El Museu d’Art rep un ventall que va pertànyer a la reina Isabel II

El Museu d’Art de Sabadell ha rebut un ventall que va pertànyer a la reina Isabel II. Fa uns dies es va presentar el llibre Cristalls de Bohèmia, de Zeneida Sardà, a la casa Turull, actual seu del MAS. Allà es va executar la cessió.

Segons informa el consistori, Vicenç Grenzner i Fonoll va oferir-se a donar el ventall al Museu d’Art. Estava en mans de la seva família des de feia 154 anys, quan Isabel II va visitar Sabadell. El regidor de Cultura, Quim Carné, va rebre la donació.

Història d’un vano

Segons explica el consistori, durant la visita d’Isabel II a Sabadell, l’any 1860 va allotjar-se a la casa Turull, del patrici local Pere Turull Sallent, acompanyada del seu confessor Sant Antoni Maria Claret, el president del govern, O’Donell, els ducs de Montpensier i el general Prim.

La casa Turull va oferir un dinar i la reina va adonar-se que la seva amfitriona, Maria Comadran, esposa de Pere Turull, estava acalorada. Li va prestar el ventall de blonda rosada amb motius florals que passaria de generació en generació fins arribar a les mans de Maria Assumpció Fonoll que el va deixar en herència al darrer descendent dels Grenzner, Vicenç Grenzner. Precisament Grenzner va ser qui es va oferir fa uns dies a donar el ventall al Museu d’Història de Sabadell.

Foto portada: el ventall que ara romandrà al MAS. Foto: cedida.

Comments are closed.