Parc Agrari

Pla especial de camins: “Una nova forma d’entendre Sabadell”

  • L’Ajuntament presenta l’avantprojecte de xarxa de camins, que vol pactar amb municipis veïns, propietaris i partits.

  • Asseguren que vertebrarà millor la ciutat, popularitzarà els espais oberts i renovarà el coneixement del patrimoni.

L’Ajuntament ha presentat aquest divendres l’avantprojecte de xarxa de camins. Una planificació per afavorir l’esport, el lleure, la natura o el patrimoni de la ciutat que el consistori assegura marcarà una “nova forma d’entendre la ciutat”. Aixó, si més no, ha assegurat el regidor de Sostenbilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluis Monge. L’alcalde, Juan Carlos Sánchez, més escuet, manté que la xarxa permetrà valorar com mereixen els espais oberts de la ciutat.

En paraules de Monge, tradicionalment s’ha entès la ciutat com aquell conjunt de barris i zones verdes urbanitzades i s’ha deixat en segon lloc tota una sèrie d’espais no urbanitzats, com el riu Ripoll, els espais agrícoles del nord i l’oest de la ciutat o la zona de Sant Nicolau, Torre-romeu i la riera de Santiga. Ara la xarxa de camins voldrà que dialoguin més i millor. De fet, bona part de la ciutadania s’ha apropiat dels espais verds i hi fa vida, esport o cultura. Els 7 quilòmetres de riu Ripoll estan plens gairebé a tothora de corredors i passejants, com també les zones més al nord de la ciutat i d’altres.

El que es vol fer és partint de la base de camins ja existents (que es pot xifrar en un 90 per cent dels 164 quilòmetres que té la proposta de l’Ajuntament), construir una sèria de camins més per crear una xarxa. El projecte implica parlar amb els municipis veïns i arribar a acords (Barberà, Polinyà o Castellar) i també amb els propietaris agrícoles i forestals, que sovint veuen amb recel l’ús públic d’uns terrenys privats.

Fa anys el riu Ripoll era una claveguera a cel obert fins que es va apostar per la seva recuperació i ús públic fins arribar al que és avui dia: un espai molt estimat pels ciutadans. En aquesta línia plantegem la nova xarxa de camins amb dos criteris: per un costat el concepte de xarxa i de fer circuits que es poden ampliar en funció del que cada ciutadà vulgui fer i per altra banda el concepte de proximitat. És un projecte que ens il·lusiona”, assegura el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluis Monge, que ha recordat que és un projecte apadrinat pel seu predecesor en el càrrec, Ricard Estrada (va dimitar com a conseqüència de la seva imputació en una peça del cas Mercuri).

Tot i les paraules, el consistori no vol entrar a marcar un calendari ni tampoc una inversió necessària. Asseguren que porten des de l’inici del mandat treballant en el projecte i que si ara l’han presentat és perquè ja hi ha una certa definició, tot i que no és definitiva. Tot i així, si tot va bé creuen que el pla especial de la xarxa de camins de Sabadell s’hauria d’aprovar aquest mandat, és a dir, abans de les properes eleccions de 2015.

Xarxa de camins
Monge i Sánchez, presentant l'avantprojecte. Autor: J.d.A.

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que el projecte permetrà superar la dicotomia entre urbanitzable i no urbanitzable i mantenir el caràcter, protecció i valors dels espais oberts de la ciutat.

El projecte connectarà de forma integral i amb diversos camins elements naturals com el Parc Agrari, Sant Julià d’Altura, el torrent de Colobrers, la riera de Santiga, el santuari de la Salut, Sant Nicolau, el riu Ripoll amb espais oberts urbans com el parc de Catalunya, el parc Central del Vallès, el parc del Nord o l’eix de zones verdes al voltant de la ronda Europa (parc de Can Gambús-parc d’Ordessa-parc de la Romeua). Tot valorant que hi ha espais, com el torrent de Colobrers, molt sensibles i pels quals la popularització pot ser perillosa.

Foto portada: Quatre persones caminant pel Parc Agrari de Sabadell, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.