Nou retard en el calendari del futur Parc del Nord

La Comissió Parc del Nord denuncia que l’equip de govern incompleix de forma repetida els seus compromisos respecte al Parc del Nord, que ha de ser, algun dia, el segon parc urbà de la ciutat. Els membres de les entitats veïnals que el reivindiquen asseguren que el govern no ha complert “res de res”. El regidor d’Espai Públic assegura que s’han acumulat un munt d’inconvenients.

Els veïns que impulsen el Parc del Nord des de fa una dècada i mitja critiquen l’executiu municipal perquè “a dia d’avui no hi ha ni projecte redactat, ni quantificació del cost ni calendari d’execució”, segons han presentat en un acte aquest dimarts a Ca n’Oriac. El govern local s’havia compromès a fer una empenta al projecte aquest any, que ja va quedar minvada després que quedés desert el concurs d’idees el passat estiu.

Membres de la Comissió del Parc del Nord, aquest dimarts. Autor: cedida.
Membres de la Comissió del Parc del Nord, aquest dimarts. Autor: cedida.

L’executiu presidit per Maties Serracant es va comprometre llavors a redactar les bases d’un nou concurs, ja que en l’anterior només s’havien presentat dos projectes i cap dels dos satisfeia el jurat. Però el calendari es tornarà a allargar ja que en el millor dels casos les obres no començaran fins d’aquí a un any o un any i mig. El govern busca ara la complicitat del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i el Col·legi de Biòlegs de Catalunya per augmentar la participació.

Les bases no es van fer prou bé: abans de la crisi a qualsevol concurs es presentaven un munt d’empreses però ara cal donar algun incentiu per facilitar que es presentin i fer una pre-selecció; a més ara hem buscat la implicació activa dels col·legis professionals i abans no ho van fer prou”, assegura el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC). Per postres, la Llei catalana de l’Arquitectura ha canviat aquest estiu, i l’adaptació ha comportat un retard d’un dos mesos adicionals. “És increïble que es convoqui un concurs d’idees però com que són incapaços de fer una difusió adeqüada només es presentin dues propostes que van ser descartades; i ara diguin que tornaran a convocar fent una difusió més gran”, asseguren fonts de la Comissió del Parc del Nord.

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC), ha reconegut a iSabadell que “abans de l’octubre de 2018 no començaran les obres, si tot va bé”. Guerrero reconeix que “si fos veí de la zona també estaria emprenyat; al Parc del Nord s’han acumulat desgràcies com l’abocament de terres per part de la Generalitat; han tingut mala sort i mala gestió entre administracions”.

Obres complementàries

El projecte per aquest 2017 preveïa altres treballs complementaris, com senyalitzar els camins interiors del parc. Però “res de res”, segons la Comissió. Guerrero envia l’inici d’aquests treballs ara fins la propera primavera. Al març la Comissió del Parc del Nord ja mostrava públicament el seu temor a nous retards, com s’han vist ara (més info: ‘Repensant el Parc del Nord‘).

Entre 18 i 20 milions d’euros

El futur Parc del Nord inclou tota l’àrea verda i part dels seus entorns. Entre el projecte es contemplarà reurbanitzar la Ronda Collsalarca, la façana del Torrent del Capellà i la Plana del Pintor al riu Ripoll, una nova rotonda a la carretera de Castellar i la connexió entre el Parc del Nord i el riu Ripoll. En total, entre 18 i 20 milions d’euros, segons Guerrero, que s’haurien de fer, quan comenci tot plegat, en diverses fases.

Foto portada: el Parc del Nord, des del Torrent del Capellà. Autor: David B. 

Comments are closed.