples de la connivència entre el consistori i el muntatge.

En un comentari penjat al seu Facebook, Comerç Centre assegura que el vídeo ‘Compra en Sabadell’ (270.000 visites aquest dimecres a la tarda) va ser gravat pel fill d’un regidor de la ciutat. Segons ha constatat iSabadell, es tracta de Ramon Roa, fill del portaveu socialista a l’Ajuntament, Ramon Burgués (PSC). Burgués és actualment tinent d’alcalde de Presidència i un dels pesos pesats del govern local. Per la seva part, el seu fill és periodista de professió i té una productora audiovisual des de fa uns anys.

En declaracions a iSabadell, Roa ha reconegut que ell i un soci de la productora van col·laborar en la gravació i edició del vídeo, fent després el muntatge. “Vam fer aquest treball com hem fet tant altres a la ciutat i a tota Espanya”, assegura, mentre diu que la seva participació en ‘Compra en Sabadell’ es va limitar a aspectes tècnics. Ni la lletra ni el cantant depenien d’ells, assegura Roa.

Comerç Centre
Publicació al mur de Facebook de l'associació Comerç Centre

El periodista assegura que “ja sabíem que el vídeo tindria repercussió a les xarxes socials i que seria un vídeo viral però no li vam donar la importància que se li està donant; vam pensar en fer un vídeo simpàtic i animat”. No obstant, Roa vol matissar que “no he emès cap factura per aquest treball” i que viu la polèmica “amb normalitat”.

Per tant, malgrat que el govern local assegura que ni és l’impulsor ni l’inductor del vídeo, hi ha dos regidors directament relacionats amb la polèmica: el de Comerç, Carles Bosch, i el tinent d’alcalde de Presidència i portaveu del PSC, Ramon Burgués.

Altres vincles entre l’Ajuntament i ‘Compra en Sabadell’

La presumpta impulsora del vídeo, la comerciant Ana Lorente, va negar diverses vegades dilluns a iSabadell que el vídeo fos gravat per professionals. Va assegurar que en tot moment havia estat una gravació feta per un grup d’amics, bona part d’ells clients de la perruqueria que té al barri de Torreguitart. No és així. Roa i el seu equip van assistir a totes les gravacions que es van fer, en diversos escenaris de Sabadell (estació Sabadell Centre, plaça Sant Roc, parc de Catalunya, la Bassa de Sant Oleguer, Fira Sabadell). Tanmateix, el propi regidor d’Educació, Ramon Burgués, va enllaçar dues vegades el vídeo ‘Compra en Sabadell’ des del seu compte de Twitter aquest diumenge, abans que esclatés la polèmica. Després ja no ho ha tornat a fer.

D’altra banda, el regidor de Comerç, Carles Bosch, ha reconegut que coneixia que s’estava gravant el vídeo. Va assistir a alguns assajos i des del centre cívic de Ca n’Oriac van facilitar la tramitació dels permisos per gravar, per exemple, a La Bassa (fora de temporada) o l’Aeroport. A més a més, el propi Bosch va anunciar feia setmanes que el consistori volia impulsar un vídeo promocional del comerç local per les xarxes socials. Fins i tot, va ser el propi germà del regidor, Jordi Bosch, qui el va pujar a internet, malgrat que després va modificar el seu nom perquè no se’ls vinculés. Bosch ha negat diverses vegades la relació entre l’Ajuntament i el vídeo, malgrat les evidències.

Un correu de Comerç animant a assistir als assajos

D’altra banda, Comerç Centre, l’entitat comercial més indignada per aquest vídeo que consideren perjudica el comerç i la ciutat, ha divulgat que diversos comerços associats a l’entitat van rebre un correu electrònic amb data 22 de maig del departament de Comerç convidant-los a participar a una gravació i uns assajos anteriors. El correu acaba dient: “desitgem que us agradi la iniciativa, moltes gràcies”. Altres associacions com Comerç Creu o Ca n’Oriac Comerç es mostren disgustades, tot i que no al nivell de Comerç Centre, que asseguren que Bosch no és el regidor que necessita el comerç local.

Altres vincles entre l’ajuntament de Sabadell i el vídeo ‘Compra en Sabadell’ són la utilització de locutoris de Ràdio Sabadell per fer millores tècniques o el fet que el propi regidor Bosch, i altres membres del govern local, destaquin molt més l’impactant número de visites que ha tingut abans que les crítiques o riscos d’aquest vídeo viral.

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, només ha assegurat, i per Twitter, que el vídeo “sembla que surt d’uns veïns i comerciants del nord de la ciutat”. Podeu ampliar la informació a ‘8 zones fosques de la versió municipal sobre ‘Compra en Sabadell‘.

L’oposició demana explicacions

Diversos grups de l’oposició de Sabadell han demanat explicacions sobre la relació entre el govern local i aquest vídeo. Els grups de Convergència i Unió, Entesa per Sabadell i Iniciativa per Catalunya Verds han emès comunicats. També la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya. A nivell general, lamenten els efectes d’aquesta “promoció” per la ciutat i volen saber més sobre els vincles entre el govern local i la producció.

One Comment