Any 2013 a Sabadell: crisi any 5; Mercuri, any 2

Des de la caigua del banc d’inversió nord-americà Lehman Brothers, que va desencadenar la crisi econòmica a peu de carrer, fins ara han passat cinc anys. La crisi continua marcant bona part de l’actualitat, sigui en forma d’efectes socials o de retallades. A més, el resum de l’any local ha d’incorporar a la força els efectes d’un altre terratrèmol: el que va provocar el 27 de novembre de 2012 l’inici del cas Mercuri a Sabadell, que investiga una presumpta xarxa corrupta amb epicentre a l’Ajuntament.

A continuació, us oferim les 25 notícies que són més rellevants d’aquest 2013 a la ciutat, tenint en compte les diverses seccions que configuren el menú informatiu habitual (política, societat, cultura, esports i economia). Ens hem deixat res? Ho ampliaríeu? Com?

POLÍTICA

1. El cas Mercuri força la renuncia de Bustos

El cas Mercuri, que esclata el 27 de novembre de 2012, arriba a Sabadell per a quedar-s’hi. El cas, encara en fase d’instrucció, en les seves 31 peces, afecta directament Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, imputat per tres delictes contra l’administració pública, i el seu entorn dins i fora de l’Ajuntament (el seu germà i regidor, la parella i cap d’Alcaldia i el tiet i president del Gremi de Constructors. El 14 de febrer anuncia la seva renúncia al càrrec d’alcalde, després de gairebé 14 anys. No deixa, però, l’Ajuntament. Continua sent regidor, fet que el permet ser present a la Diputació de Barcelona.

2. Juan Carlos Sánchez, nou alcalde de Sabadell

A principis de març, el PSC decideix que Juan Carlos Sánchez, número 2 de Bustos durant el seu període com alcalde, sigui l’escollit per ser alcalde fins l’any 2015. Sánchez és escollit amb 13 vots a favor i 14 vots nuls. L’oposició marca així el seu escepticisme davant el nou període. Durant els primers moments, el nou estil de Sánchez troba la complicitat del grup de CiU, que l’acompanya en els primers mesos. Però l’aixecament del secret de sumari del cas Mercuri i la seva difusió tornen a tensar la corda entre govern i oposició, després de comprovar-se l’estil de fer política que hi ha hagut a la ciutat durant molts anys.

3. Impotència a l’oposició i escepticisme al carrer

Malgrat diversos intents, l’oposició de Sabadell és incapaç d’articular una alternativa política al consistori. La renúncia de Bustos desactiva la moció de censura prevista, i tant CiU com altres grups polítics titllen com a suficient el canvi d’alcalde per donar per finalitzada la crisi política del cas Mercuri. La crisi interna del PP a Sabadell ho acaba de complicar encara més, amb el que va ser cap de llista deixant el grup i passant a ser regidor no adscrit. L’any 2013 acaba amb pressupostos prorrogats, per la manca d’acord entre l’oposició i el govern, que encara manté un càrrec de confiança imputat en nòmina, i els tres regidors imputats assistint al ple sense més funcions.

Malgrat diverses convocatòries, la resposta del carrer davant el fet que l’Ajuntament sigui acusat de ser “l’epicentre d’una xarxa corrupta” segons Anticorrupció és discreta. Pocs centenars de persones segueixen les convocatòries i concentracions contra la corrupció. La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, formada per entitats socials i polítiques i ciutadans, es persona com acusació popular a bona part del cas Mercuri. Asseguren que així podran fiscalitzar més el cas, aportar proves i conèixer fil per randa fins on han anat les presumptes males pràctiques al consistori i la ciutat.

4. El sobiranisme s’expandeix

3.000 persones surten al carrer el 10 de setembre torxa en mà per escalfar la Via Catalana cap a la Independència. El sobiranisme accelera durant el 2013, també a Sabadell. L’onze de setembre surten de la ciutat autobusos plens cap a l’acte independentista, que uneix Catalunya de nord a sud amb la gent donant-se la mà. A finals d’any, més de 200 entitats i centenars de persones a títol individual signen el Pacte Local pel Dret a Decidir, un document que es basa en una moció del ple i que demana la consulta, que es preveu pel 9 de novembre de 2014. La Faràndula ja va quedar petita a la primavera en un altre acte organitzat per Sabadell per la Independència a favor del dret a decidir amb les intervencions de líders polítics de Convergència, Esquerra i la CUP.

5. Compra en Sabadell: promoció o vergonya?

Sabadell esmorza un dilluns de juliol amb un vídeo promocional de la ciutat que en poques hores es converteix en viral i apareix a totes les televisions i ràdios de l’estat. Un vídeo liderat per un grup de comerciants del Nord, però amb diversos vincles amb el regidor de Comerç, Carles Bosch, que diverteix molta gent però indigna les entitats comercials i part de la ciutadania, que ho veu com una molt mala imatge de la ciutat. Malgrat la dubtosa qualitat musical, les xifres són indubtables: a finals de desembre de 2013, el vídeo ha acumulat 560.000 reproduccions.

SOCIETAT

1. Un de cada 5 sabadellencs menja del Rebost Solidari

2.700 famílies de Sabadell, que representen més de 10.000 persones en total, basen la seva alimentació en els aliments que reben d’alguna de la vintena d’entitats que formen part del Rebost Solidari de Sabadell. La llarga durada de la crisi, l’atur i les retallades en les prestacions i subsidis com la Renda Mínima d’Inserció exclouen centenars de persones. La ciutat estableix un dispositiu especial a l’estiu per garantir l’alimentació dels més de 150 infants que reben un cent per cent de beca escolar. El Síndic de Greuges de Catalunya assegura que hi ha 50.000 infants a Catalunya sense una alimentació saludable. Creu Roja diu que a Sabadell la xifra volta els 300 nens.

2. Dret a l’habitatge: d’Ahmed al bloc de Gràcia

El 2013 comença amb un tancament de 72 hores de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell en un caixer de l’ara extinta Unnim a Torre-romeu. Reclamen la dació en pagament completa per un veí del barri de nacionalitat marroquina, Ahmed. Després d’un llarg pols, amb polèmic desallotjament dels Mossos inclòs, la PAH aconsegueix el compromís. Durant la primavera, la plataforma fa una de les principals ocupacions a Catalunya. Ocupen un bloc al barri de Gràcia amb mig centenar de pisos que destinen a famílies en situació d’urgència. El consistori aprova un seguit de mesures per avançar en el dret a l’habitatge, que inclou la cessió d’alguns pisos per part de les entitats financeres.

3. Les retallades tanquen els CAP a l’agost

Malgrat que inicialment no es tanquen tants ambulatoris com estava previst, l’Institut Català de la Salut tanca part dels ambulatoris durant les tardes el mes d’agost. La protesta social impedeix el tancament d’alguns com el CAP Nord, però altres tanquen tot el mes i altres només a les tardes. Plataformes en defensa de la sanitat pública consideren el tancament un primer intent de cara als futurs estius.

4. El principi del final del Metro al Centre

Després de molts anys d’interinitat, la plaça de l’Àngel i el Passeig Manresa comencen a semblar el que seran al futur. L’Ajuntament i la Fundació Bosch i Cardellach pacten la configuració del Passeig de la plaça Major i el Racó del Campanar i s’albira el Centre que hi haurà després de dues dècades d’obres. Malgrat tot, l’anomenat Metro no entrarà en vigor fins el 2016 i encara falten dos anys d’obres al Centre, l’Eix Macià, la plaça d’Espanya o Ca n’Oriac.

5. No hi haurà soterrament a Gràcia i Can Feu

El projecte de l’anomenat Metro Sabadell entra a la ciutat pel barri de Can Feu i Gràcia i es reconfigura l’estació Sabadell Estació, que es derrueix aquest estiu. L’operació implicava el soterrament de 500 metres de via i la possibilitat de fer una rambleta urbana als barris. Però la Generalitat decideix deixar el projecte per més endavant, davant la manca de possibilitats de finançar l’obra mitjançant una operació urbanística. El consistori es resigna al posposament. Es constitueix una plataforma ciutadana per reclamar el soterrament, ja que creuen que o es fa aprofitant les obres del Metro o ja no es farà més endavant.

6. Augmenta la preocupació per la degradació de Can Puiggener

Els estralls socials de la crisi laminen els barris, especialment aquells més fràgils com Can Puiggener. Desnonament, ocupacions, pisos pastera, problemes de convivència i en definitiva molta pobresa preocupen cada cop més. PSC i CiU aproven una dura moció a proposta del PP per endurir la vigilància policial i fer complir les ordenances amb propostes com suprimir ajudes socials a les persones que les incompleixin. Es crea una comissió per treballar un pla d’intervenció a la zona, que no qualla, davant la manca de mesures pràctiques.

7. Sabadell, viver de marihuana

Dues grans operacions policials posen de manifest que la ciutat, com altres de l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha convertit en espai de viver de marihuana industrial. A començament de l’any els Mossos desarticulen un grup que utilitzava una fàbrica abandonada de grans dimensions, requisant milers de plantes. A la tardor, però, aquella operació queda petita en comparació amb una nova nau, que es troba i que s’utilitzava per a les mateixes finalitats.

8. Cop a cegues contra l’anarquisme a Sabadell

L’15 de maig de 2013 un grups de Mossos d’Esquadra sota la direcció de l’Audiència Nacional entra a l’Ateneu Llibertari de Sabadell. S’hi estan cinc hores buscant informació. Es detenen cinc persones a Catalunya en l’anomenada Operació Bandera Negra. Un d’ells resideix a Sabadell i és detingut al seu domicili, al barri de Gràcia. Després de tres mesos en presó en règim d’aïllament, són deixats en llibertat amb càrrecs. Del registre de l’Ateneu Llibertari no en queda res més que un record i la sospita d’una instrucció poc rigorosa.

9. Sabadell entra al circuit gai

El mes d’agost la Bassa de Sant Oleguer es converteix en un dels escenaris del Circuit Festival, un dels esdeveniments principals del circuit homosexual a Europa. Durant 10 dies milers d’homes i dones vinguts de tot el món pernocten a Barcelona en un seguit d’activitats culturals, esportives i festives organitzades pel col·lectiu gai i lèsbic. El grup Matiné lloga la Bassa de Sant Oleguer, que es converteix en un dels principals escenaris d’aquesta festa gai, que també arriba a una de les discoteques més conegudes de la Zona Hermètica.

10. Malestar al carrer: iaioflautes aturen el ple, feministes la missa del gall

La crisi i les mesures antisocials preses pels governs ofenen part dels moviments socials que s’organitzen. Els iaioflautes de Sabadell provoquen l’aturada del ple municipal del mes de novembre en protesta per les mesures dels governs i reclamant que els tres regidors imputats al cas Mercuri deixen les seves actes de regidors. Després d’irrompre en el ple i discutir acaloradament amb l’alcalde, aconsegueixen llegir el seu manifest i marxar. El PP abandona el ple en protesta pel que consideren mala gestió de Sánchez davant aquest fet, ja que hauria obert la porta a qualsevol altre tipus de col•lectiu que vulgui interrompre el plenari.

D’altra banda, la reforma de la llei de l’avortament que impulsa el govern central ofèn el col•lectiu feminista Justa Revolta, que fa un seguit d’accions especialment dirigides contra l’església catòlica. El 24 de desembre a la nit irrompen enmig de la missa del gas a l’església de Sant Fèlix demanant “l’avortament lliure i gratuït” i cridant “fora els rosaris dels nostres ovaris”.

ECONOMIA

1. L’atur no baixa

Malgrat les previsions macroeconòmiques per al 2014, que asseguren serà millor que els últims anys, la realitat a peu de carrer és molt més complexa. A falta de les dades de desembre de 2013, la ciutat compta amb gairebé 20.500 desocupats. Entre 19.000 i 21.000 aturats. Una xifra estable des de fa anys i que només es redueix en petites proporcions alguns mesos de l’any. Els pocs contractes que es signen són més precaris que abans de la crisi i els sindicats recorden que les xifres deixen fora totes aquelles persones que s’han decidit a emigrar per trobar una feina, les que fan cursos de formació i les que no renoven la inscripció al Servei d’Ocupació de Catalunya perquè ja donen per fet que no trobaran treball.

2. EROs a la industria

Després dels problemes, resolts amb desigual final, d’empreses com Cubigel, ABB, Yamaha, Derbi o altres a Sabadell i el Vallès, la desindustrialització a la comarca continua avançant durant la crisi. A finals d’any, la direcció de Johnson Controls, amb la fàbrica ubicada al barri de Campoamor, anuncia que deixarà Sabadell i acomiadarà la seva plantilla, de més de 120 treballadors. Malgrat les protestes i negociacions, la fàbrica tancarà, però alguns treballadors seran recol•locats. Per la seva part, la plantilla de Panrico inicia una llarguíssima vaga contra els plans de la direcció, que preveuen un Expedient de Regulació d’Ocupació que afecta durament la planta de Santa Perpètua de Mogoda.

3. CASSA, en mans franceses

A la segona ha anat la vençuda per Aigües de Barcelona o, en definitiva, per la multinacional Suez. Diversos accionistes històrics de la Companyia d’Aigües de Sabadell, vinculats al Banc Sabadell, BBVA (via Unnim), la Cambra de Comerç o la Fundació del Gremi de Fabricants, es venen les seves accions a Agbar, que passa a controlar CASSA. També l’Ajuntament ven totes les accions que pot a Agbar, i obté més d’un milió d’euros a canvi. L’empresari Enrique Blasco, vinculat a l’enginyeria IDP, és el nou president de CASSA, que mantindrà la seu social a Sabadell i la plantilla. A finals d’any, s’aprova una pujada de la tarifa de l’aigua al voltant del 2 per cent pels consumidors domèstics que, a tenor del grup municipal d’ICV, vulnera l’acord històric entre CASSA i l’Ajuntament (segon accionista) que deia que l’aigua no pujava per sobre de l’IPC.

4. Es dibuixa el panorama post-Unnim

Després de la tempesta arriba la calma i el naufragi d’Unnim s’aclareix del tot durant el 2013. El BBVA suprimeix la marca Unnim i fa un gran salt endavant en presència d’oficines i clients a la ciutat, heretant el negoci financer de l’antiga Caixa de Sabadell. Per la seva part, es creen diverses fundacions que faran accions similars a l’Obra Social. Pel que respecta a Sabadell, bàsicament dues: la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que farà obra social a la ciutat i el seu entorn; i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, que fa obra social a tota Catalunya però, per exemple, lidera el tradicional Premi Sant Joan de literatura. El patrimoni arquitectònic a la ciutat, com l’edifici històric, l’Espai Cultura i l’Espai Natura a Can Deu queden sota la tutela de les fundacions, que han d’assumir també el seu manteniment.

5. El BS es fa més internacional

El Banc Sabadell, després d’adquirir la Caja de Ahorros del Mediterráneo, finalitza l’operació Banc Mare Nostrum (xarxa d’oficines de Caixa Penedès) i comença l’operació Banco Gallego. Però també mira cap a fora i avança posicions a l’estat de Florida (Estats Units). D’altra banda, l’accionariat de l’entitat financera presidida per Josep Oliu s’obre a nous inversors internacionals, com el colombià Jaime Gillinsky i el mexicà resident a EE.UU David Martínez, entre altres inversors bàsicament sud-americans.

ESPORTS

1. Avança la niponització del Centre d’Esports

El pols entre el grup inversor japonés que controla el Centre d’Esports Sabadell des de l’ampliació de capital de l’estiu de 2012 i la directiva presidida per Joan Soteras i el seu equip acaba amb la dimissió de l’històric president. Després d’unes setmanes d’interinatge, el màxim accionista, Keisuke Sakamoto, fa el pas i presideix el club, encara que manté la seva residencia al Japò. Sakamoto arriba amb un discurs optimista, marcant en cada ocasió que pot que l’objectiu és ascendir a Primera Divisió en uns anys.

El club tanca l’exercici amb dèficit, degut sobretot a la manca de patrocinador i la desviació amb la previsió en el número de socis. Malgrat que el club va aconseguir un ascens històric a Segona i hi jugarà per tercera temporada fent preus més populars, la massa social arlequinada continua sent molt limitada.

2. El waterpolo femení toca el cel

L’equip femení del Club Natació Sabadell segueix marcant una era en aquest esport. La temporada 2012-2013 es tanca amb un ple de títols, entre ells, la Champions, que guanyen a Hongria, o la Lliga. Per a la nova temporada, les de Nani Guiu, que comencen amb força guanyant les Supercopes, es marquen de nou la Champions com a objectiu. L’entitat es posa com a meta que la fase final es celebri a la piscina de Can Llong.

3. De Carreras a Olmo i el fracàs de Salamero

L’era Carreras arriba a la seva fi després de tres temporades i d’aconseguir l’ascens a Segona Divisió i la permanència. Però dues temporades amb un final decebedor fan que el de Sant Pol deixi la banqueta. El nou consell directiu aposta per la figura de Javi Salamaero, vinculat al Girona. Però la irregularitat de l’equip, que no guanya fora de casa fins el desembre, i una mala ratxa de jocs i resultats, fan que Salamero deixi de ser l’entrenador arlequinat. També el director esportiu, Xavi Roca, deixa al càrrec. El consell aposta pel segon de Salamero, Miquel Olmo, de forma interina. Però després de millorar les sensacions i els resultats, Olmo és ratificat com a inquilí de la banqueta fins a final de temporada.

CULTURA

1. La cultura resisteix la crisi

Malgrat la durada d’una crisi que ja supera els cinc anys, els equipaments culturals de Sabadell no veuen ressentida la seva ocupació durant aquest any 2013 i tant els equipaments municipals (Teatre Principal, La Faràndula, LaSala, l’Estruch) com els privats, com el Centre Sant Vicenç (amb un gran èxit aquest 2013 com Els Tres Porquets) o el Teatre del Sol tanquen amb bones ocupacions. Fins i tot hi ha un cert ressorgiment: apareixen noves possibilitats i entitats culturals a la ciutat, com la sala de teatre l’Alternativa, al barri de Gràcia (que ocupa l’espai del que havia estat una discoteca a la Zona Hermètica), que se suma a una altra iniciativa creada fa poc, com La Bàscula, a l’Eixample.

2. UiU porta el millor de la cultura catalana a Sabadell

Els promotors sabadellencs UiU, sorgits recentment, aconsegueixen portar a Sabadell el bo i millor de la cultura catalana, i en molts casos, omplir els escenaris. Música com Manel, Els Pets o Els amics de les Arts i humor, com Berto, fan veure que hi ha vida més enllà de la programació cultural de l’Ajuntament.

3. Les entitats amateurs fan pinya

Amb la tardor neix Sabadell Teatre Associació, una entitat que aglutina bona part de l’oferta cultural amateur de Sabadell per fer força i crear sinèrgies entre entitats com el Centre Sant Vicenç, Joventut de la Faràndula, Teatre del Sol, el Teatre El Ciervo o La Bàscula. La iniciativa vol facilitar la difusió de les programacions i trencar ‘capelletes’ dins el panorama cultural local.

Foto portada (d’esquerra a dreta i de dalt a baix): Juan Carlos Sánchez, en el seu discurs de presa de possessió; el president del C.E.Sabadell, Keisuke Sakamoto; les jugadores del C.N.Sabadell celebrant la Champions; iaioflautes al ple municipal; el polèmic vídeo Compra en Sabadell; l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en el ple de renúncia; ocupació de la PAH a Torre-romeu; Mossos en l’escorcoll a l’Ateneu Llibertari, voluntaris del Rebost Solidari carregant fruita.

Comments are closed.