Foto portada: subestació elèctrica, fa uns mesos. Autor: David B.

Rehabilitaran la subestació elèctrica

Endesa invertirà 5,5 milions per reformar la subestació elèctrica de Sabadell, ubicada a la carretera de Prats. Les obres van començar fa una mica més de dos anys i acabaran la propera tardor. S’hi inclou la reforma de l’edifici històric, que aquest any fa 100. 

La subestació de Sabadell dóna servei a 56.000 clients de set municipis vallesans, segons informa l’empresa en un comunicat. La subestació té 23 línies de mitjana tensió i alimenta 56.000 clients, la major part de Sabadell però una part també de Castellar, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Caldes de Montbui i Lliçà d’Amunt.

La part del darrera de la subestació, quan es va construir. Autor: cedida.
La part del darrera de la subestació, quan es va construir. Autor: cedida.

S’està treballant en la millora tecnològica de la subestació. Consisteix en substituir el parc a l’aire lliure d’alta tensió per una nova sala GIS (subestació elèctrica encapsulada), que permetrà disposar de la mateixa infraestructura però en un espai més segur. També es reforma la sala de cables i la sala de cel·les de mitja tensió.

A la pràctica tot plegat significarà retirar tot l’aparellatge elèctric convencional al voltant de la subestació. Es farà una nova tanca i el carrer de Valldaura guanyarà 3,2 metres de vial.

Rehabilitació de l’edifici històric

A més, es rehabilitarà l’edifici històric, que es va començar a construir tot just ara fa 100 anys, tot i que va entrar en servei l’any 1920. Es tracta d’un edifici d’arquitectura noucentista, de dues plantes i amb coberta de volta catalana, amb gran simplicitat. La construcció era considerada la ‘central’ de la Catalana de Gas i Electricitat de Sabadell, ja que era la que tenia més potència transformadora.

Obres de la subestació, l'any 1918. Autor: cedida.
Obres de la subestació, l’any 1918. Autor: cedida.

Les façanes de la carretera de Prats de Lluçanès i el carrer Valldaura estan catalogades, com també la coberta. La rehabilitació haurà de substituir paraments verticals i repicar el revestiment.

Foto portada: la subestació, fa uns mesos. Autor: David B.