Carrer Fuerteventura 70

Sorpresa i malestar entre mig centenar de veïns dels Merinals per l’impost de la plusvàlua

  • Ciutadans afectats pel trasllat de pisos als Merinals, sorpresos per haver de pagar la plusvàlua.

  • Durant més d’una dècada, el consistori va deixar de cobrar l’impost a uns 500 veïns.

Una cinquantena de veïns del barri dels Merinals han vist en el darrer mes amb sorpresa com l’Ajuntament els demana una mitjana de 1.500 euros en concepte de l’impost de la plusvàlua. Els veïns, que han canviat de pis al viure en habitatges amb aluminosi, creuen que s’ha calculat malament l’operació i demanen, de moment sense èxit, solucions al consistori. El cas ha fet emergir que durant anys centenars de persones en la mateixa situació no van pagar res.

La situació estableix un cert greuge comparatiu amb la resta de veïns traslladats anteriorment, a l’any 2012, uns 500, que no van pagar l’impost municipal, segons argumenta l’associació de veïns dels Merinals i confirma l’actual govern municipal. Segons el vocal de Cultura de l’entitat, Francisco García, tampoc la van pagar els veïns traslladats a Espronceda fa uns anys pels problemes dels antics gratacels ni alguns dels veïns d’una desena dels anomenats ‘barris d’ADIGSA’ a tota Catalunya.

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, confirma a iSabadell que uns 500 veïns dels Merinals no van haver de satisfer la plusvàlua estant-hi obligats. Va ser en l’època dels governs socialistes. Per què? Rubio no ho detalla però manté que, en tot cas, va ser per una “ordre política”. “L’Ajuntament no va enviar els rebuts”, sosté.

Malgrat tot, els veïns que han d’afrontar ara l’impost no demanen quedar exonerats. Més aviat el que no accepten és la quantia.

Ens trobem amb persones que porten 25 anys, tota una vida, esperant el seu nou pis i ara se’ls demanen fins a 2.500 euros de cop. Aquesta quantitat suposa entre quatre i sis mensualitats de la majoria dels veïns”, lamenta el representant veinal.

L’error al seu parer és el càlcul del valor del sòl. Van transmetre el seu habitatge a l’antic Institut Català del Sòl (INCASOL), que en va fer una valoració aproximada d’entre 9.000 i 10.000 euros per pis. García sosté que amb aquestes valoracions, el valor del sòl seria d’uns 2.000 euros. I amb aquesta xifra la plusvàlua seria de 200 o 300 euros, però “mai” dels 1.500 o 2.500 que l’Ajuntament els demana ara. “Hi ha un error evident en la valoració del sòl que condemnarà famílies modestes a pagar el que no tenen”, diu el veí, acompanyat de documentació legal sobre la matèria.

El representant de l'AA.VV Merinals, Francisco García. Autor: David B.
El representant de l’AA.VV Merinals, Francisco García. Autor: David B.

García s’ha reunit amb l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i amb el tinent d’alcalde Maties Serracant. Segons el seu testimoni s’han compromès a estudiar a fons el cas, però el termini per pagar l’impost ha vençut en molts casos i ara els veïns corren un nou risc: “a sobre de la injustícia que s’està fent rebran un recàrrec del 25 per cent per no pagar a termini”, lamenta García, qui demana solucions urgents a l’executiu municipal.

Rubio aconsella pagar i esperar

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, aconsella els veïns que paguin el rebut i insisteix que el consistori està buscant solucions jurídiques. “Compartim que tot plegat té un punt d’injustícia. Però hem de buscar les fórmules addients”, afegeix. D’altra banda, anima els afectats a presentar al·legacions si consideren que el valor del sòl està mal calculat.

Polígon Merinals

Les patologies estructurals als edificis del polígon Merinals descobertes a començaments dels anys 90 del segle passat han de comportar el trasllat d’uns 600 habitatges. El termini previst inicialment era fer tot el procés en 10 anys. “En portem 25 i encara falten blocs”, precisa Garcia. Fins ara els residents a 500 pisos ja s’han traslladat.

Foto portada: els residents al número 70 del carrer Fuerteventura són els principals afectats per la plusvàlua. Autor: David B. 

One Comment