El ple crític: ‘Marató de mocions’

La maratoniana sessió, de gairebé sis hores de duració, va repetir el funcionament del ple del mes passat amb una primera part de curta durada dedicada als dictàmens del govern i una segona part interminable dedicada al debat de les set mocions.

A la part resolutiva, la sessió va començar per la picabaralla arran del cost econòmic de l’ampliació de l’equip de govern. Mentre els portaveus de l’executiu local defensaren que aquest s’havia reduït, des de l’oposició s’assegurà que s’havia incrementat notablement i es criticà que tots els regidors –excepte Glòria Rubio- gaudissin de dedicació exclusiva. Aquesta discussió va tenir un desenvolupament col·lateral en el punt relatiu a la designació del “personal directiu bàsic”, en paraules de l’edil de la Crida per Sabadell, Albert Boada. Els grups de l’oposició subratllaren l’oposició dels sindicats CC.OO i UGT a aquests nomenaments a dit, propis de l’estil Bustos i sense concurs de mèrits dels funcionaris.

Si al ple d’octubre ens vam assabentar que l’ajuntament de Sabadell hauria de demanar un crèdit de 20 milions d’euros per fer front a l’allau de sentències desfavorables en matèria d’expropiacions, en aquest s’informà d’una factura no consignada de 851.000 euros de la gestió de residus. Va semblar que aquestes no serien les úniques sorpreses.

Finalment, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Maties Serracant, va defensar la modificació del Pla General respecte al despatx Coromines i va criticar amb duresa “la manca de coherència” de l’anterior govern municipal socialista en la protecció de l’edifici.

Després de cinc mesos dona la impressió que el govern local encara està ocupat en qüestions d’organització interna i redreçar certs aspectes de l’herència del bustisme que de desenvolupar el seu projecte polític.

Set mocions per a set grups

Només la primera moció, reclamant el compliment dels compromisos de la Generalitat relatius a la residència i centre de dia de la zona sud, presentada conjuntament per tots el grups fou aprovada per unanimitat.

La temperatura política va pujar fins a extrems inquietants en el debat de la proposició d’Unitat pel Canvi (UpC), Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell en favor de la campanya de boicot contra Israel. Durant el temps que va durar la discussió la sala de plens va semblar l’assemblea de les Nacions Unides amb fortes i injustificades acusacions d’antisemitisme per part de PP i Ciutadans (C’s). La moció fou rebutjada pel vots d’aquestes formacions, CiU i PSC i l’abstenció d’ERC, visiblement incòmoda i atrapada en la contradicció de la tradicional simpatia del nacionalisme català a l’Estat d’Israel i el suport de les esquerres a la causa palestina. A la sortida del ple, militants de la Crida indignats van fer arribar als periodistes un correu electrònic del grup socialista on es comprometien a donar suport a la moció.

A la proposició de C’s, PP i PSC, per tal que l’Ajuntament celebrés del dia de la Constitució, la sala de plens va esdevenir una mena de parlament en miniatura. Com era previsible els grups independentistes van rebutjar-la, a l’igual que Guanyem, mentre que UpC s’abstingué. Esteban Gesa (PP) aprofità l’avinentesa per carregar contra la submissió de Guanyem i UpC als postulats de l’independentisme.

Potser l’única moció de rellevància local fou la plantejada per CiU per dedicar la caserna de la Guàrdia Civil a habitatges pel jovent. En el curs del debat vam assabentar-nos que l’immoble és de titularitat municipal, però continua en possessió del ministeri de l’Interior. Gesa va oferir els seus serveis per desencallar el tema amb el govern del PP, encara que potser no farà falta si el 20 de desembre el seu partit perd les eleccions.

Finalment, PSC va presentar dues mocions de marcat caràcter socialdemòcrata i clara intenció electoralista però més pròpies del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats. A la primera es reclamà el pagament de les beques-menjador per als infants en situació de vulnerabilitat i a la segona la rebaixa de l’IVA cultural i esportiu. La primera fou aprovada amb el suport de tots els grups, llevat de l’abstenció de CiU; la segona, amb el recolzament de totes les formacions, excepte el vot negatiu del PP.

La feixuga sessió va cloure amb el compromís de l’alcalde de fer “més àgils els plens” i que les mocions d’àmbit supramunicipal siguin debatudes a la Junta de Portaveus. Els temps dirà si aquesta lloable intenció té èxit o s’imposaran els interessos partidistes de les formacions que composen el ple.

Foto portada: discussio de la moció sobre la residència del sud. Autora: Dihör. 

Comments are closed.