Oriach

El Museu d’Art i l’Aliança Francesa revisiten Xavier Oriach

  • L’exposició conjunta s’ha inaugurat aquest dilluns als dos espais i hi romandrà fins el gener.

  • Cartografia pictòrica 1941-2013 mostra el recorregut per una obra amb més de set dècades de trajectòria.

L’artista sabadellenc nascut l’any 1927 Xavier Oriach protagonitza una de les principals exposicions que s’inauguren aquests dies a la ciutat amb motiu de la Festa Major. Cartografia pictòrica mostra l’evolució d’un pintor molt valorat fora, marcat per l’expressionisme pictòric. La mostra s’ha inaugurat aquest dilluns amb una bona assistència. “La ciutat estava en deute amb ell”, assenyala l’alcalde, Juan Carlos Sánchez.

Cartografia pictòrica té dos espais. Per un costat, el Museu d’Art de Sabadell, situat a la casa Turull. Per altra banda, l’Alliance Française. L’acadèmia de Belles Arts ja havia dedicat una retrospectiva a Oriach fa uns anys. La mostra es podrà visitar fins el 12 de gener de l’any vinent i està comissariada per Pilar Parcerisas.

Oriach va cursar estudis de Belles Arts a València i París, sent becat entre altres pel propi ajuntament de Sabadell. Ha exposat a moltes ciutats europees i d’altres continents, tot i que la seva trajectòria ha estat especialment valorada a França, on va residir durant molts anys. Format a la postguerra, va exposar per primera vegada amb 20 anys a València. Tres anys després ja exposava a París. Després de viure molts anys al país veí, va fundar un centre artístic a la regió de Normandia. Un cop tornat a Sabadell ha continuat pintant.

Cartografia pictòrica agrupa l’obra d’Oriach en base a temes i estètica i està dividida en vuit àmbits al Museu d’Art. Per la seva part, a l’Alliance Française es mostren els seus darrers treballs sobre una llegenda francesa. El consistori ha organitzat diverses visites guiades a l’exposició. Per exemple, aquest dissabte 7 de setembre de 19 a 20 hores, diumenge 8 de setembre de 13 a 14 hores o dilluns de 13 a 14 i de 19 a 20 hores.

Foto portada: Un moment de la inauguració de l’exposició a l’Alliance Française. Autor: David B.

Comments are closed.