Foto portada: María Campuzano (Grup Promotor de la ILP), Serracant, Fernàndez i G. Fernàndez. Autor: cedida / Aj. Sabadell

Fernàndez exhorta la SAREB a destinar els seus 244 pisos a emergència social

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha demanat a la SAREB ( o banc dolent) que destini els seus 244 habitatges a Sabadell a emergència social. Ho ha de fer en compliment de la llei de mesures contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica (ILP Habitatge). Segons la Generalitat, a Sabadell hi ha uns 1.450 pisos buits propietat de grans tenedors.

L’Ajuntament té la xifra, el propietari i la localització dels immobles buits des de fa uns dies, segons ha fet públic el tinent d’alcalde d’Habitatge, Maties Serracant (Crida). Però no han volgut fer públics els propietaris fins analitzar totes les dades. En canvi, sí han volgut assenyalar la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), més coneguda com el ‘banc dolent’ per tenir 244 pisos a Sabadell buits. L’alcalde, Juli Fernàndez, assegura que ja els han exigit que posin els pisos a disposició dels fons d’emergència social.

Ara tenim uns 250 pisos per emergència social a Sabadell i amb els de la SAREB doblaríem el parc”, ha assegurat Fernàndez, qui assegura que és una de les primeres mesures preses per l’executiu municipal per desplegar la llei 24/2015, derivada de la ILP Habitatge.

De fet, aquest divendres, al centre cívic de Can Deu, mig centenar de tècnics municipals han assistit a una jornada de formació, amb assistència d’entitats i moviments socials, per desplegar la llei. “La dignitat dels ciutadans ara és llei. I aquesta eina és un tresor”, ha assegurat Fernàndez. De fet la normativa catalana del Parlament de Catalunya limita en gran mesura els processos hipotecaris i estableix garanties en el tall dels subministraments (llum, aigua i gas). Segons Serracant, en desenvolupament de la llei ja hi ha hagut propietaris que han ofert un lloguer social en 17 casos. En la majoria es tracta de pisos de la banca i en bona part del BBVA (qui va quedar-se amb Unnim l’any 2012). El preu proposat ha estat d’entre 23 i 200 euros per pis, en la majoria dels casos acceptada pels seus ocupants.

Al Constitucional?

El desplegament de la llei, però, té un interrogant. El govern espanyol no descarta portar el text al Tribunal Constitucional, ja que creu que bona part de les obligacions als propietaris vulneren la Carta Magna. Tenen temps fins el mes de maig de l’any vinent.

Cap sanció de moment

D’altra banda, Serracant ha assegurat que el govern encara no ha obert cap procediment sancionador contra els grans tenedors d’habitatge a la ciutat, com permet l’ordenança municipal aprovada a tal efecte. “Volem formar i que tothom conegui el marc normatiu i no fer titulars buits ara per ara. A la llarga aquesta eina però serà útil també”, en referència a les sancions (més info: ‘Aprovada l’ordenança que permet multar amb fins a 18.000 euros els propietaris de pisos buits‘).

Per la seva part, el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC), ha explicat com el número de prestacions per pagar la llum ha passat de 16 l’any 2008 a més de 2.800 l’any passat. Es mostra esperançat pel desplegament de la llei derivada de la ILP perquè “dóna drets i no caritat” però tot i així recomana a les famílies amb problemes per pagar la llum, l’aigua o el gas que es posin en contacte tan aviat com puguin amb Serveis Socials.

Foto portada: María Campuzano (Grup Promotor de la ILP), Serracant, Fernàndez i G. Fernàndez. Autor: J.d.A.

Comments are closed.