Els Bustos, Fernández i Pérez són a un pas de la banqueta dels acusats

  • El magistrat del TSJC que instrueix la peça Montcada del cas Mercuri tanca la instrucció.

  • Sol·licita encausar Manuel i Paco Bustos i Daniel Fernández per tràfic d’influències i Mª Elena Pérez per prevaricació.

La fase inicial de la investigació sobre la peça Montcada del cas Mercuri ha arribat a la seva fi. En aquest punt, el magistrat del TSJC demana l’acusació de quatre imputats: Manuel Bustos, Paco Bustos, Daniel Fernández i Maria Elena Pérez, tots ells càrrecs públics del PSC. El magistrat deriva la resolució a les acusacions i la defensa perquè presentin els seus escrits de defensa i acusació abans d’obrir el judici.

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Juan Manuel López Abril, ha finalitzat el procés d’instrucció de la peça 5 del cas Mercuri. Concreta les següents imputacions: Daniel Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos, tràfic d’influències; Maria Elena Pérez, prevaricació.

Amb aquesta resolució el jutge dóna per tancada la instrucció i la trasllada a les parts (defenses, fiscalia i acusació popular) per si volen presentar recurs o sol·licitar l’obertura del judici oral. Tant la Fiscalia Anticorrupció com l’acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, hauran de presentar els seus escrits d’acusació mentre que les defenses els seus escrits de defensa.

López Abril exposa en la interlocutòria que els Bustos i Fernández “van influir” en l’alcaldessa perquè nomenés Carmina Llumà i “remogués els obstacles existents” en la convocatòria de la plaça. Llumà no va superar la primera prova de selecció, realitzada per un empresa externa.

La peça Montcada

La peça Montcada és la número 5 del cas Mercuri i investiga el presumpte tràfic d’influències en la contractació d’una alt càrrec a l’ajuntament de Montcada. El llavors alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el primer secretari comarcal del PSC, Paco Bustos, i el diputat Daniel Fernández haurien intercedit per col·locar Carminà Llumà en aquest càrrec, per davant d’una altra persona millor puntuada (més info: “Llámala… y si no, la apretamos un poco“). L’alcaldessa de Montcada va ser pressionada per modificar les condicions d’accés, com així va fer. Mesos després Pérez va demanar al PSC que depurés responsabilitats (més info: ‘La alcaldesa de Montcada pide al PSC que depure responsabilidades‘). Ells estan imputats per tràfic d’influències; ella per prevariació.

El mes de maig de 2013 els quatre imputats, així com els membres del jurat de valoració de la plaça convocada a Montcada, van ser interrogats al TSJC. Després d’analitzar els interrogaris i la documentació aportada pel jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, i resoldre la personació de l’acusació popular, el magistrat acaba ara la instrucció del cas, deixa pendent els escrits d’acusació.

Quatre càrrecs públics

Malgrat les seves imputacions, i haver deixat els seus càrrecs dins el PSC, els quatre imputats encara tenen càrrecs públics. Fernández és diputat al Parlament; Manuel Bustos és regidor a Sabadell i adjunt a la vicepresidència de la Diputació de Barcelona; Paco Bustos és regidor a Sabadell, representant de l’Ajuntament al Consell Comarcal i assessor del PSC a l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Maria Elena Pérez és alcaldessa de Montcada i fa poc ha estat escollida com a candidata a la reelecció.

La doctrina Navarro

Segons el codi ètic impulsat pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, quan un dirigent del PSC és imputat ha de deixar els seus càrrecs orgànics al partit. En canvi, no els càrrecs públics, que deixarien quan siguin formalment acusats. Una situació a la que els Bustos, Pérez i Fernández estan a punt d’arribar.

El cas Mercuri

El cas Mercuri està composat per 31 peces, més un adicional que afecta la diputada del PSC Montserrat Capdevila. Només dues d’aquestes 32 s’instrueixen al Tribunal Superior de Justícia, ja que són les úniques que afecten a aforats (els diputats Daniel Fernández per la peça Montcada i Montserrat Capdevila pel presumpte ús indegut de la tarjeta de parlamentària). La trentena de peces que s’instrueixen al jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell continuen la fase d’instrucció.

Més informació

· Interlocutòria del magistrat del TSJC tancant la instrucció.
· Si voleu tota la informació sobre el cas Mercuri, la podeu trobar a El final de la era Bustos. Sabadell más allá del caso Mercurio.

Foto portada: Manuel Bustos, Paco Bustos, Daniel Fernández i Maria Elena Pérez.

7 Comments