Una de les mobilitzacions de la PAHCS, fa uns mesos. Autor: David B

Aprovada l’ordenança per multar amb fins a 18.000 euros els propietaris de pisos buits

El ple municipal va validar dimarts el darrer pas per sancionar els propietaris amb immobles buits que no els posin al mercat. Amb l’única oposició del Partit Popular, s’acaba així una de les propostes per intentar fer aflorar al mercat més pisos i reduir els milers d’habitatges buits que hi ha a Sabadell.

La tinenta d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés (PSC) va defensar una mesura compromesa des del mes de febrer de l’any passat a petició de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), després que ajuntaments com el de Terrassa apliquessin les primeres sancions a propietaris de pisos a finals de l’any 2013. En aquest temps, s’ha posat en marxa una nova ordenança fiscal i una ordenança per verificar els habitatges buits. L’ordenança es basa en la Llei pel dret a l’habitatge de 2007 i la seva elaboració ha comptat amb l’assessorament de la UAB. La regidora Farrés ha apuntat que l’objectiu és detectar habitatges buits i mobilitzar-los al mercat. S’entén com a pis buits aquell desocupat durant més de dos anys.

Es posarà en marxa un pla també un pla d’inspeccions, que s’enviarà al proper ple municipal. Es començarà per les zones on s’ha aplicat la Llei de Barris que a Sabadell son els barris de Torre-romeu, Can Puiggener i l’entorn del riu Ripoll així com la zona sud de la ciutat (Espronceda, Campoamor, Les Termes i la Creu de Barberà). El pla marca que primer s’inspeccionaran els pisos amb patologies estructurals, problemes de convivència a causa de la desocupació, amb problemes de salubritat o d’ornat. La Policia Municipal verificarà sobre el terreny si un habitatge està buit i després es farà una inspecció in situ de l’interior de l’immoble. Els propietaris de pisos buits hauran de justificar perquè no els posen al mercat. S’iniciarà així un procés que inclou l’abonament d’una taxa per la inspecció i que pot acabar amb tres sancions de 3.000, 6.000 i 9.000 euros, 18.000 euros en total. S’entèn com a justificacions acceptades el trasllat per canvi de lloc de feina, el canvi de domicili per una situació de dependència i el fet que la propietat de l’habitatge sigui objcte d’un litigi judicial pendent de resolució.

La Cambra de la Propietat va al•legar contra l’ordenança, perquè creu que no és la via de mobilitzar el parc d’habitatges buits. La seva al•legació s’ha desestimat.

Foto portada: Una de les mobilitzacions de la PAHCS, fa uns mesos. Autor: David B

 

2 Comments