Clam contra la reforma dels ajuntaments que impulsa el PP

  • El ‘debat’ convocat per CC.OO es converteix en un allau de crítiques a la reforma del govern central.

  • El PP, únic impulsor de la llei, no assisteix a l’acte. CiU i PSC reben algunes crítiques per la seva gestió.

Un centenar llarg de persones han assistit aquest dimecres a la xerrada-debat que ha convocat el sindicat Comissions Obreres sobre la reforma de la llei de l’administració local. Uns canvis aparentments tècnics però sota els que, segons els assistents, es poden colar el desmantellament de serveis públics com les llars d’infants municipals, els serveis de Promoció Econòmica, els museus municipals o altres. El PP no hi ha assistit, així que més que debat hi ha hagut un allau de crítiques.

Els convocants han lamentat la inassistència del Partit Popular, del que asseguren no han rebut respsota de la invitació. En resposta a iSabadell, el portaveu del PP a Sabadell, Esteban Gesa, ha assenyalat que problemes d’agenda han impedit l’assistència d’algun dels dos regidors a l’acte, ja que ell tenia una reunió tancada feia setmanes mentre que la regidora Cuca Santos tenia una reunió sobre el pla d’intervenció que es vol fer a Can Puiggener. Tot i així, Gesa agraeix al sindicat Comissions Obreres la invitació.

Sent així, tots els presents s’han mostrat contra la llei: CC.OO, el PSC, CiU, Entesa, Iniciativa i Esquerra Unida han mostrat els seus arguments. Que són els següents:

Salvador Lara (CC.OO): “La llei? Viva Franco i Arriba España!”

Lara ha assegurat que la llei es pot resumir amb una frase típica del franquisme, ja que és a l’època en que retornaran els ajuntaments, buits de competències i amb l’interventor com a element de control i pivot essencial dels consistoris. “Calia una llei però no aquesta”, ha assegurat. Lara ha alertat que els consistoris intervinguts (el de Sabadell entra en el concepte perquè es va acollir al pla de pagament a proveidors del ministeri d’Hisenda l’any passat) veuran com han de retornar a les comunitats autonòmes aquelles competències que usen (per exemple, amb les escoles bressol). Lara vaticina que els serveis seran suprimits… o privatitzats.

Aquesta llei posa en safata de plata que aquells que feien negoci amb el totxo ara facin el negoci amb les persones. Es perdran 10.000 llocs de treballs a Catalunya i uns 375.000 a Espanya. Els patronats, fundacions i empreses municipals s’aniran a prendre pel sac. Quan? De forma imminent!”.

Lara ha assegurat que la reforma elimina competències, ataca la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, dóna tot el poder als interventors, farà perdre serveis a la ciutadania i llocs de feina.

Ramón Burgués (PSC): “És una llei contra els ciutadans”

El portaveu del PSC a Sabadell, Ramón Burgués, ha coincidit “al 99 per cent” amb el sindicalista. Ha assegurat que sobretot la llei és “contra els ciutadans”:

Els ajuntaments i els polítics seguiran funcionant, d’una altra manera, però seguiran. Però amb el pretext de l’eficiència es busca suprimir i privatitzar serveis públics”, ha assegurat.

Burgués assegura que les competències obligatòries passaran a la Generalitat, però assegura intuir que les autonomies deixaran de prestar molts serveis que ara presten els consistoris: “no em crec que si transferim totes les escoles bressol municipals a la Generalitat seguiran funcionant”.

Carles Rossinyol (CiU): “És una llei recentratilitzadora”

El portaveu de CiU a Sabadell assegura que la llei és “equivocada” i que s’usen arguments econòmics per fer una recentralització de competències. La llei està basada en la desconfiança amb els ajuntaments i farà tornar a un model franquista, amb els ajuntaments minimitzats i buidats de competències. Rossinyol ha assegurat que els consistoris tenen un problema històric amb la manca de finançament, però lamenta que enlloc de solucionar-lo millorant el sistema, s’opti per treure’ls competències.

La sala d'actes del casal Pere Quart, durant l'acte. Autor: J.d.A.
La sala d'actes del casal Pere Quart, durant l'acte. Autor: J.d.A.

En quasevol cas, Rossinyol defensa que és bo que cada administració sàpigui quins serveis ha de prestar i quins no. I rebutja dimonitzar el sector privat. “L’administració redistribueix recursos però no crea riquesa ni recursos. Cal un sector privat fort que pagui impostos i que permeti tenir fons a l’administració per redistribuir la riquesa”, ha finalitzat.

Virgínia Domínguez (Entesa): “Cal mobilització i implicació”

Domínguez s’ha sumat a bona part dels arguments emprats pels ponents anteriors, afegint que la llei s’ha fet “des de la imposició” i que és “poc democràtica”. Diu que és una llei política i no econòmica i que és un gran “pas enrere” perquè no es dóna més finançament i s’eliminen competències. “La llei incompleix el principi de subsidiareitat” que marca la Unió Europea. La resposta, segons Domínguez: oposició política i mobilització, desobediència i aposta per les noves formes polítiques.

A més, en referència a les forces majoritàries com el PSOE, Domínguez assegura que dubta que algunes formacions que ara es mostren contràries a la llei, després no l’apliquin en totes les seves dimensions. Inicialment no ho ha dit però en el torn de debats ho ha afegit: el PSC de Sabadell s’ha mostrat contrari a la reforma laboral fins i tot des de l’Ajuntament però després la va aplicar per acomiadar una vintena de treballadors laborals de l’Ajuntament el mes de juliol de 2012.

Carme Garcia (ICV): “Les lleis espanyola i catalana seran un canvi radical”

La portaveu d’Iniciativa Verds a l’Ajuntament, Carme Garcia, assegura que la “ideològica” llei estatal provocarà un “canvi radical”, però hi afegeix també la llei catalana sobre el mateix tema. Les posa en el mateix nivell, com en part també ha fet Salvador Lara, de CC.OO. Garcia manté que són reformes ideològiques que poden posar en perill la prestació dels serveis públics universals. “Amb aquestes lleis qui pugui pagar tindrà serveis, qui no pugui pagar s’haurà d’aguantar”, assegura.

Casal 2
La taula rodona, amb CC.OO i tots els grups municipals, excepte el PP. Autor: J.d.A

Així mateix, s’ha mostrat molt decebuda amb la llei catalana, que ha impulsat el departament de Governació: “El govern català hauria d’haver dit que volem un Estat propi per fer les coses diferents”. Garcia ha animat els assistents a no defallir i ha recordat que en última instància “hem de lluitar més per o canviar les lleis o canviar els governs”.

Marisol Martínez (EUiA): “Un atac més a l’Estat del benestar”

La portaveu d’Esquerra Unida a Sabadell, Marisol Martínez, manté que la reforma dels ajuntaments és un pas més en una política neoliberal ben orquestrada: “primer van atacar els funcionaris dient que treballaven poc i vivien molt bé; després van desacreditar tots els polítics dient que hi havia molts i molt ben pagats i ara ens trobem amb una llei tramposa que és un atac més a l’Estat del benestar”.

Martínez manté que la privatització de serveis és un objectiu de la “lletra petita” de la reforma dels ajuntaments però lamenta que “des de fa anys els hem fet la feina perquè a aquest ajuntament s’han privatitzat tots els serveis. Com pot dir ara el govern local que hi està en contra de la llei perquè privatitza si els hem posat en safata de plata?”. La regidora ha acabat demanant que el consistori es declari en rebel·lia davant la llei.

Foto portada: Cartell i ponents de l’acte. Autor: J.d.A.

Comments are closed.