Procés Constituent: “Sí a la independència però amb continguts socials”

  • La primera assemblea general del Procés Constituent reuneix gairebé un miler de persones a Fira Sabadell.

  • Forcades: “Volem sumar-nos a una candidatura unitària per a les properes autonòmiques”.

El moviment impulsat per la monja benedictina Teresa Forcades i l’economista Arcadi Oliveres fa uns mesos, Procés Constituent, ha celebrat la seva primera assemblea general. Ho ha fet a Fira Sabadell amb l’objectiu de dotar-se d’una estructura “flexible” per encarar el futur. Gairebé un miler de persones de les assemblees locals han omplert la nau central de l’equipament firal.

En l’obertura de l’acte, Arcadi Oliveres ha recordat que el moviment va néixer aquesta primavera per unir les reivindicacions nacionals i les socials. Ha crescut però en pocs mesos, segons Oliveres, s’ha vist com les coses encara van pitjor. Ha esmentat el coneixement de les pràctiques d’espionatge dels Estats Units o altres elements davant una pancarta que demana la socialització de les empreses elèctriques. “Independència sí però amb contingut social”, ha manifestat Oliveres en clau de resum en l’obertura de l’acte.

Uns minuts després preguntats sobre la consulta i la formulació de la pregunta aprovada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, tant Oliveres com Forcades s’han mostrat favorables al “doble sí” però per fer un país social o, com anomenen, una República Catalana del 99 per cent. Forcades ha assegurat que personalment no li agradava la doble pregunta i que la data escollida, al novembre de l’any vinent, és massa llunyana.

Delegats del Procés Constituent, a la nau central. Autor: David B.

Malgrat estar entre la previsió, l’assemblea general no ha aprovat la resolució que plantejava el grup impulsor sobre la consulta per la independència ja que s’ha decidit que es disctuís primer a les assemblees locals i portar-la en una nova ocasió a l’assemblea general.

Ruptura del marc institucional

Durant la jornada, que s’ha allargat més de cinc hores, s’ha discutit com abordar també les relacions amb altres forces polítiques. I és que, segons Forcades, Procés Constituent voldria formar una candidatura unitària en les properes eleccions autonòmiques catalanes però “sense fer seguidisme de cap força”, segons Oliveres, que també ha afegit la necessitat “d’explicar-nos a la restat de l’Estat”. En qualsevol cas, el Procés marca com imprescindible trencar l’actual marc polític:

Com es pot fer un canvi radical del sistema com el que creiem que és necessari si no es trencant l’actual marc? Sense trencar l’actual marc és impossible separar les decisions polítiques dels interessos econòmics”, ha assegurat Forcades.

El Procés vol que el poble pugui decidir si vol ser independent i també, per exemple, sobre el pagament del deute públic, el sistema bancari, el sistema de partits o el model energètic. També sobre el control dels càrrecs electes, els mitjans de comunicació o la política cultural. En resum, canviar les bases del model de societat des de baix.

En l’assemblea s’han aprovat resolucions contra la nova llei de l’avortament, per exemple. També hi ha estat presents una delegació dels treballadors de Panrico, que han ofert entrepans i begudes als assistents.

La secció local s’apropa al miler d’adherits

Procés Constituent té més de 46.000 adhesions al seu manifest, on estableixen les seves reivindicacions. La secció local té poc menys d’un miler d’adherits, segons han assenyalat a iSabadell, i a l’entrada a la Fira han penjat diversos xoriços que, segons ha dit el membre de Procés Constituent de Sabadell David Borrell “tenen denominació d’origen”.

Foto portada: L’economista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades, aquest diumenge. Autor: David B.

One Comment