30 anys de gegants al barri de Gràcia

  • Més de 40 gegants de 19 colles diferents participen a la 27ena trobada gegantera.

  • La colla de Geganters de Gràcia la formen mig centenar de persones.

Els Geganters de Gràcia celebren els 30 anys del naixement de la primera geganta del barri, la Gràcia o la Gracieta, com l’anomenen de forma més afectuosa. La colla de Geganters i Grallers de Gràcia han celebrat durant la Festa Major del barri de Gràcia de Sabadell el 30è aniversari del naixement de la primera geganta del barri, realitzant el pregó, la plantada de gegants i una cercavila posterior.

Els geganters han obert la Festa Major del barri amb un pregó diferent, protagonitzat pels gegants, obrint la festa i els dies de celebració de l’aniversari de la geganta Gràcia.

Diumenge més de 40 gegants de 19 colles geganteres arribades des de diferents indrets de Catalunya han participat a la 27ena edició de la trobada gegantera del barri de Gràcia de Sabadell. Les colles de Sant Fruitòs, Manresa, Matadepera, Vila-seca, Roda de Ter, Ribes de Freser, Palau Solità i Plegamans, Rubí, Hospitalet, Badia, Barberà i Sant Quirze han estat presents per a celebrar l’aniversari de la Gràcia amb una plantada a la plaça del Treball i una cercavila pels carrers del barri. Els Gegants de Sabadell, de la Concòrdia, de l’Associació Andi, els Gegants del Rodal i els de la Creu Alta han acompanyat als gegants de Gràcia en aquesta gran cercavila de celebració.

Gegants Gracia

Colla Gegantera de Gràcia abans de començar la cercavila. Autor: David B.

L’anterior cap de colla, Montserrat Beumala, ha estat 28 anys al capdavant de la Colla de Geganters i ha passat el testimoni a l’Albert Gusi, quedant-se com a cap dels músics.

Ser gegantera és part de la meva vida, des de que era petita fins que m’he fet gran. Els meus fills han nascut a la colla. La colla és part de la meva família”, assegura Beumala.

Albert Gusi, cap de colla dels Gegants de Gràcia des de fa cinc anys, tot i que en forma part des de que era petit, s’ha mostrat satisfet de la participació de tantes colles arribades d’arreu de Catalunya.

De moment no tenim previst ampliar la família dels gegants, tenim moltes actuacions i activitats per al 2014, ara estem centrats en això. Tal com vam dir al pregó de festa Major, tothom que vulgui formar part de la colla, només cal que s’acosti a algú vestit de verd i ens ho digui”.

La història dels gegants de Gràcia

La Gràcia va néixer l’any 1983 en motiu del desè aniversari de l’Agrupació de Veïns de Gràcia, per fomentar la cultura catalana. La Gràcia representa a la pubilla del barri. Té una alçada de 2,65 metres i pesa 45 quilograms.

L’any 1990 va néixer el segon gegant de Gràcia, l’Anselm (en honor a Anselm Clavé), un filador que homenatja al sector tèxtil del barri. Té una alçada de 3,10 metres i pesa 65 quilograms. Aquest mateix any l’entitat Comerç Centre de Sabadell va oferir la Ceba, construïda l’any 1983, per acompanyar als dos gegants.

Gegants

En Xenan, l’Elionor i la Gràcia, aquest diumenge. Autor: David B.

L’any 2000 es constitueix la colla de Geganters i Grallers de Gràcia com a entitat independent de l’Agrupació de Veïns, amb el projecte de construir dos nous gegants. L’any 2.003 es bategen els dos nous gegants, en Xenan i l’Elionor. En Xenan representa un treballador del tèxtil del barri, de principis del segle XX. Te una alçada de 3.65 metres i pesa 36 quilos. L’Elionor representa una noia que anava a rentar roba als safareigs del barri. Té una alçada de 3,57 metres i un pes de 36 quilos.

Finalment, l’any 2.008, en commemoració dels 25 anys de l’entitat, es presentà la Gralla, un gegantet per ser portat pels més petits. Té una alçada de 2,11 metres i un pes de 12 quilos.

Foto portada: Plantada de gegants a la plaça del Treball, aquest diumenge. Autor: David B. 

, , , ,

728x90 ofertas
Els comentaris estan tancats.