Foto portada: El director de CIPO amb alguns membres de l'entitat. Autor: Cedida.

CIPO, 50 anys donant suport a les persones amb discapacitat intel·lectual

CIPO és una cooperativa sabadellenca sense afany de lucre, que treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental.

Enguany, l’entitat celebra els seus 50 anys, ja que va ser fundada l’any 1968 per un grup de pares i mares de joves amb discapacitat intel·lectual de Sabadell, com una alternativa normalitzada a l’acabament de l’etapa escolar dels seus fills i les seves filles. L’entitat va obrir les seves portes el 6 d’agost de 1968. Parlem amb Xavier Martínez Biosca, director de CIPO.

CIPO celebra enguany el seu 50è aniversari. Com es donarà a conèixer aquesta celebració a la ciutadania?
Tenim previst fer un seguit d’actes al llarg de l’any, alguns dirigits especialment a les famílies i altres a la ciutadania en general. I també hi haurà un acte central molt especial, que volem fer a La Faràndula en el mes de juny, i que serà obert a la ciutadania. Volem que se’ns conegui més i poder explicar qui som, què fem, i que ja fa 50 anys que existim, tot posant el focus principal del protagonisme en les persones amb discapacitat.

50 anys són molts, però per si algú no coneix l’entitat, quins serveis teniu?
A CIPO gestionem un Centre Especial de Treball on hi treballen de manera estable unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental en diferents serveis adaptats a les seves habilitats professionals. També un Centre Ocupacional,  on s’hi atenen 100 persones en tres serveis diferenciats: Servei de Teràpia Ocupacional, Brigades de Taller i Sènior (aquest últim, per a majors de 55 anys). Com a novetat dins del Centre Ocupacional, aviat inaugurarem una sala multisensorial, espai  d’estimulació i relaxació, que serà un servei més per a totes aquestes persones.

Quins canvis ha sofert l’entitat des de la seva fundació el 1968?
CIPO ha estat fent equilibris entre la vessant productiva i social de l’entitat. En la productiva, hi ha hagut una adaptació, sense perdre de vista la evolució del temps i el mercat laboral. En la social, CIPO ha promogut les sinèrgies entre entitats socials, civils, culturals, etc.

En quin moment es troba ara CIPO?
Hem passat uns anys de crisi, manca de recursos, retallades… Ha estat dur i cal dir que encara continuem en una situació d’incertesa. Però CIPO intenta seguir el seu camí, col·laborant més amb altres entitats i en altres àmbits, per poder rebre més ajuts i recursos econòmics.

Quins objectius té CIPO de cara al futur?
Pel que fa a les necessitats de les persones usuàries dels nostres serveis, transformar els models actuals en un caire més assistencial i pel que fa al Centre Especial de Treball, avançar cap a noves línies de negoci com són l’economia circular i/o mediambiental. També, unir sinèrgies amb altres entitats i compartir projectes de futur. Finalment, dotar alguns serveis de l’entitat, de l’estructura jurídica necessària per fer-los més sostenibles.

Esperarem amb impaciència, doncs, aquests actes del 50è aniversari que es duran a terme al llarg de l’any. Per molts anys!

Foto portada: El director de CIPO amb alguns membres de l’entitat. Autor: Cedida.

Comments are closed.