Castell de Can Feu

Serracant: “cal buscar alguna solució per preservar el castell de Can Feu”

Aquest dimarts membres de l’Associació Cultural Can Feu juntament amb el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, la regidora de Cultura Montserrat Chacón, i els regidors d’Unitat pel canvi, Joan Berlanga i Ramón Vidal, han visitat les instal·lacions del castell de Can Feu que es troben en avançat estat de degradació. Per l’Associació Cultural Can Feu és un gir històric en les seves relacions amb el consistori.

El castell de Can Feu va ser construït entre l’any 1881 i 1885, sobre una masia del segle XVII, formant part del patrimoni sabadellenc des de fa més d’un segle. Des de la mort del seu propietari, el noble Josep Nicolau d’Olzina, l’any 1924, el castell va començar la seva degradació, ja que es va buidar pràcticament de tot el mobiliari i no s’ha fet cap tipus de manteniment des d’aquell moment. Per poder aturar aquest deteriorament del castell, l’Associació Cultural Can Feu ha realitzat una visita amb els membres del nou consistori per poder trobar una fórmula per poder obrir aquest espai a la ciutat.

El primer tinent d’alcalde, Maties Serracant, ha manifestat:

Amb la visita hem pogut veure l’estat de degradació en el que es troba el castell” i ha assegurat que ”el nou govern municipal té un compromís absolut amb la preservació i l’ús del patrimoni de la ciutat. En el cas del castell de Can Feu, tenim una situació jurídica complexa respecte a la titularitat i a les obligacions de la preservació, per això el govern es posarà en contacte amb la propietat dels terrenys i revisar el conveni que tenim subscrit des de l’any 2007″.

D’altra banda, Serracant ha asegurat que “cal buscar una solució per la preservació d’aquest patrimoni. La situació actual impedeix la correcta conservació d’aquest espai que cal desencallar”.

González, Chacón, Serracant, Berlanga i Vidal, al castell. Autor: David B.
González, Chacón, Serracant, Berlanga i Vidal, al castell. Autor: David B.

El president de l’Associació Cultural Can Feu, Aleix González Campaña, ha manifestat que “el motiu d’aquesta trobada ha estat per donar a conèixer al nou consistori l’estat precari i de vergonya amb el que es troba actualment el castell”.

És una pena que el què havia estat el lloc neuràlgic de la cultura i del patrimoni de Sabadell estigui completament abandonat i en estat ruïnós”, ha assegurat González.

D’altra banda ha valorat molt positivament la visita “perquè els regidors no coneixien la magnitud del problema que tenim aquí al davant. Han pogut veure el castell sencer i han pogut veure la falta de manteniment i posar fil a l’agulla per desencallar i poder donar algun tipus d’ús al castell”, ha dit González.

Propostes de dinamització

De cara a poder obrir l’espai del castell a la ciutadania, els membres de l’ l’Associació Cultural Can Feu han proposat a l’Ajuntament crear un conveni a tres bandes, entre la propietat del castell (l’empresa Mas Duran SA), el consistori i la pròpia entitat, per convertir-se en els dinamitzadors culturals d’actes i visites a les parts accessibles del castell i encarregar-se de mantenir l’edifici i de tenir horaris d’obertura al públic juntament amb un punt d’informació.

Estat exterior. Autor: David B.
Estat exterior. Autor: David B.

L’entitat proposa convertir l’espai del pati d’armes en un lloc on fer diverses activitats, com cinema a la fresca o exposicions. Una altra de les propostes és replantar el jardí romàntic de 9.500 metres quadrats i convertir la planta noble en un espai museístic recuperant la seva aparença del segle XIX.

Foto portada: exterior del castell. Autor: David B.

Comments are closed.