S’aixeca el secret de sumari de tot el cas Mercuri

La jutgessa que instrueix el cas Mercuri ha decidit aixecar el secret de les actuacions fa uns dies. Sent així, les parts ara tenen dret a accedir a les investigacions per a preparar la seva defensa i l’acusació popular, que encara s’ha de personar, hi accedirà sense límit. El cas Mercuri va ser dividit al gener en 31 peces, la majoria de les quals ja no estaven sota secret des del febrer.

Malgrat tot, la principal investigació del cas, l’anomenada peça 1, relativa al presumpte pagament de comissions a canvi d’adjudicacions d’obres a Sabadell encara estava sota secret. Ara ho deixarà d’estar, com les quatre restants que quedaven. Segons ha pogut saber iSabadell, la titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell va aixecar el passat dijous el secret de sumari. La peça afecta diversos empresaris de Sabadell i el Vallès i el que va ser portaveu del PP a la ciutat durant 8 anys, Jordi Soriano.

Una part d’aquesta peça ja era coneguda però la majoria estava sota secret, ja que la jutgessa va dictaminar-ho així a partir del moment en que els Mossos d’Esquadra intervenen les trucades telefòniques al president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, i més endavant al llavors l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC).

Quines peces quedaven encara sota secret i ja no ho estan?

· Causa principal: presumpte delicte de suborn del que seria el principal imputat Jordi Soriano. Hauria rebut diners de diversos empresaris per obtenir adjudicacions d’obra pública a Sabadell, per exemple, a les obres del cementiri, l’annex de Fira Sabadell o la construcció del Centre Cívic de Can Llong. Implica a l’exportaveu popular i diversos empresaris i constructors de Sabadell i el Vallès.

· Peça 22: concessió de subvencions amb diners públics per a cursos de formació per part de la Fundació Laboral de la Construcció al Gremi de Constructors. Implica el president del Gremi i oncle de Manuel Bustos, Melquíades Garrido.

· Peça número 25: malversació de fons públics al contractar la presidenta de la Asociación Latinoamericana de Sabadell, Ligia Castelo, a través d’una subvenció de la Fundació Privada ACSAR per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Implica a Manuel Bustos, president llavors de la federació, i el secretari general de la FMC, Adolfo Moreno.

· Peça número 28: presumptes irregularitats en l’adjudicació del servei de recollida i tractament de residus de Sabadell. Implica el coordinador d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo (encara en nòmina municipal) i a Manuel Bustos.

· Peça número 31: regularitat o no de la contractació de diverses persones en el Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental i en el Consorci de Residus. Implica a Manuel Bustos.

Quan es van aixecar la resta del sumari?

A mitjans de febrer el llavors jutge instructor va aixecar el secret de sumari sobre la peça relativa al presumpte tràfic d’influències en la contractació d’una alt càrrec a l’ajuntament de Montcada i Reixac. És la peça 5 de les 31. També la més avançada ja que s’instrueix al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè afecta un diputat, Daniel Fernández (PSC). Fonts judicials assenyalen que en les properes setmanes es podria fer públic l’escrit d’acusació i se sabrà si queda arxivada o alguns acusats han de seure’s davant els tribunals.A part de Fernández, estan imputats Manuel Bustos, Paco Bustos i l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez (PSC).

Aproximadament 10 dies després, el jutge instructor va aixecar bona part del secret de sumari. En concret, va aixecar el secret de 25 de les 31 peces, deixant només sota secret cinc, que ara ja s’han aixecat.

Des de febrer fins ara no s’havia aixecat cap peça més. En el procés hi ha hagut un canvi de jutge instructor i alguns registres més, per exemple a l’ajuntament de Sabadell o l’empresa Torra S.A, per ampliar informació relativa al cas.

Foto portada: Documentació relativa al cas Mercuri, a l’Ajuntament, el passat dia 27 de novembre.

2 Comments