Mani Corrupció

‘Sabadell Lliure de Corrupció’ serà acusació popular en el cas Mercuri

Els col·lectius vinculats a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció faran públic aquest dijous que es presenten de forma conjunta com a acusació popular en el cas Mercuri, que investiga un presumpte cas de corrupció amb centre a l’ajuntament de Sabadell.

Tot i que l’acord es farà públic aquest dijous en una roda de premsa al casal Pere Quart, s’ha cuinat llargament entre diverses entitats i representants. La iniciativa comptarà amb el suport jurídic de l’Associació Lliure d’Advocats i Advocades de Catalunya (ALLAC). Entre els objectius que es proposen es trobEN esclarir els fets i ajudar a la “necessària” regeneració democràcia.

La plataforma està formada per diverses entitats. A nivell polític, hi estan presents formacions d’esquerres. Alguns amb representació a l’Ajuntament, com l’Entesa per Sabadell, Iniciativa per Catalunya Verds o Esquerra Unida i Alternativa. I altres sense regidors, com Esquerra Republicana de Catalunya o la Candidatura d’Unitat Popular. També formen part de la plataforma entitats com el col·lectiu antipatriarcal Justa Revolta, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o la plataforma per l’Auditoria del Deute. Aquest dijous donaran més informació.

L’acusació popular

La Constitució de 1978 ja assenyala que “els ciutadans podran exercir l’acció popular i participar en l’administració de la justícia”. És una forma emprada quan hi ha investigacions que afecten drets d’interès públic i s’investiguen delictes penals. L’acusació popular és un rara avis, ja que és una via que es pot emprar a pocs països. Espanya n’és un. De moment, ja que la nova llei d’enjuiciament criminal redueix de forma dràstica els àmbits en els quals es pot aplicar. Tot i així, el text s’està debatent encara.

A diferència de l’acusació particular, per personar-se com a acusació popular no cal que s’hagin vulnerat presumptament interessos propis. Ho pot fer qualsevol persona física o jurídica.

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va fer ús de l’instrument en l’anomenat cas Millet, o l’Observatori DESC ho fa en el cas Bárcenas.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció

Des de principis del cas Mercuri, que va esclatar el 27 de novembre de 2012, amb el registre d’una cinquentena de dependències públiques i privades a Sabadell i el Vallès Occidental, un grup de persones polititzades van formar la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Aquesta plataforma va recollir les adhesions d’una trentena d’entitats i 300 persones demanant la renúncia dels càrrecs públics i l’aclariment dels fets, va fer diverses assemblees, concentracions i xerrades o debats però mica en mica va anar perdent força.

Foto portada: Concentració de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, el passat hivern. Autor: David B.

One Comment