Joan Vila. Autor: Cedida.

Joan Vila (Comissió d’energia de PIMEC): “Cal modificar la llei que avui impedeix fer autoconsum fotovoltaic”

CONTINGUT PATROCINAT
Joan Vila president de la Comissió d’Energia de PIMEC i gerent de l’empresa LC Paper 1881 S.A.
Des de fa uns mesos, entitats, associacions i persones sensibilitzades amb les conseqüències negatives que està ocasionant el canvi climàtic en les nostres vides i en el futur del nostre entorn, hem anat compartint reflexions i propostes diverses perquè Sabadell impulsi de manera decidida les accions necessàries per contribuir a que la nostra ciutat sigui més sostenible i esdevingui exemple de compromís social i polític amb el medi ambient.
Fins fa poc, les entitats ecologistes eren les que lideraven la lluita contra el canvi climàtic i treballaven a favor del medi ambient. Considera positiu que les entitats econòmiques i socials incorporin també aquesta sensibilitat en el seu dia a dia?
És imprescindible. Si la societat no agafa el canvi climàtic com un repte per al futur del planeta, no el frenarem. La meva opinió és que s’ha de posar la neutralitat en carboni com a valor a l’economia, per exemple incorporant el valor de CO2 a la informació dels productes. Així el mercat podrà ajustar el CO2 a la baixa. el mercat té una força impressionant, només falta que posi l’estratègia que cal.
Quines són les principals tasques de les comissions d’energia que PIMEC té?
La comissió d’energia de Pimec treballa per ajudar a difondre l’estalvi energètic, per a la transició energètica i, en aquest moment, per fer possible l’autoconsum a  les residències i en les empreses. Durant la crisi hem presentat denúncia del que ens ha semblat una apropiació indeguda per part de les companyies elèctriques dels ingressos per factura elèctrica. Hem denunciat un abús per rescatar les companyies elèctriques sense obtenir res a canvi.
Creu que si es lidera una iniciativa contra el canvi climàtic a nivell de serveis públics a Sabadell, això influirà en l’àmbit dels autònoms i les petites i mitjanes empreses?
Tot s’influencia mútuament. ens cal donar senyals a la societat que el camí és aquest, per tant, el que facin els serveis públics té molt de pedagogia. El més important, però, és modificar la llei que avui impedeix fer autoconsum fotovoltaic. Em consta que en aquest moment s’està negociant en el congrés dintre els pressupostos del 2018
Què creu que s’hauria de fer en l’àmbit de la mobilitat per potenciar la sostenibilitat a Sabadell?
El futur de la mobilitat urbana serà el de les bicicletes elèctriques plegables que puguin pujar en el transport públic. Per tant cal posar aquest concepte com a objectiu final i anar fent cap aquí. Cal pensar en punts de càrrega elèctric, microautobusos elèctrics, autobusos de gas híbrids, carrils bici separats de les voreres a peu… i algú haurà de pensar un sistema per aparcar les bicicletes elèctriques sense por que les robin. Ho dic sense que jo sigui usuari de la bicicleta, però és el model més racional.
Com valora l’ús d’energies alternatives com les plaques solars? Pensa que s’ha de potenciar el seu ús?
Les plaques solars són el futur del nostre sistema elèctric, juntament amb les bateries. La peninsula ibèrica és el territori amb més insolació d’Europa. No té sentit que un kWh es generi amb combustible fòssil si es pot generar amb radiació solar, amb el vent, o amb la caiguda de l’aigua. No hi haurà solució fins que no resolem l’encaix solar al sistema elèctric. També pot ser que aquesta electricitat solar provingui d’Àfrica. Avui hi ha en marxa un projecte de 5 GW a Tunísia per exportar-la a França, Malta i Itàlia. Pot ser un bon camí.
Pel que fa a l’estalvi energètic, pensa que seria positiu que s’anés substituint la il·luminació per LEDS a la ciutat?
És el que cal fer. Aquesta il·luminació estalvia molta energia i possibilita un millor control. per exemple podria haver-hi una llum de base i després una il·luminació complementària que s’encengui quan passa una persona. Això ja ho fem a les empreses.
Com es poden traslladar a l’àmbit privat aquestes accions?
A l’àmbit privat només és qüestió de pedagogia, de posar l’objectiu adient, car qualsevol mesura d’estalvi és una millora dels resultats a l’empresa, fet que és més fàcil d’entendre que en una administració pública. Cal fer referents i donar-los publicitat, referents que poden ser públics o privats. a la Garrotxa això ho treballem bé: www.locomotoraenergetica.com
Estaria disposada PIMEC a col·laborar en l’elaboració d’un pla estratègic per complir amb aquests objectius si li demana l’Ajuntament i/o la societat sabadellenca?
És clar. Si està dintre de les possibilitats de Pimec, la pedagogia i l’impuls renovable forma part dels objectius de l’organització.
Estaria disposat a participar en una taula de reflexió i de proposta conjuntament amb d’altres empreses de serveis públics i el propi ajuntament?
Ho fem sovint. Per exemple amb l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, o amb l’ajuntament d’Olot i consell comarcal  de la Garrotxa, amb l’ajuntament de Girona, amb la diputació de Girona.

Comments are closed.