Foto portada: la foneria Suñer, fa uns anys. Autor: David B. 

L’Ajuntament obre un expedient disciplinari a la Foneria Sunyer

Un estudi tècnic encarregat per l’Ajuntament ha detectat un focus d’emissió de gasos fora de la normativa vigent que ha obligat a l’administració a intervenir. Alhora, l’associació veïnal expressa els seus dubtes sobre l’efectivitat d’aquestes mesures.

Darrerament han aparegut diverses pintades i pancartes a la zona al voltant de la Foneria Sunyer, ubicada al carrer de Balmes, denunciant els sorolls, les pudors i els possibles efectes tòxics de l’esmentada empresa.L’Associació de Veïns de Sant Oleguer-Sol i Padrís fa uns 15 anys que denuncia aquesta situació i cerca solucions al problema.

El passat 21 d’abril es va realitzar una reunió entre el regidor de Via Pública, Xavier Guerrero (ERC), amb representants veïnals on se’ls va donar a conèixer l’estudi d’un centenar de pàgines realitzat durant mesos per una empresa de la Generalitat de Catalunya sobre la foneria. Segons Guerrero, aquest estudi ha detectat que la sonometria compleix amb els paràmetres establerts amb la normativa vigent, però no així amb un dels nou focus emissors, circumstància que podria provocar les males olors que pateix la zona.

Fundició Sunyer
Pancarta de l’Associació de Veïns a la Gran Via. Autor: Cedida.

Per la seva banda, Ernest Espinós, vocal de temes socials de l’Associació de Veíns de Sant Oleguer-Sol i Padrís, considera respecte als sorolls que aquests no són constants, sinó puntuals, sobre tot a la nit, causats per moviments de les grues i que probablement per això l’estudi no els ha detectat. També, es mostrà escèptic sobre que només existeixi un focus d’emissions fora de normativa. “Ens ho hem de creure”, assegura.

Mesures disciplinàries  

Aquest estudi ha obligat a l’Ajuntament a intervenir i presentar un expedient disciplinari contra l’empresa que podria desembocar en un expedient de revocació de la llicència d’activitats en el cas que Foneria Sunyer no esmenés les irregularitats detectades. De totes formes, l’empresa disposa de 30 dies hàbils per presentació al·legacions o bé pot interposar un recurs de reposició a l’expedient disciplinari que pot o no ser estimat per l’Ajuntament. Fins i tot, sempre podrien acudir als tribunals de justícia per impugnar una eventual sanció per part de l’administració local. Per això, el regidor de Via Pública pensa que el procés de caràcter“garantista” podria ser bastant llarg.

D’altra banda, a petició dels veïns, la regidoria de Salut està fent gestions per tal de realitzar un estudi epidemiològic a fi de comprovar si a la zona existeix una incidència d’afeccions al·lèrgiques o asmàtiques superior a altres barris de la ciutat.

Espinós ha expressat els seus dubtes, compartits per gran part del veïnat, respecte a una empresa que “treballa en precari i que sap que un dia o altre haurà de marxar” del carrer de Balmes, per la qual cosa “vol estalviar-se diners”. En aquest sentit, ha assegurat que des de l’associació veïnal volen “donar un pas endavant” i expressar clarament que “no volem l’empresa al barri”. Tanmateix, ha matisat que, a diferència dels equips de governs de Manuel Bustos, que no van fer res, aquest govern municipal “s’ha posat al costat del veïns”. Una actitud positiva, però que no ha esvaït la “incredulitat de molts veïns i veïnes”. Per això, afirma, que continuaran batallant fins fer fora l’empresa del barri.

Entre finals de juny i principis de juliol està prevista una reunió entre Ajuntament i l’Associació de Veïns de Sant Oleguer- Sol i Padrís per fer un seguiment de l’estat de la qüestió.

Foto portada: La foneria del carrer Balmes, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.