Protesta dels veïns de la Plana del Pintor contra el Centre Obert. Autor: David B.

‘El ple crític’. Centre obert i referèndums

La sessió va estar determinada per les protestes dels veïns de la Plana del Pintor i pel llarg debat de la moció de CiU i ERC en protesta de les inhabilitacions de l’expresident i les exconselleres de la Generalitat pel 9N i en demanda d’un referèndum.

Les nou mocions previstes a l’ordre del dia semblaven anunciar que els nostres edils, per fi s’havien decidit a batre el rècord ‘Guinness’ de duració dels plens municipals. Finalment, s’imposà la cordura i només s’han debatut tres de les esmentades mocions. Tot i així, la sessió va tenir una durada de sis hores.

La primera part del plenari, després del comiat del Síndic Municipal de Greuges, ha estat amenitzada –com ja succeeix a les darreres sessions- pels tambors i pitos dels veïns de La Planada a la plaça Sant Roc i per la seva presència a la sala de plens en protesta per la ubicació del Centre Obert al seu barri. Abans de marxar el dirigent veïnal Emilio Robles va pronunciar un breu però contundent discurs que ningú des de la taula de presidència va gosar d’interrompre. “¡Al barrio hay que escucharlo!” –va tronar, tot advertint que tornarien en manifestació al proper ple. Fa la impressió que aquest conflicte s’està enquistant, sense que l’equip de govern estigui mostrant la suficient flexibilitat per canviar la ubicació de l’equipament que desactivaria les protestes.

D’altra banda, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), que havia estat objecte de reiterades crítiques per part de l’oposició per la seva manca de diàleg i transparència, ha estat elogiat pels mateixos grups opositors arran del seu canvi d’actitud en l’elaboració del reglament d’admissió a les escoles bressols. Poster això és degut a una resposta positiva a aquestes crítiques o potser vol fer punts ara que s’apropa la data del pactat relleu a l’alcaldia.

Inhabilitacions i referèndums

Si la part resolutiva del plenari va continuar sense pena ni glòria, aprovant diverses subvencions i altres assumptes de tràmit, la polèmica es desfermà arran de la moció de CiU i ERC sobre les inhabilitacions i el referèndum i que es va allargar una gairebé hora i mitja. Per un estona ambdues formacions van funcionar com a Junts pel Sí i el consistori va reproduir la correlació de forces del Parlament de Catalunya.

Ple Municipal
Carles Rossinyol (a l’esquerra), en un moment del ple. Autor: David B.

El debat no va aportar res de nou, doncs en reiterades ocasions aquest tema s’ha debatut en els plens i ningú va moure’s de la seva posició inicial, repetint els seus arguments.

L’única novetat rau en el suport del bloc sobiranista dels dos regidors trànsfugues del PSC que votaren a favor de la moció i que potser haurien votat en contra d’haver continuat integrats en el grup socialista. A l’esquerra del PSC, es va poder copsar l’habilitat de Miquel Soler, de Guanyem Sabadell, que malgrat defensar el dret a decidir va abstenir-se, tot carregant contra la corrupció convergent, sens dubte per a donar satisfacció al seu electorat que no és independentista. Pel contrari, el regidor d’Unitat pel Canvi, Eduard Navarro va votar a favor, mostrant la tradicional submissió de l’esquerra als postulats, abans del nacionalisme i ara de l’independentisme. D’altra banda, la ponent de la Crida per Sabadell, Miriam Ferràndiz, tot i votar a favor de la moció, va voler marcar distàncies amb CiU, ara PDeCAT, demanant que Artur Mas s’aparti del procés i solidaritzant-se amb l’acció d’Arran a la seu del PP.

Ja que els edils de l’equip de govern es mostren tan partidaris dels referèndums com a eina per a exercir la democràcia, potser s’haurien de plantejar convocar un a la Planada per recabar l’opinió dels seus veïns i determinar la ubicació del Centre Obert.

Foto portada: Pancartes dels veïns de la Planada del Pintor. Autor. David B.

Comments are closed.