El Taulí prepara una app per ajudar a dones amb diabetis gestacional

  • L’aplicació forma part del projecte MobiGuide i ha rebut una subvenció de 507.520 euros de la Comissió Europea.

  • Començarà a funcionar a partir del mes d’octubre i estarà destinada a pacients de l’Hospital Taulí.

Una aplicació per smartphones que permeti fer un seguiment preventiu a les embarassades afectades amb diabetis gestacional, malaltia que pateixen al voltant d’un 9 per cent de les dones a Espanya durant el període de gestació. Aquest és l’objectiu del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hopistal Taulí en el marc del Projecte MobiGuide, finançat per la Comissió Europea.

“Amb la informació que recull la màquina de control (glucosa, pressió arterial, exercici) l’aplicació connecta amb la història clínica del pacient”, indica Mercedes Rigla, directora del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’hospital i coordinadora del projecte.

El sistema automàticament detecta les dades que reben del monitoratge del pacient i controla si els valors de la glucosa són normals, i per tant tot va bé, o si són massa alts i s’han de fer canvis en la dieta o introduir un tractament d’insulina”, assegura.

El projecte de l’Hospital Taulí ha rebut una subvenció de 507.520 euros per part de la Comissió Europea sobre el total de 5,38 milions d’euros que s’han destinat al conjunt de les diferents línies d’investigació del Projecte MobiGuide. Segons les previsions, l’aplicació per diabètiques gestacionals que prepara la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí començarà a funcionar a l’octubre de l’any 2015, després de que una delegació de la Comissió Europea li doni el vist i plau. Així mateix, segons ha informat Mercedes Rigla “de moment només estarà disponible per a pacients de l’Hospital Taulí”.

La investigació, que va iniciar-se al 2011 després de ser aprovada per la Comissió Europea, també ha comptat amb el suport de l’Associació de Diabètics de Catalunya. En paraules de la seva representant en el projecte MobiGuide, Àngels Pallàs, “el programa ajudarà a controlar molt millor el pacient, la seva adherència al tractament i les correccions per millorar l’eficiència del mateix. Així doncs, si hi ha problemes el programa ho comunica i pot suggerir canvis, prèviament acordats amb el metge”.

Pallàs també ha destacat la seva capacitat per funcionar sense connexió a Internet i ha recordat que actualment “ja existeix una aplicació per diabètics anomenada Social Diabetes, creada per un noi de la nostra associació”. La diferència entre la que prepara l’Hospital Taulí i Social Diabetes, guanyadora del Big Impact Award 2014 (que la reconeix com l’app que més ha afectat a la vida de les persones) i que s’utilitza a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, segons Rigla radica en la novetat que representa “l’ús d’intel·ligència artificial i aplicació de les guies clíniques que farà servir l’aplicació que desenvolupem”.

Totes dues aplicacions, així com les centenars que ja existeixen, són un pas endavant en la prevenció de les afectacions que poden patir les persones diabètiques i en la comoditat a l’hora de tractar-les.

Comments are closed.