CiU alerta que Vimusa podria tancar l’any 2015

  • La federació nacionalista demana un canvi de rumb urgent en la gestió de les empreses municipals.

  • L’aplicació de la llei de la reforma local obliga a tancar les empreses públiques deficitàries durant l’any 2014.

Convergència i Unió ha mostrat aquest divendres la seva preocupació per l’estat de les tres empreses municipals: Vimusa, Promoció Econòmica i Ràdio Sabadell. Recorden que la llei de reforma local aprovada pel govern central obliga a tancar les empreses públiques que tanquin l’any 2014 amb dèficit. Demanen un canvi de rumb urgent.

El portaveu de Convergència i Unió, Carles Rossinyol, assegura que la llei de reforma local “és un disbarat però és una llei en vigor” i manté que segons el redactat les empreses públiques que tanquin amb dèficit a dia 31 de desembre de 2014 hauran de dissoldre’s com a molt tard abans d’agost de l’any 2015. Rossinyol es mostra especialment preocupat per la situació de Vimusa, que ha tancat l’any 2013 amb 2,3 milions de dèficit, i també ho va fer l’any anterior (més de 700.000 euros). Denuncia que la gestió de Vimusa és dolenta des de fa anys, i que el govern local no ha buscat solució.

És un dèficit galopant i hi ha hagut una manca de gestió evident perquè les decisions s’haurien d’haver pres molt abans perquè la crisi immobiliària fa molt temps que la patim”, diu Rossinyol.

A més, l’Ajuntament no pot fer cap aportació de capital a Vimusa perquè el consistori té un pla d’ajust de la despesa a causa de les factures impagades als proveidors de l’any 2011. El consistori va rebre un préstec de l’Institut de Crèdit Oficial a canvi de fer ajustos en la despesa i els ingressos, que s’allargarà fins a l’any 2022.

La gerència de Vimusa va decidir fa unes setmanes acomiadar set persones de la seva plantilla. Durant aquest temps també s’han amortitzat algunes places de treball. Ara la plantilla té uns 40 treballadors.

Promoció Econòmica: Vapor Llonch tapa els forats de Fira Sabadell i la Pista Coberta

D’altra banda, també denuncien que les pèrdues a Fira Sabadell i la  Pista Coberta s’estan absorvint per fons econòmics que haurien de ser programes socials i promoció de l’ocupació del Vapor Llonch.

Els diners destinats a serveis a les persones i formació són els que estan eixugant el dèficit que generen la pista i la fira”, diu Rossinyol. “Aquelles polítiques que són més necessàries ara financien el mal de pedra d’un moment i la mala gestió de la pedra de sempre”.

De fet, els tres equipaments s’han fusionat des de la tardor de 2012 a Promoció Econòmica i els números vermes de la pista atlètica i l’espai firal es mantenen ara sota el paraigües de Promoció Econòmica. Fira Sabadell va tenir un dèficit l’any 2013 de 113.000 més 37.500 del seu aparcament. La Pista Coberta va tenir un dèficit de gairebé 250.000 euros.

Ràdio Sabadell: sense consens

Finalment sobre Ràdio Sabadell, Rossinyol urgeix el govern a desencallar la situació d’anormalitat on es troba, sense director des del mes de juliol. Malgrat el principi d’acord a que havien arribat PSC i CiU, aquest s’ha trencat. CiU volia uns compromisos per escrit que no han arribat i ja no els esperen. De fet, consideren que ara només el Consell Audiovisual de Catalunya pot desencallar la situació de bloqueig de l’empresa municipal. “El govern no ha arribat a acords amb la resta de forces del ple i ara tenim una empresa empantanegada”, lamenta.

Convergència exigeix que es prenguin decisions “societat municipal per societat” i estan disposats a arribar a acords i prendre decisions “si són raonables”. “No podem ser en la inactivitat”, diu Rossinyol.

Foto portada: els regidors de CiU Josep Beltran, Carles Rossinyol (portaveu) i Jordi Font, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

2 Comments