El cor Geriona visita el Principal dissabte amb ple absolut

Des de que es van posar a la venda les entrades per aquest concert la resposta del públic ha estat entusiasta, aconseguint el ple en pocs dies. Estan immersos en una gira que els omple la seva agenda molt més del que haurien pogut imaginar fa tan sols uns mesos i aprofiten el moment per “gaudir i aprendre”. Arriben aquest dissabte al teatre Principal.

La directora del cor, Imma Pascual, ens atén molt amablement per parlar d’aquest concert al Teatre Principal i avança que aquells que s’han quedat sense entrada tindran una nova oportunitat de veure’ls a la nostra ciutat el proper 23 de març en un concert benèfic.

Geriona som un cor provinent de l’Escola Municipal de Música, totalment amateur, la mitjana d’edat és entre 15 i 25 anys, amb alguna excepció; i que evidentment fem això al marge de les nostres activitats laborals habituals; al grup tenim des d’estudiants de batxillerat fins universitàries o gent que ja treballa a jornada completa , però que estan immersos en els estudis musicals des de fa temps, la majoria no només de veu sinó també d’instruments -diu a manera d’introducció-

Podíeu imaginar arribar fins aquí quan us vau presentar al programa?
En absolut! Som els primers sorpresos per l’èxit i la difusió de tot plegat. Ens vam presentar al programa només amb la idea de viure una experiència nova, el què suposava anar a un càsting. Després de la primera selecció, mica en mica vam anar superant etapes, dels 40 cors inicials vam quedar nou, i llavors el nostre objectiu va passar a ser no quedar eliminats els primers, per no marxar amb mal gust de boca. I sense adonar-nos vam arribar al final, vam quedar quarts, i això és una fita que mai haguéssim imaginat.

I com heu adaptat la vostra vida quotidiana a l’exigència televisiva?
Doncs ha sigut un trasbals molt important per tots. Havíem de treure temps de la nostra vida personal i familiar per assajar. Pensa que al programa ens deien amb 5-6 dies d’antelació el tema a assajar per la setmana següent. I en el cas de Geriona, els temes estaven sempre fora del nostre repertori habitual, ja que nosaltres sempre hem estat un cor clàssic i el programa buscava enganxar l’audiència amb temes més populars, per la qual cosa sempre havíem de partir de zero a l’hora de treballar.

El Cor Geriona després de la seva actuació a Agramunt

I ara us trobeu amb una agenda molt plena de concerts
Sí, i realment sense buscar-ho. Tant Geriona, com la resta de cors que han participat estem tenint molta demanda, ens truquen i ens ofereixen actuacions, de fet de vegades hem hagut de renunciar a alguna per incompatibilitat d’agenda d’algun membre del cor. Abans assajàvem dues hores els divendres i ara ho fem dos cops per setmana, dilluns i divendres, i a més el cap de setmana que tenim concert fem assajos extres. Això ens ha fet implicar-nos molt més a totes, ens repartim les tasques de promoció, agenda, vestuari… però és molt maco veure la il·lusió i les ganes d’aquest jovent, i crec que això ho transmetem al públic i ho capten.

Què ens trobarem al vostre concert?
Doncs 60 minuts de cançons dividides en dos blocs: d’una banda una part més clàssica, per mostrar al públic el que fèiem abans del nostre pas pel programa, i d’una altra els temes més populars que hem pogut interpretar a la televisió. Combinem aquestes dues vessants perquè el públic es faci una idea de com som i què sabem fer realment, i alhora el què hem après a “Oh Happy Day”.

Us caracteritzeu per la joventut dels membres i la quasi totalitat de veus femenines, amb una única excepció. Això us ha donat un cert avantatge per tenir un públic de caire més familiar que altres cors?
Sí, sense dubte. Crec que el públic s’ha identificat molt amb el perfil dels nostres membres perquè els hi recorda algun amic o familiar que també canta en algun cor, i també hem simpatitzat molt amb el públic infantil. De fet als concerts és molt maco veure famílies senceres, diverses generacions, gaudint junts de la música. En aquest sentit, he de dir que vaig trobar a faltar al programa que s’expliqués una mica millor què és un cor de veus blanques, o que el jurat no tingués en compte a vegades que les veus femenines joves tenen unes característiques diferents a les dels homes i per tant algunes valoracions no eren del tot encertades. També érem el grup que estàvem menys acostumat a fer coreografies, això ens ha exigit un treball extraordinari per coordinar els moviments al mateix temps que mantens la veu, cosa que d’altres grups, per les seves característiques, hi estaven més habituats.

I com és que només teniu un noi al grup?
Perquè la majoria de nois que tenim al cor infantil, al fer el canvi de veu, deixen temporalment o definitiva el cant, perquè els costa adaptar-se a la seva nova veu. El cas del Jan va ser excepcional perquè va fer el canvi de veu més tard i ara ja s’ha acostumat a cantar amb falset, una tècnica propera als contratenors i s’hi sent molt a gust. De moment és l’únic noi que tenim, fins que puguem obrir un cor mixt si mai es dóna el cas.

Com us plantegeu el futur? Sou conscients que la fama és efímera…
Totalment! Ens dediquem a viure el present sense preveure massa el futur. Sabem que aquest boom tindrà un punt i final ja que s’està parlant d’una segona edició del programa i hauran nous grups que ocuparan la popularitat que tenim els de l’edició actual. Per part nostra volem treballar en nous projectes, seguir treballant la línia de coreografies que ens hem obert després del pas pel programa i fer temes més populars per arribar a un sector més ampli de públic, seguir aprenent coses i alhora enriquir-nos musicalment. Per exemple tocar la branca del gòspel, o de la música antiga…

Teniu previstos concerts amb algun altre membre del programa?
Hem creat uns llaços molt macos amb la majoria de cors, però fins ara només hem pogut lligar uns concerts amb Deudeveu per aquest estiu. Tot i així ens agradaria poder fer actuacions amb tots ells, realment ha estat una experiència molt maca conviure-hi i conèixer-nos .

I esteu preparant un CD…
Sí, és també una experiència nova per nosaltres i ens fa molta il·lusió. Tot i que per Nadal es va editar un CD del programa on hi érem representats tots els cors, i per tant ja hi sortíem amb un parell de temes, ara tenim l’oportunitat de fer un CD totalment nostre, on tal i com succeeix als concerts, volem mostrar les dues vessants, el que fèiem abans d’Oh Happy Day i els temes més populars que hem interpretat al programa.

Tal com va succeir fa unes setmanes amb el concert d’uns altres finalistes, els Ol’Green,  l’èxit de públic serà total, i és probable que algun altre dels cors participants de l’emissió visitin la nostra ciutat durant aquest 2014.

Foto portada: El Cor Geriona.

Comments are closed.