Foto portada: el regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Miquel Soler. Autor: David B.

‘El ple crític’. L’equip de govern i la planta carnívora

La maratoniana sessió d’octubre, de sis hores i mitja de duració, no es va correspondre amb l’interès dels temes tractats. D’aquesta manera s’esvaeixen els bons propòsits del començament del mandat quan es van prometre un plens més curts i àgils. Així mateix en els debats es van poder observar nombrosos contrasentits i contradiccions.

L’extraordinària duració del ple no és el primer símptoma que les inèrcies de la maquinària burocràtica de l’administració local estan devorant a un govern municipal autotitulat transformador i de ruptura. L’equip de govern s’hi assemblea als clients de la floristeria de la pel·lícula de Roger Corman La tienda de los horrores, que acabaven cruspits per una enorme planta carnívora.

Una primera mostra d’això es va poder copsar al dictamen sobre la modificació del reglament de Ràdio Sabadell. Segons l’oposició, els importants canvis a la composició del seu Consell Consultiu i Assessor foren introduïts d’amagat i sense informar-los. De fet, segons alguns portaveus, aquestes modificacions proposen eliminar als periodistes externs d’aquest òrgan consultiu i substituir-los per entitats cíviques. Potser, el seu responsable, el regidor de Guayem Sabadell, Miquel Soler, periodista de professió, busca evitar els controls i les crítiques que podrien exercir els professionals dels mitjans de comunicació sobre els continguts de l’emissora municipal.

Cementiri

Un altre indici d’això es va poder observar al punt dedicat al programa d’inversions del concessionari Torra SA al Cementiri de Sabadell. Com va recordar Marisol Martínez, els seu propietaris estan imputats en el cas Mercuri pels greus delictes de suborn, estafa, falsedat document i estafa en el procés de la seva privatització. Tothom va reconèixer que l’esmentada empresa no havia complert amb les inversions promeses que justament havia estat l’argument suprem que va defensar l’exalcalde i llavors regidor d’Urbanisme Juan Carlos Sánchez per a la seva privatització.

Segons els portaveus de l’equip de govern, el plec de condicions impedeix revertir la concessió. Ara bé, la legislació vigent en matèria de concessions administratives contempla la recuperació del servei si es dona un flagrant incompliment de les clàusules pactades entre ajuntament i empresa concessionària i que, pel que es va dir al plenari, s’escau plenament en aquest cas. A més, es va generar una certa confusió sobre els motius del dictamen. A parer del govern local, es cerca advertir a Torra SA per tal que faci honor als seus compromisos mitjançant un detallat programa d’inversions; però, segons Andrián Hernández (C’s), es tracta justament del contrari, d’un avís de l’empresa que no podrà complir amb les inversions atès el descens d’ingressos per la caiguda de renovacions de concessions de les sepultures.

La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, intervenint sobre el cementiri. Autor: David B.
La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, intervenint sobre el cementiri. Autor: David B.

Davant d’aquestes crítiques, Gabriel Fernàndez (ERC) va atribuir aquesta situació a “l’herència del PSC” i Maties Serracant (Crida per Sabadell) va remetre l’assumpte a un “estudi pendent” sobre les remunicipalitzacions dels serveis públics privatitzats. Uns arguments cada cop més febles, doncs el quatripartit fa un any i mig que governa com van recordar-li els portaveus de l’oposició. Encara que Josep Ayuso (PSC) hauria fet millor en passar de puntetes sobre el tema, atès que el seu partit és el responsable d’una concessió que no només està tacada per la sospita de la corrupció, sinó que s’està demostrant molt lesiva pels interessos de la ciutat, doncs es tractava d’un servei que reportava beneficis econòmics a l’ajuntament.

Contradiccions i contrasentits

La llarga sessió va ser molt rica en contradiccions. Així tots els grups de l’oposició van votar en contra del Reglament per a la cessió a associacions i entitats ciutadanes de locals municipals, quan aquesta havia estat una de les reiterades reivindicacions. CiU va justificar el vot negatiu al considerar que es tractaven de “cessions a precari” i no contempla tot el catàleg de locals municipals cedits. Els altres grups per què s’obligava a pagar a les entitats el cost dels subministraments i manteniment dels locals. Raons que no semblen suficients per votar en contra d’un reglament que posa fi a l’arbitrarietat i clientelisme en aquest tema de l’era Bustos.

Foto portada: membres de la Plataforma per a la Residència del sector sud. Autor: David B.
Membres de la Plataforma per a la Residència del sector sud. Autor: David B.

El punt per evitar la caducitat de la cessió d’un solar per a la construcció de la Residència Geriàtrica del Sud fou aprovat per unanimitat de tots els grups municipals. Això malgrat que, a la passada legislatura, CiU i ERC van votar en contra d’aquesta vella reivindicació veïnal en el Parlament de Catalunya i que, en aquesta, Junts pel Sí i CUP es van abstenir en la proposta per a la seva construcció immediata i que fou aprovada amb els vots de C’s, PSC, CSQP i PP.

L'alcalde (i regidor de Seguretat), Juli Fernàndez. Autor: David B.
L’alcalde (i regidor de Seguretat), Juli Fernàndez. Autor: David B.

En el crispat debat de la moció sobre per instar al govern per tal que garanteixi el servei nocturn de la Policia Municipal va intervenir tothom, excepte l’alcalde que té la competència d’aquest servei i que lògicament hauria estat la persona més adequada per defensar els punts de vista del govern.

La sessió va endinsar-se en el terreny del surrealisme polític en el debat de la moció per a “una ciutat sense circ amb animals i contra les celebracions de festes basades en el patiment animal”. No tant pel seu contingut, sinó perquè es va aprovar prohibir dues activitats que ja estan prohibides arran de la legislació del Parlament de Catalunya i la moció contra el maltractament animal aprovada al setembre de 2015. A més, pel que respecta a les curses de braus, fa dècades que no es celebra cap a la ciutat.

Rossinyol vol dia i hora per ocupar

Carles Rossinyol va posar la cirereta al pastís al demanar dia i hora per ocupar del bracet de l’alcalde la caserna de la Guàrdia Civil, demostrant que la seva nova condició d’okupa no era flor d’un dia.

En fi, si prossegueix així el mandat la planta carnívora instal·lada a l’administració local, continuarà engreixant-se.

Foto portada: el regidor de Tecnologies de la Informació i  la Comunicació, Miquel Soler. Autor: David B. 

2 Comments