Elisabeth Santacruz (Aigües Sabadell): “cal una major conscienciació social i implicació”

CONTINGUT PATROCINAT
Elisabeth Santacruz és directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües Sabadell.
Pot explicar-nos quin servei presta a la ciutat?
Aigües Sabadell gestiona el servei municipal d’aigües de la ciutat i altres etapes del cicle integral de l’aigua, com ara la depuració i la reutilització.
De quina forma tenen presents les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, l’estalvi d’aigua o el desenvolupament sostenible?
Hem integrat el Desenvolupament Sostenible a la nostra estratègia empresarial. Tenim l’obligació de generar el mínim impacte, retornant-los al medi en les millors condicions. L’abordem des de tres eixos principals: el mediambiental, el de les persones i la implicació social. Aquest any és el tercer que hem fet públic el nostre informe anual de Desenvolupament Sostenible, que es pot consultar a www.aiguessabadell.cat/ds.
Organitzen la seva empresa a nivell laboral amb alguns criteri que minimitzi l’impacte ambiental?
Aquest últim any hem fet accions, com ara avançar en la incorporació de vehicles elèctrics i híbrids al nostre parc mòbil, implantar l’ISO 22000 de seguretat alimentària o l’ISO 50001 d’eficiència energètica. La reutilització de l’aigua també és una de les nostres prioritats.
Tenen algun tipus d’activitat de sensibilització ambiental?
El nostre referent de sensibilització és el programa educatiu EDUCASSA, que aquest passat curs escolar ha arribat a la seva 30a edició. Cada curs hi participen prop de 5.500 alumnes de la nostra ciutat..
Un altre aspecte destacat de la nostra activitat és el voluntariat ambiental. A més, Aigües Sabadell se suma a altres iniciatives ambientals que diverses entitats i associacions organitzen a la ciutat, com ara la Festa del Ripoll.
Cada sabadellenc consumeix 97 litres d’aigua per dia. Com valoren aquestes xifres?
A Barcelona es consumeixen 102 litres per habitant i dia. A París, 120; a Madrid, 131 i a Oslo, 197. A Aigües Sabadell hem presentat aquest 2017 els que, sota el nostre punt de vista, són els ’10 èxits’ sabadellencs amb l’aigua i el baix consum per habitant i dia és un d’ells..
Quin camí per recórrer hi ha en la regeneració i reutilització d’aigues a Sabadell?
Disposem de 25 km de xarxa de regenerada i 55 punts de subministraments i, en l’actualitat, l’aigua regenerada s’utilitza per a usos que no són de boca, com ara el reg de parcs i jardins, la càrrega de camions cisterna per a la neteja de carrers i fins i tot per a usos recreatius i processos industrials que permeten estalviar aigua potable. Aquesta iniciativa es porta a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell. Però hi ha camí per recórrer. Iniciatives com ara la implantació de doble xarxa al polígon de Sant Pau de Riu-sec són el model a seguir.
Creu que Sabadell pot millorar la gestió en l’àmbit de la sostenibilitat i les energies sostenibles?
Hem de seguir treballant per implantar l’anomenada economia circular, en la qual la valorització dels residus i l’eficiència energètica són fonamental.
Creu que la societat en general està prou conscienciada amb el problema del canvi climàtic i les polítiques per combatre’l?
Estem en el bon camí. Però cal una major conscienciació social i implicació per frenar el canvi climàtic i promoure el desenvolupament sostenible.
Trobaria oportú obrir una taula de debat i reflexió a la ciutat per aquest tema, oberta a l’administració, les entitats, les empreses i la ciutadania?
Qualsevol marc de debat i diàleg en aquest camp és positiu. Aprofitar les sinèrgies entre els diferents actors de la nostra societat serà beneficiós per a la implantació de projectes que tinguin com a objectiu el desenvolupament sostenible.

Comments are closed.