Els 5.000 musulmans de Sabadell inicien el Ramadà

  • La  comunitat islàmica inicia un dels cinc pilars de l’Islam: el dejuni i abstinència.

  • L’oratori de Torre-romeu trenca conjuntament el dejuni amb un acte públic.

Els musulmans de tot el món han iniciat aquest diumenge el ramadà, el dejuni obligatori, que constitueix un dels cinc pilars de l’Islam, i es basa en el dejuni i l’abstinència durant les hores del dia. El centre cultural Anassiha, l’oratori de Torre-romeu, ha celebrat aquest dilluns un acte comunitari per trencar el dejuni.

Un centenar de persones s’han reunit al petit oratori de Torre-romeu, al carrer de Terradets. Des de les vuit del  vespre, s’han anat aplegant fins que aproximadament a les 21.30 hores s’ha trencat el dejuni després de diverses oracions. Mentrestant, el president de la comunitat islàmica Anassiha, Mohamed Chtaibat, ha explicat als presents el significat del Ramadà. Chtaibat manté que més enllà dels aspectes més coneguts del Ramadà (el dejuni i l’abstinència) el més important és “deixar fora els mals comportaments” i assegura que el dejuni permet depurar el cos, així com desenvolupar l’autocontrol i la paciència. També ha assegurat que s’inicia el mes de la zakât o l’almoïna obligatòria, un altre dels pilars de l’Islam (com la declaració de fe, l’oració cinc cops al dia, el Ramadà i la peregrinació a la ciutat santa de La Meca).

Moments abans de trencar el dejuni. Autor: J.d.A
Moments abans de trencar el dejuni. Autor: J.d.A

Es preveu que aquest Ramadà sigui un dels més sacrificats dels darrers anys, ja que es celebra entre finals de juny i les primeres setmanes de juliol i els dies són molt llargs. La mitjana d’hores d’abstinència serà d’unes 16 hores cada dia.

Presència institucional

Acte seguit, ha pres la paraula l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, que ha acudit acompanyat del regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, i la cap de l’Oficina de Nova Ciutadania, Olga Jiménez, així com també membres del Grup de Diàleg Intereligiós. Sánchez ha agraït als membres de la comunitat els seus intents per fer entendre la cultura musulmana a Sabadell. Un esforç de “pedagogia” per explicar unes creences sovint “mal vistes” per diversos motius històrics i culturals. Sánchez ha defensat que els musulmans puguin mantenir les seves arrels “malgrat que segurament el més important es troba en el vostre futur i el dels vostres fills”.

Els assistents, un cop trencat el dejuni. Autor: J.d.A.
Els assistents, un cop trencat el dejuni. Autor: J.d.A.

Un centenar de persones, majoritàriament homes adults i també bastants infants, tant magribins com subsaharians del barri, han seguit l’acte. L’imant del centre ha fet una oració, tot esperant l’hora del trencament del dejú. Un cop arribada, la comunitat s’ha disposat en ple a resar, i han acabat l’acte tastant el menjar dolç i salat que s’ha preparat i disposat per a tothom.

Propers actes

En el descurs del trencament del dejú, un representant dels Mossos d’Esquadra ha fet públic que el dia 25 faran un acte per explicar l’anomenada ‘Operació pas de l’estret’ a l’oratori dels Merinals per facilitar informació a aquelles persones que hagin de creuar l’estret de Gibraltar aquest estiu.

Així mateix, Chtaibat ha avançat que els diversos oratoris musulmans de Sabadell faran en breu un campanya de donació de sang.

Sabadell i l’islam

Segons diverses dades, a Sabadell resideixen unes 5.000 persones que, en major o menor grau, tenen arrels musumanes. La major part procedeixen del Marroc però també de països de l’Àfrica negra com Senegal, o asiàtics com el Paquistán. Diversos barris de la ciutat tenen oratoris musulmans, coordinats per diverses comunitats musulmanes. Hi ha a Can Puiggeneer, Torre-romeu, Campoamor, Gràcia i Els Merinals. Les comunitats islàmiques de Sabadell es troben al Comitè de Mesquites de Sabadell, que recentment ha canviat els seus representants. El comitè organitza cada any diversos actes per a tota la comunitat islàmic, com la fi del ramadà o la festa del xai.

2 Comments