Els iaioflautes provoquen l’aturada del ple de Sabadell

  • Més de 50 iaioflautes irrompen en la sala de plens i llegeixen un manifest contra la reforma de les pensions.

  • Els regidors del PP abandonen la sala davant la “manca d’autoritat” de l’alcalde, Juan Carlos Sánchez.

Una cinquantena de iaioflautes han irromput aquest dimarts a l’Ajuntament mentre es celebrava la sessió ordinària del ple de novembre. Després de diverses crides a l’ordre per part de l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, i la insistència del col·lectiu en llegir un manifest, Sánchez s’ha vist obligat a suspendre temporalment el ple.

Amb els activistes enmig de la sala de plens i bona part dels regidors dempeus, un membre dels iaioflautes ha procedit a llegir el manifest, que carregava contra les polítiques del govern central del PP, la Generalitat de CiU i en concret sobre la nova reforma de les pensions. Han demanat la dimissió dels governs espanyol i català. Finalment també han demanat la dimissió de tots els regidors imputats per casos de corrupció.

Lectura del manifest, aquest dimarts. Autor: David B.

“Per la dignitat de la democràcia, més d’un hauria d’anar-se’n a casa seva. D’aquesta forma, no podran robar, manipular ni mentir a aquest poble. Contra lleis injustes, desobediència civil pacífica”, acaba el text. No els ha escoltat l’exalcalde i actual regidor de Sabadell, Manuel Bustos, que ha abandonat la sala justament quan els iaioflautes es plantejaven entrar i es trobaven al vestíbul de l’edifici consistorial.

Protesta Iaioflautes
La sala de plens, aquest dimarts. Autor: David B.

El manifest assegura que “l’estat espanyol s’ha convertit en una societat on els rics s’han fet més rics durant la mal anomenada crisi, mentre la resta de la població s’ha empobrit. Gran part dels nous pobres som pensionistes. I molts mantenim els nostres familiars que no arriben a final de mes”. El text critica el decret llei de pensions, que és “l’atac més brutal i vergonyós fet al nostre col·lectiu”. Però també asssegura que s’està privatitzant la sanitat i l’educació i recorden la pujada de serveis bàsics com l’electricitat.

El PP abandona el ple

Un cop llegit el manifest, els iaioflautes han abandonat la sala enmig de consignes. S’ha reprès la sessió però sense normalitat. I és que pocs minuts després els dos regidors del Partit Popular, Esteban Gesa i Cuca Santos, han deixat el ple per a no tornar. En declaracions a iSabadell, Gesa ha assenyalat que ho feien en protesta per la “manca d’autoritat” que ha mostrat Sánchez davant uns fets “antidemocràtics”.

Els regidors del PP Gesa i Santos. Autor. David B.

Gesa ha assegurat que Sánchez té mecanismes per aturar la protesta, impedint la lectura d’un manifest pel quan no s’havia demanat autorització i que fins i tot podria haver “ordenat el desallotjament” de la sala o suspendre el ple abans que la discussió anés a més. Els conservadors creuen que “s’ha creat un precedent”, permetent la intervenció d’una entitat que no ha seguit la normativa per mostrar el seu posicionament durant el ple.

Un cop deixada la sala, els iaioflautes han tornat a llegir el manifest a la plaça Sant Roc. I sense el PP ni Manuel Bustos el ple ha continuat el seu ordre del dia.

Nota posterior

Al final del ple, cap a les 22 hores, el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha expressat mitjançant un prec a l’alcaldia que s’haurien de prendre mesures “perquè no es torni a repetir” que un grup entri i participi al ple “al marge de les normes que regulen la sessió”. Rossinyol ha assenyalat que “es pensen que estan per sobre de les normes” i ha qualificat com a “antidemocràtica” la seva actuació.

Per part seva, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assenyalat que ha optar per suspendre la sessió i permetre la intervenció amb un criteri de “mal menor” (és a dir, per no provocar mals majors) però que “ni les formes que han usat ni el fons em plauen”. Sánchez ha assegurat que els portaveus municipals haurien de parlar en la Junta de Portaveus sobre que fer en casos com el viscut aquest dimarts.

Foto portada: un moment de la protesta, aquest dimarts. Autor: David B.

4 Comments